Brenno de Winter is een onderzoeksjournalist die gespecialiseerd is in de risico’s van ICT. Hij is daarnaast een specialist op het gebied van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) en privacykwesties. U kunt Brenno de Winter inhuren als spreker.

ICT
De Winter werkte zelf jarenlang in de automatisering en maakte langzaam maar zeker de overstap naar de journalistiek. Met zijn onderzoeken is hij inmiddels uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van ICT.

Hij schrijft onder andere voor Nu.nl en diverse vaktijdschriften. De Winter boekte vooral opzien met zijn onthullingen over de veiligheidslekken in de OV-chipkaart.

In 2011 leidden zijn verhalen over de OV-chipkaart zelfs tot een strafrechtelijk onderzoek omdat hij voor het blootleggen van de zwakheden in de kaart een kraak heeft uitgevoerd. Uiteindelijk besloot het Openbaar Ministerie De Winter niet te vervolgen. De berichten over de OV-chipkaart leidden tot uitstel van de invoering van het systeem.

WOB
Verder werd De Winter bekend met zijn WOB-verzoeken. Hij diende onder andere informatieverzoeken in bij OV-ambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven en alle Nederlandse gemeenten. Geregeld spant De Winter een rechtszaak aan als instanties niet meewerken aan zijn WOB-verzoeken. Hierin wordt hij gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Door de NVJ werd De Winter in 2011 uitgeroepen tot journalist van het jaar.

Naast lezingen over de transparantie, de Wet openbaarheid van bestuur, informatie samenleving, digitalisering, mislukte projecten, informatiebeveiliging, cybercrime, privacybescherming en de wetgeving daaromtrent, is Brenno de Winter vaak actief als dagvoorzitter voor ICT-gerelateerde bijeenkomsten.

ICT Brenno de Winter heeft meer dan 2.000 datalekken onderzocht, diverse boeken geschreven en is een veel gevraagd expert.

*** *** *** ***

Serious Game: Een hack
Hoe goed bent u in staat een datalek te bestrijden als een hacker zijn slag heeft geslagen?  Hoe is het zelf te belanden in een heuse crisis? Test het uit tijdens een heuse crisisoefening. Een hacker heeft toegeslagen en eist nu een ‘beloning. U stapt in het crisiscentrum om samen met anderen mee te helpen de schade, gevolgen en verspreiden van gelekte gegevens tegen te gaan. Hoe leiden we een crisis in goede banen? Welke stappen gaan we zetten en in welke volgorde? Welke organisaties zijn nuttig en wat is een verspilling? Kunt uw klant tevreden houden?

Tijdens de serious game spelen deze en andere vragen een belangrijk rol. De spannende crisis die ongeveer 70 minuten duurt, voeren de deelnemers de regie over het afwikkelen van het datalek. Sta stil bij de vele aspecten, zoals techniek, juridische gevolgen, continuïteit van de organisatie en organisatiepolitiek.  De deelnemers bepalen welke rol communicatie, juridische zaken, technische beschikbaarheid, onderzoek, de justitiële keten en de ketenpartners krijgen. Tijdens de oefening zijn er allerlei verstoringen. Voor welke is aandacht en vooral voor welke interrupties niet? Met behulp van audioboodschappen, video’s, interacties en opdrachten ondergaat de groep de hack met al haar facetten. De oefening is een eigen productie gemaakt in samenwerking met het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming en de Informatiebeveiligingsdienst. Snel aan de slag, want de klok tikt door.

Extra optie: het spel is zo aan te passen dat ook de eigen organisatie een rol kan krijgen. Dit geeft een schitterende eigen kleur aan de oefening en zal de goedlachse deelnemer extra plezier geven.

*** *** *** ***

Hacking demo’s
Naast een reguliere presentatie is het ook mogelijk om zelf demonstraties te geven van een digitale kraak. Hoe werken hackers en hoe eenvoudig is het om ergens binnen te komen? Er zijn meerdere scenario’s beschikbaar om incidenten helemaal te doorlopen en te zien hoe misbruik van digitale systemen vorm krijgt. Uiteraard is het mogelijk de presentatie exact op de doelgroep af te stemmen.

