Info & boekingen
Spreker Sayma Kuipers - het effect van kleine stapjes. Copyright foto: Odette Denijs

Sayma Kuipers het effect van kleine stapjes.

Sayma Kuipers als spreker boeken

‘LEIDERSCHAP IS NIET GESCHIKT VOOR MENSEN MET EEN GROOT EGO’

Sayma Kuipers vertelt verhalen van en over leiders en over teams. Het zijn echte verhalen uit eigen ervaring of gehoord van anderen. Ze zijn herkenbaar voor velen en inspireren om met kleine veranderingen grote resultaten te behalen. Ze combineert verhalen met wat de wetenschap ons vertelt over leiderschap en teamontwikkeling.

Al sinds dat ze een klein meisje was, is Sayma iemand die verbindt. Ze was altijd ‘De Andersdenkende’ en wist mensen om haar heen al van jongs af te inspireren. Niet door felle gesprekken of rebellie, maar door elke dag weer haar innerlijke stem te volgen en het ‘goede voorbeeld’ te laten zien. De scheiding van haar ouders was grimmig, de mening van haar vader vaak stellig, maar dat weerhield haar er niet van met rust en vanuit vertrouwen haar eigen visie te blijven verkondingen.

Prijsindicatie
€ 2.000 tot € 5.000
Te boeken als
Talen
Nederlands
 • Snel contact met Sayma Kuipers
 • Binnen 24 uur een vrijblijvende offerte
 • Scherpe marktconforme prijzen
 • Meer dan 17 jaar ervaring
 • Begeleiding tot na het evenement
 • Boekingsgarantie via CLC-VECTA

Video met Sayma Kuipers

De rode draad in haar werk is dan ook: de invloed van mensen op elkaar. In eerste instantie tussen kind en ouders (Sayma is opgeleid tot sociaal pedagoog), maar vanaf haar eerste baan ook binnen teams in organisaties. Zo ontdooide ze de eerste leidinggevende in haar carrière, die aanvankelijk een afstandelijke houding had ten opzichte van haar personeel, door haar elke dag weer vriendelijk goedemorgen te wensen.

Dit typeert haar niet alleen als mens, maar ook als moeder en leider. Ze ontdekte in haar carrière dat leiderschap en ouderschap veel met elkaar gemeen hebben. Te streng ouderschap is onveilig, want dan durven kinderen geen fouten meer te maken. Afwezige ouders zijn óók onveilig, want dan mist er elke sturing. Precies deze effecten ziet zij op de werkvloer terug. Haar methodiek behelst geen grootse veranderplannen, geen vastomlijnde structuren, maar juist kleine dagelijkse subtiele stapjes om de mensen om haar heen te inspireren. Een vraag in plaats van een oordeel. Een gesprek in plaats van een conflict. Mensen om haar heen zien haar dus ook als baken van rust. Dat vond ze vroeger lastig om te horen want het klonk saai en dat wilde ze niet zijn. Inmiddels weet ze dat haar rustige en gegronde houding juist een van haar grootste krachten is.

Zelfs in organisaties waar onvrede heerst, zelfs in teams waarin mensen tegenover elkaar staan, weet ze partijen te verbinden. Ze vindt als van nature aansluiting bij beide ‘kanten’. Het was ook niet voor niets dat de leerkracht op de basisschool uitgerekend háár vroeg om een gepest meisje van een andere school te integreren in de klas. Ze weet razendsnel waar de schoen wringt in dysfunctionele systemen en streeft ernaar iedereen zoveel mogelijk zeggenschap in het herstelproces te laten hebben. Dus niet alleen de ‘eliteclubjes’, maar ook ‘die ene stille collega’, ook diegene met die ‘spannende meningen’, en ook die collega’s die onderling wat gedoe met elkaar hebben.
De vraag is altijd: hoe kunnen we de diversiteit aan kwaliteiten van mensen op zo’n manier combineren dat ze elkaar aanvullen en compleet zijn? In haar optiek loont het voor een bedrijf om te investeren in personeelsbehoud en niet alleen om aandacht te besteden aan het werven van nieuwe aanwas. De kracht van een goedwerkend team ligt vaak in de simpele vraag: wat kan ik voor je doen? Iets kleins als een kop koffie halen voor een collega, kan een groot effect hebben uiteindelijke bedrijfsprestaties.

