Lezing TechTrends in het jaar 2030.

De toekomst is niet meer wat hij geweest is. Digitale technologie is vaak ontwrichtend. In deze lezing vertel ik over de meest belangrijke technologieën. De technologieën die reeds impact maken en dat nog gaan doen.

De wereld verandert razendsnel en de digitalisering, internet en een nieuwe mindstate zorgen voor razendsnelle veranderingen. Bedrijven moeten toekomstbestendig zijn. Welke trends zijn relevant en welke niet? Waar moet je als bedrijf op letten? Welke trends staan nog in de kinderschoenen en welke niet?

Een wervelende en inspirerende lezing over de impact van nieuwe technologie.

Te denken valt aan Cryptocurrencies, Bitcoin, Blockchain, Deep Learning, Artificial Intelligence, exponentiële technologieën, the Machine Economy, 3D printen, Biotechnologie, Virtual reality, Augmented reality, de algoritmische organisatie, Chatbots, Conversational Technology, Drones, Autonomous Mobility, Virtual Assistants, Amazon Alexa, Google Home en WeChat.

Laat u meenemen in de wereld van overmorgen. Verbaas u over de huidige stand van zaken en de toekomst. De convergentie van digitale technologieën veroorzaakt een landverschuiving in menige branche.

Don’t let the future leave you behind…

Lezing Kunstmatige intelligentie

Jarno schreef in 2017 het boek: “De Digitale Butler: de kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie”. Een top 10 notering op Managementboek.nl.

De trend is glashelder: we zijn in een tijdperk beland waarin computersystemen zelflerend zijn geworden door de toename van computerrekenkracht, betere algoritmes en de snelgroeiende hoeveelheden beschikbare data. Slimme systemen leren van data, van zichzelf en van andere systemen. De kwalitatieve groeispurt is groot.

En dit soort systemen krijgen steeds meer vaardigheden die wij tot dusver beschouwden als puur menselijk. Intelligente systemen die kunnen horen, zien, lezen en spreken. Ze kunnen bijvoorbeeld spraak naar tekst omzetten en andersom en tientallen objecten tegelijkertijd identificeren. Maar ze kunnen ook emoties van mensen herkennen; steeds beter en verfijnder. Intelligente systemen gaan ons beter begrijpen dan wij onszelf, ze weten wat we nodig hebben voordat we het zelf weten. Kunstmatig intelligente systemen gaan ons inzichten geven, voorspellingen doen en daar namens ons naar handelen. Waarnemingen doen en patronen ontdekken uit complexe hoeveelheden data. Antwoorden geven op vragen waarvan we niet eens wisten dat we die vraag hadden.

Gevoed met duizenden foto’s van menselijke hersenen kunnen algoritmes nu al eerder dan medici patronen ontdekken in hersenscans. Zo zijn ze in staat om eerder hersenziektes op te sporen, waaronder dementie. En iedereen krijgt een technologische, digitale assistent: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook deze assistent krijgt voorspellende intelligentie en zal uiteindelijk steeds menselijker worden. Tot vriendschap aan toe.

We gaan de komende jaren de zoete vruchten plukken van kunstmatige intelligentie: meer welvaart, efficiëntie, comfort, welzijn en nieuwe inzichten. Maar we kunnen onze ogen ook niet sluiten voor de nadelen zoals de druk op privacy, arbeidsmarkt en het verlies aan menselijke vaardigheden.

Lezing Bitcoin Blockchain

Jarno las voor het eerst over Bitcoin in 2012. Hij kocht zijn eerste Bitcoin in 2013. Hij schreef een boek over Bitcoin Blockchain in 2015.

Bitcoin Blockchain is een open source en peer-to-peer systeem voor transacties. Een nieuwe vorm van transactietechnologie waarbij vertrouwen tussen partijen vastgelegd ligt in de technologie. Blockchain is een ‘single source of truth’ en daarmee de basis voor vertrouwen op het internet. Een handelaar in voedsel kan bijvoorbeeld aantonen dat de geleverde producten afkomstig zijn van een gecertificeerde leverancier. Er is overeenstemming vooraf. Door de blockchain is het net alsof er bij iedere transactie die je doet een (virtuele) notaris aanwezig is.

