Dick Berlijn is een Nederlandse generaal buiten dienst die als Commandant der Strijdkrachten aan het hoofd stond van het Nederlandse leger. Berlijn heeft een flinke staat van dienst binnen de luchtmacht en is daarnaast een expert op het gebied van cybercrime en cybersecurity. U kunt Dick Berlijn inhuren als spreker.

Luchtmacht
Berlijn komt uit een echt luchtmachtfamilie. Zijn vader was jachtvlieger en commandant van het Commando Tactische Luchtstrijdkrachten van de Luchtmacht.

In 1969 ging Berlijn zelf naar de Koninklijke Militaire Academie in Breda om vervolgens in 1973 te beginnen met zijn militaire vliegeropleiding in Canada, die hij in 1975 afrondde met het behalen van zijn Groot Militair Brevet. Vervolgens doorliep hij op vliegbasis Twente een conversieopleiding voor de NF-5.

In zijn loopbaan werd Berlijn nog omgeschoold om te vliegen met de F-104 Starfighter en de F-16. Ook doorliep hij de opleiding voor wapeninstructeur. Tussen 1983 en 1985 was hij Officier Operatien en Hoofd van de Transitie en Conversie Afdeling op vliegbasis Leeuwarden. In 1986 begeleidde hij het 315-Squadron bij de overstap van de Northrop F-5 naar de F-16, waarna hij in 1987 Hoofd Opleiding bij de Fighter Weapon Instruction Training in Denemarken. Een jaar later stapte hij over naar het Commando Tactische Luchtstrijdkrachten.

Berlijn volgde enkele cursus Hogere Stafvorming aan de Luchtmacht Stafschool en werd Hoofd Sectie Operatiën Trainingen bij de Luchtmachtstaf. In 1992 werd hij chef Vliegdienst op de vliegbasis Twente. Hier was hij verantwoordelijk voor de voorbereiding op de operatie Deny Flight. In 1993 was hij als eerste commandant van het luchtmacht-detachement op Villafranca belast met het toezicht op het vliegverbod boven Bosnië.

Na diverse hoge functies binnen de luchtmacht werd hij in maart 2000 benoemd tot Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten en gelijktijdig bevorderd tot luitenant-generaal. In 2004 werd hij bevorderd tot generaal en benoemd tot Chef Defensiestaf.

Commandant der Strijdkrachten
In 2005 werd hij vervolgens Commandant der Strijdkrachten. Deze functie, als opperbevelhebber van het Nederlandse leger, droeg hij in 2008 over zijn opvolger, generaal Van Uhm.

Tegenwoordig werkt Berlijn onder andere bij Deloitte waar hij advies geeft over openbare orde en veiligheid en cyber security. Daarnaast zit hij in diverse raden van toezicht en is hij lid van bestuur van het Fonds Slachtofferhulp en het Nederlandse Rode Kruis.

Wilt u Dick Berlijn boeken als spreker? Neem voor meer informatie en boekingen contact met ons op.

 

Biografie © Quality Bookings – Almere

Dick Berlijn boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Dick Berlijn. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21