Saai is Sayma zéker niet en haar eigen leven kende uitdagingen. Zo was haar jeugd turbulent en is één van haar twee zoontjes belast met de spierziekte Duchenne. Hoe hard het nieuws ook is dat haar zoon steeds meer beperkt wordt in zijn mobiliteit en er beetje bij beetje van zijn levensjaren wordt afgesnoept, toch is ze wars van slachtofferschap. Haar stellige levensregel luidt: ook in tegenslag kun je blijven genieten. Daar richt zij zich dan ook ten volste op met haar gezin en is het belangrijkste wat ze haar kinderen mee wil geven. Genieten met elkaar, maar vooral ook soms alleen. Door ook tijd voor haarzelf en haar dromen te nemen, wil ze haar kinderen inspireren hetzelfde te doen. Ze weet als geen ander hoe autonomie en afhankelijkheid in hele mooie harmonie kunnen zijn. En zo weet ze leiders feilloos te adviseren over hoe zij er kunnen zijn voor medewerkers die zich in een wat lastiger vaarwater verkeren.

Sayma is krachtig en autonoom en weet juist dáárom dat je mensen om je heen nodig hebt die preciés kunnen wat jij niet kunt. Ze koos een partner die veel beter is in het uiten van emoties, omringt zich met vrienden die veel meer structuur hebben, en inspireert teams om hetzelfde te doen. Om geen ‘angst’ te hebben voor het onbekende – zoals ons oerbrein ons nog wel eens vertelt – maar juist te realiseren dat we dat ‘onbekende’ nodig hebben om als mens te evolueren en van elkaar te leren.

Echt leiderschap gaat volgens haar juist niét om ego. Waar andere leiders hopen zo lang mogelijk ergens te werken, kijkt Sayma juist uit naar het moment dat ze ‘niet meer nodig is’. Zoals een goede ouder werkt een leider volgens haar naar het moment dat het team zonder jou verder kan. Het gaat als leider niet om jou, maar om wat je teweegbrengt. Wat je nalaat als je er niet meer bent.

Ze is geïnspireerd door dieren zoals bijen, die zelfs hun leven geven wanneer ze steken, als dat nodig is om de groep te vooruit te helpen. Een goede leider kan over zijn eigen schaduw heenstappen en leiderschap is dus niet geschikt voor mensen met een groot ego.
Sayma is gericht op het effect van kleine stapjes. Juist dié geven iemand de kracht meteen de volgende dag al een nieuw patroon in werking te zetten.

Ze wist al vele leiders te inspireren en juist haar rust, nuchterheid, en openheid over zware thema’s, maken dat iedere toehoorder zich in haar verhalen herkent. Ze overtuigt zonder de expliciete wil te overtuigen. En wanneer je haar hebt horen spreken, kun je niet anders dan vaststellen dat je inderdaad subtiel – en soms ongemerkt – enorm door haar bent geïnspireerd. Precies wat ze als klein meisje al beoogde.

Sayma’s specialisaties zijn:
• Wat kunnen leiders en ouders van elkaar leren?
• Jonge leiders op de arbeidsmarkt
• Hoe houd jij je leiderschapsspieren fit?
• Het ego binnen leiderschap
• Eigen kwetsbaarheid binnen leiderschap – wanneer wel en wanneer niet?
• Team: een gezonde balans tussen autonomie en afhankelijkheid

 

Meer informatie & boekingen

Sayma Kuipers inhuren als spreker voor uw congres of seminar doet u snel en gemakkelijk via Quality Bookings. Neem contact met ons op voor aanvullende informatie over de voorwaarden. We helpen je graag!

Anne Rook
 • Snel contact met Sayma Kuipers
 • Binnen 24 uur een vrijblijvende offerte
 • Scherpe marktconforme prijzen
 • Meer dan 17 jaar ervaring
 • Begeleiding tot na het evenement
 • Boekingsgarantie via CLC-VECTA
Bekijk alle sprekers