De Bitcoin is de bekendste toepassing van de blockchain. Ook biedt de technologie mogelijkheden voor slim eigendom, slimme contracten en slimme objecten.

Blockchain creëert digitale schaarste en dat is uniek in het internettijdperk, waarin alles moeiteloos, kosteloos en zonder kwaliteitsverlies oneindig te kopiëren valt. Inmiddels zijn er naast de Bitcoin vele nieuwe cryptocurrencies zoals Ethereum, Litecoin, Monero en Neo. Geld is al langere tijd digitaal, maar nu is het ook echt software geworden. We kunnen er mee programmeren. In deze lezing een heldere uitleg van de mogelijkheden, usecases, de hype en de kinderziektes.

Lezing Toekomst van werk

Ons werk wordt overgenomen door robots? Straks misschien geen werk meer door hele slimme computers? Pakketbezorging door slimme drones? De toekomst van werk houdt ons allen bezig..

Alle werkzaamheden waarover je niet meer dan een seconde hoeft na te denken worden in de toekomst overgenomen door intelligente systemen. Door de digitalisering en nieuwe ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, robotica, cloud computing, mobile internet, platformen, het Internet of Things, sensoren en Bitcoin Blockchain wordt onze omgeving steeds intelligenter. Dit gaat ook zijn impact hebben op de arbeidsmarkt.

In hoog tempo komen er bijvoorbeeld systemen op de markt die werkzaamheden overnemen die gebaseerd zijn op waarneming. Ze kunnen dat beter en sneller dan mensen. Een systeem is nooit moe, hoeft niet op vakantie en kan veel sneller en accurater data genereren en resultaten produceren dan mensen.

Er zullen echter ook veel nieuwe banen ontstaan, maar die zijn lastiger te herkennen dan de banen die verdwijnen. Een derde van de nieuwe banen in de VS van de afgelopen 25 jaar bestond bijvoorbeeld voor die tijd niet of nauwelijks. Voor iedere werkende worden aanpassingsvermogen en flexibiliteit cruciaal.

Meer in het algemeen zullen we moeten wennen aan een leven buiten de comfortzone. We moeten ons afvragen wat wij mensen wel goed kunnen en wat niet. De toekomst is niet zeker. We weten niet of ons werk over tien jaar nog bestaat. Vaste banen, zekerheid tot je pensioen: het gaat allemaal verdwijnen. Dat levert discomfort op en dat moeten we accepteren en verdragen.

Wat kunnen robots nu al en hoe ontwikkelt zich dat in de toekomst?
Wat kunnen slimme computers nu al en hoe ontwikkelt zich dat in de toekomst?
Wat kunnen drones nu al en hoe ontwikkelt zich dat in de toekomst?
Wat kunnen autonome auto’s nu al en hoe ontwikkelt zich dat in de toekomst?

Deze lezing geeft een helder inzicht in de toekomst van werk en schetst het verloop.

Lezing Singularity & Exponential Thinking

We moeten als mens anders leren denken, kijken, observeren en redeneren. Exponentieel denken. Moonshot thinking met een ‘Hacker Mindset”. Als mens zijn we namelijk gewend om lineair te kijken en te denken: we zijn gewend om te denken volgens 1,2,3,4,5 et cetera. Digitale technologie ontwikkelt zich echter vaak exponentieel: in verdubbelingen. De groei verloopt daar als volgt:  1,2,4,8,16,32,64 et cetera. In een sterk stijgende lijn.

In deze lezing gaat het over deze hypersnel groeiende oftewel “exponentiële technologieën” en de denkwijze die daarbij hoort. Denk aan exponentiële technologiën als artificial intelligence, robotica, digital biology, internet of ​things, Blockchain, virtual & augmented ​reality, genetica​,​ bio-informatica en moonshot thinking.

SingularityU is een uit Silicon Valley afkomstige denktank. Sinds 2017 ben ik een officiële SingularityU alumnus van de opleiding in Silicon Valley. Ik vertel u graag over mijn best practices en key learnings van Singularity University en wat de nieuwe tijd van u vraagt. Na deze lezing bent u helemaal op de hoogte van deze mindset.

 

 

Jarno Duursma boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Jarno Duursma. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21