Info & boekingen
Jaring Brunia Copyright foto: Peters Foto Nieuws

Jaring Brunia als spreker boeken

Boer Brunia doet het totaal anders!

Prijsindicatie
€ 1.000 tot € 2.000
Onderwerpen
Te boeken als
Talen
Nederlands
 • Snel contact met Jaring Brunia
 • Binnen 24 uur een vrijblijvende offerte
 • Scherpe marktconforme prijzen
 • Meer dan 17 jaar ervaring
 • Begeleiding tot na het evenement
 • Boekingsgarantie via CLC-VECTA

Boer Brunia doet het totaal anders!

 Jaring Brunia heeft een boerenbedrijf dat hij heel anders aanpakt dan gangbaar is in de agrarische wereld. Zijn principe? Haal alles weg wat er tussen gras en koe is bedacht. Geen krachtvoer, geen kunstmest, geen antibiotica en geen chemische bestrijdingsmiddelen voor hem. Hij managet de koe en het gras zo dat er een weelderige biodiverse boerderij ontstaat. Een onderneming waar hij en zijn gezin een goed inkomen uit hebben. En een bedrijf waar nog speciale aandacht is voor weidevogels.

 Jaring Brunia studeerde Plattelandsvernieuwing, richting Rentmeesterschap (2005-2009). De ambitie om boer te worden had hij niet, ondanks dat hij op het boerenbedrijf van zijn ouders opgroeide. Tijdens zijn studie kwam Jaring veel in aanraking met de agrarische wereld. En bij bijna alles wat hij daar zag, dacht hij: ik zou het anders doen. Zijn afstudeerscriptie schreef hij op de boerderij van zijn ouders. De gesprekken met de buurman daar en werkzaamheden bij buurbedrijven wekten steeds meer zijn interesse voor een boerenbedrijf. Maar hoe meer hij zich verdiepte in de agrarische sector, hoe minder hij ervan begreep.

Leven met de seizoenen
Toen kwam het omslagpunt. Jaring wilde toch gaan boeren en blies het bedrijf van zijn ouders nieuw leven in. Zijn eigen moodboard over hoe hij een boerenbedrijf zag, sprak boekdelen. Alles stond in het teken van de natuur. Natuur inclusief en ecologisch. Hoe meer de omgeving zei dat het niet zou lukken, hoe vasthoudender Jaring werd zijn plan uit te voeren. Jaring observeerde ecologische processen en ecosystemen en wilde boeren zoals de natuur het heeft bedoeld. Biodiversiteit, geen monoculturen, werken aan een gezonde bodem en leven met de seizoenen werden zijn speerpunten.

Boeren met de natuur
De koeien van Jaring staan dag en nacht buiten, van maart tot en met december. Twaalf uur per dag grazen ze op een kleine, afgezette kavel. In een hechte groep bij elkaar. Daarna gaan ze door naar het volgende stuk. Precies zoals ze in de natuur zouden doen, de veiligheid van de kudde inachtnemend. Het totale grasland is verdeeld in een mozaïek. Slechts eens in de zes weken komen ze op hetzelfde stuk. Het gras heeft zo alle tijd om te groeien. En kruiden krijgen te tijd om te bloeien. De kalveren worden eens per jaar, in een periode van zes weken, geboren. Dit in tegenstelling tot de hedendaagse veehouderijen waar het hele jaar kalfjes worden geboren. Kortom: boeren met de natuur!

Andere boeren aanmoedigen
Jaring Brunia wil mensen inspireren. Hij wil zijn verhaal vertellen. Over wat je kunt toepassen om met de natuur te boeren. Over het leiden van een boerenbedrijf op ecologisch verantwoorde manier. Over biologische producten, weidevogels en biodiversiteit. Daarbij wil hij andere boeren aanmoedigen zijn voorbeeld te volgen. Hij ziet zoveel kansen op het platteland wat betreft leefbaarheid.

Enthousiaste spreker en coach
Jaring Brunia is een bevlogen spreker die meeslepend vertelt. Bijvoorbeeld over hoe je ervoor kunt zorgen dat het platteland mooi blijft. Of over hoe je een trotse boer kunt zijn. En dat je daarbij ook nog zorgt voor een beter milieu. Jaring is een boer die weer zelf de baas is. En zelf de touwtjes in handen heeft. Onafhankelijk van toegeleverd voer en andere onnodige, vaak chemische, input. Jaring Brunia stond niet voor niets in de top 100 van de meest invloedrijke duurzame Nederlanders, uitgeroepen door dagblad Trouw.  Ook stond hij afgelopen jaren twee keer in de top 100 van Food Influencers, de grootste voedselveranderaars van Nederland. Naast enthousiaste spreker is Jaring Brunia ook coach die de mindset van de boer wil veranderen. Hij coacht en helpt andere boeren zijn voorbeeld te volgen. Met een kleinschalig bedrijf midden in de natuur waar je een goed inkomen uit kunt halen. Een bedrijf om trots op te zijn!

Meer informatie & boekingen

Jaring Brunia inhuren als spreker voor uw congres of seminar doet u snel en gemakkelijk via Quality Bookings. Neem contact met ons op voor aanvullende informatie over de voorwaarden. We helpen je graag!

Yannicke
 • Snel contact met Jaring Brunia
 • Binnen 24 uur een vrijblijvende offerte
 • Scherpe marktconforme prijzen
 • Meer dan 17 jaar ervaring
 • Begeleiding tot na het evenement
 • Boekingsgarantie via CLC-VECTA
Bekijk alle sprekers