Management van 1000+ sprekers
Altijd de beste prijs
Binnen 24 uur offerte
Boekingsgarantie
20 jaar ervaring
Gemiddelde beoordeling: 9,0
Info & boekingen
Victor Lamme

Victor Lamme als spreker boeken

Victor Lamme is hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, expert op het gebied van perceptie en bewustzijn, auteur van o.a. het boek ‘De vrije wil bestaat niet’ en partner in Europa’s eerste neuromarketing onderzoeks- en adviesbureau Neurensics. Hij is een graag geziene gast bij tv-programma’s als Pauw en Witteman en Brandpunt.

Prijsindicatie
€ 2.000 tot € 5.000
Te boeken als
Talen
 • Snel contact met Victor Lamme
 • Binnen 24 uur een vrijblijvende offerte
 • Scherpe marktconforme prijzen
 • Meer dan 19 jaar ervaring
 • Begeleiding tot na het evenement
 • Boekingsgarantie via CLC-VECTA

Victor Lamme is hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, expert op het gebied van perceptie en bewustzijn, auteur van o.a. het boek ‘De vrije wil bestaat niet’ en partner in Europa’s eerste neuromarketing onderzoeks- en adviesbureau Neurensics. Hij is een graag geziene gast bij tv-programma’s als Pauw en Witteman en Brandpunt.

Victor Lamme studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (1985 en 1988, cum laude), en promoveerde aan het Interuniversitair Oogheelkundig Instituut (IOI-KNAW, 1992, cum laude). Daarna was hij postdoc op MIT in Boston, KNAW fellow in Amsterdam, en hoofdonderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschap (NIN-KNAW). Sinds 2002 is hij terug bij de Universiteit van Amsterdam, waar hij met zijn oratie ‘Weg met de Psychologie!’ aantrad als hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap bij de afdeling Psychologie. Hij publiceerde circa negentig internationale artikelen en hoofdstukken over de werking van het brein, visuele waarneming en vooral het bewustzijn, onder meer in gezaghebbende tijdschriften als Nature en Science. Zijn ideeën over bewustzijn worden als baanbrekend gezien, en hij ontving voor zijn werk de meest prestigieuze subsidie van de Europese Unie.

Lezing Victor Lamme
Victor Lamme spreekt graag voor algemeen publiek. Lezingen zijn altijd een multi-media gebeuren, met veel plaatjes, films of experimentjes waaraan het publiek zelf kan meedoen. Verwacht een onverwachte of zelfs provocerende stellingname die altijd met argumenten wordt ondersteund, maar toch veel voer voor discussie oplevert.

Onderwerpen

Vrije wil
Wat ligt er werkelijk ten grondslag aan ons gedrag? Wie neemt er de beslissingen in ons hoofd? Van slaapwandelende moordenaars via onbewuste beïnvloeding naar ‘Mart Smeets’: het mannetje in ons hoofd dat denkt te weten waarom we doen wat we doen maar niet veel meer is dan iemand die commentaar geeft op de hersenprocessen die werkelijk ons gedrag bepalen. Verlaat de zaal met het besef dat wij veel meer zijn dan onze gedachten.

Neuromarketing
Met de komst van hersenscans werd het voor het eerst mogelijk de impact van reclame, verpakking en design direct te meten in het brein van de consument. Leer waarom consumenten ondervragen zo weinig zegt over consumentengedrag en waarom 80% van de producten die in de markt worden gezet daarom mislukt. Ontdek op welke knoppen in het brein van de consument moet worden gedrukt voor een effectieve marketing. En wat de nieuwste ontwikkelingen zijn in de toepassing van hersenwetenschap in marketing. 

Hersenen en economie
Nergens wordt zo duidelijk dat mensen niet rationeel handelen als in de economie. Waarom nemen mensen altijd zulke vreemde financiële beslissingen? Waarom zorgen ze niet voor hun pensioen? En waarom zijn het doorgaans zulke slechte beleggers? Ontdek dat het brein een fantastisch apparaat is, maar volkomen ongeschikt voor het omgaan met geld. En leer hoe de valkuilen die het brein voor ons graaft kunnen worden omzeild.

Neuromanagement
Over management zijn al een miljoen boeken verschenen, maar de essentie is toch deze: wie mensen wil managen moet weten hoe hij breinen aanstuurt. Ontdek waarom praten niet helpt, en welke middelen wel effectief zijn om gedrag te laten draaien. Wie de drie knoppen in het brein kent die menselijk gedrag bepalen weet wat hij moet doen als hij zijn mensen effectief wil beïnvloeden richting productief gedrag. Want vrije wil bestaat niet.

Vertrouwen
Niets is zo belangrijk voor een bedrijf of instituut als vertrouwen. Het nieuwe toverwoord is ‘Transparantie’: als we mensen maar precies vertellen wat we doen en waarom, komt het vertrouwen vanzelf. Hersenwetenschap en psychologie vertellen echter een heel ander verhaal. Vertrouwen is een irrationele emotie, en transparantie is juist funest voor het vertrouwen in elkaar. Leer op welke knoppen je wel moet drukken om het vertrouwen van mensen en consumenten te winnen.  

Gedachten lezen
Sinds een jaar of vijftien worden hersenscans ingezet om meer te begrijpen over het brein. Sinds kort is daar een spannende ontwikkeling bijgekomen: met hersenscans rechtstreeks gedachten, voorkeuren en herinneringen – bewust of onbewust – aflezen uit het brein. Zo weten we meer over wat zich nog afspeelt bij een patiënt in coma, waar iemands echt van houdt, en of iemand kennis heeft over een misdrijf dat is gepleegd. Zelfs meekijken in iemands droom behoort tot de mogelijkheden…

Hersenen en recht
Hersenwetenschap trekt de conclusie dat vrije wil niet bestaat. Wat heeft dit voor consequenties voor de rechtspraak? Is niemand meer verantwoordelijk voor wat hij doet? Of moeten we naar een ander systeem van oordelen en straffen, waarin toerekeningsvatbaarheid een heel andere inhoud krijgt? Juristen zitten op de voorste rij bij het inpassen van inzichten uit de hersenwetenschap in de maatschappij.

Perceptie
Iets zien dat voor je ogen verschijnt, niets lijkt eenvoudiger. Toch is het een van de grootste mysteries. Iedereen heeft zo zijn eigen interpretatie van de werkelijkheid, en dat heeft grote consequenties voor de beleving van kunst, architectuur en design. Ontdek de wetten die maken dat een beeld de juiste snaren raakt in het brein. 

Bewustzijn
Door Science is bewustzijn uitgeroepen tot een van de laatst overgebleven grote raadsels van het universum. Hoe kan het dat we met anderhalve kilo vet en eiwitten in ons hoofd bewuste ervaringen hebben, waar schijnbaar veel complexere apparaten die niet hebben? Wat gebeurt er als het bewustzijn wegvalt, zoals in slaap of bij een patiënt in coma? Bestaat er toch een ziel? Ga mee in de fascinerende zoektocht naar het wonder dat in ieders hoofd plaatsvindt.

Meer informatie & boekingen

Victor Lamme inhuren als spreker voor uw congres of seminar doet u snel en gemakkelijk via Quality Bookings. Neem contact met ons op voor aanvullende informatie over de voorwaarden. We helpen je graag!

Celine
 • Snel contact met Victor Lamme
 • Binnen 24 uur een vrijblijvende offerte
 • Scherpe marktconforme prijzen
 • Meer dan 19 jaar ervaring
 • Begeleiding tot na het evenement
 • Boekingsgarantie via CLC-VECTA
Bekijk alle sprekers