Esther Crombag werd, elf jaar jong, van de ene dag op de andere volledig blind. Natuurlijk bracht dit voor haar en haar leefomgeving immense verwarring te weeg. Het leven zinvol richting geven kan al ingewikkeld genoeg zijn met een goed functionerend paar ogen, laat staan zonder. Esther bleek gelukkig al op jonge leeftijd in staat de verwarring en frustratie die gepaard waren gegaan met het blind worden in te kunnen wisselen voor een nieuwe energiegevende missie: zij besliste simpelweg dat haar leven niet het leven van een blinde, een gehandicapte, zou worden. Waarna zij zich, uiteraard met vallen en opstaan, in één consistente lijn opwerkte van de allereerste braillewoordjes die zij op haar twaalfde aanleerde, tot cum laude afgestudeerd Meester in de rechten en docent rechten aan de universiteit. Daarnaast stopte Esther veel doorzettingsvermogen en energie in topsport. Vier maal werd zij Nederlands Kampioen op de tandem in verschillende disciplines.

Kan niet bestaat niet, en durf te geloven in je eigen kunnen, heeft haar uiteindelijk naar plaatsen geleid waar ze ook anderen kan inspireren: het lezingencircuit. “Iedereen heeft zijn beperking op zijn manier. Hoe ga je ermee om binnen de grenzen van je mogelijkheden. Iedereen kan het”. Wijze woorden van een vrouw die weet waarover ze spreekt. “Essentieel is het vertrouwen in andere mensen. Vertrouwen verdien je niet. Nee, vertrouwen geef je, en je krijgt het volledig terug”. Ze vertelt over haar hond, Sandy, die ze volledig vertrouwt en die haar directe feedback geeft. “Als ik haar geen vertrouwen geef, wordt ze onzeker”.

Esther vertelt ook over haar biografie ‘’Blind Vertrouwen” en hoe moeilijk het is om zo’n persoonlijk verhaal te delen met anderen. Ze is haar boek gestart als onderdeel van haar verwerkingsproces. Inmiddels kan ze trots vertellen dat blind zijn bij haar hoort. Ze heeft haar blindheidvolledig geaccepteerd. “Geluk haal je uit je zelf”, besluit ze. Anderen zoveel mogelijk laten “zien” dat er beslist voor iedereen, gehandicapt of niet, kansen en mogelijkheden te over liggen of te creëren zijn. Op ieder denkbaar niveau. Dat is de rode lijn die in haar lezingen altijd terug te vinden zal zijn.

Esther Crombag spreekt graag over:

Esther Crombag boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Esther Crombag. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21