*** *** *** ***

Zelf hacken
We kunnen eindeloos praten en demonstreren hoe gevaarlijk hacking is en hoe gemakkelijk mensen soms bij gegevens kunnen komen. Maar uiteindelijk is iets zelf doen en ervaren toch het meest helder. Tijdens een module zelf hacken krijgen deelnemers de kans om zelf achter de knoppen te kruipen en een eigen digitale kraak te zetten. Hoe eenvoudig is het echt? En kan iedereen echt leren hacken?

Afhankelijk van de tijd worden niet alleen de ervaringen uitgewisseld en is het mogelijk om duidelijk te krijgen hoe hackers te tegen de lamp lopen. Hoe zijn ze te pakken en hoe is het mogelijk kwaadaardige acties zelf te detecteren? Hoe is het mogelijk zo te opereren dat de pakkans wel heel erg klein wordt?

Uiteraard is het mogelijk dit naar wens in te richten.

*** *** *** ***

Boek of nog mooier: een maatwerkboek
Brenno heeft diverse boeken geschreven. In 2014 verscheen ‘de Rode Hack’, een roman over een fictieve hack met griezelig realistische overeenkomsten met daadwerkelijke incidenten. Dit schreef hij samen met Victor Broers. Recentelijk verscheen van Brenno’s hand het boek Digitale Stormvloed, een non-fictie boek over de golf van digitale kansen en bedreigingen die op onze samenleving afkomen. De werken zijn buitengewoon geschikt om extra kleur aan een bijeenkomst te geven.

De reacties op het boek zijn:
“Bestuurders van overheden en bedrijven moeten allemaal Brenno lezen! Zijn boek laat niet alleen zien hoe ze met het internet kansen kunnen creëren, maar ook hoe ze zich goed moeten voorbereiden op cybercrime en zorgdragen voor de rechten (privacy) van burgers. Maar ook voor het onderwijs moet dit boek verplichte literatuur worden.” – Prof. dr. Willem Vermeend , internetondernemer en special Fintech gezant van de ministeries van Financiën en Econmische zaken.

 “Dit topboek combineert wat iedere ondernemer, bestuurder en burger moet weten van onze gigantische digitale transformatie en geeft praktische handvaten wat we ermee moeten!”

Vincent Everts, Trendwatcher

Wie een stap verder wil gaan dan alleen een boek geven, kan een eigen bewerking van Digitale Stormvloed bestellen. Niet alleen voor de cover, maar ook in het boek. Bijvoorbeeld een terugblik of samenvatting/conclusies van de bijeenkomst. Daarmee ontstaat een tastbare herinnering aan een mooi evenement, waarbij niet alleen het moment wordt gekoesterd maar de deelnemers ook extra stuk kennis wordt uitgereikt.

*** *** *** ***

VANAF EIND TWEEDE KWARTAAL 2017

Serious Game: Crisis in de keten

Organisaties opereren zelden alleen. Zij zijn onderdeel van een of meerdere complexe ketens met allerlei afhankelijkheden en iedere organisatie heeft zijn eigen belangenspel. Wat gebeurt er als een organisatie zich geconfronteerd ziet met mogelijke fraude en de oorzaak buiten de organisatie ligt? Of is hier slechts sprake van een gevalletje van miscommunicatie? De truc is de oorzaak te achterhalen, andere organisaties te vertrouwen (of juist niet) en toch proberen de regie over het incident te behouden. In een interactieve serious game mag de deelnemer in een team proberen de crisis te lijf te gaan.

Het spel maakt duidelijk hoe bij een ketenproblematiek gevoeligheden spelen, uitgezette acties soms tot onzichtbare bewegingen kunnen leiden die pas later zichtbaar en invoelbaar worden. Aan de hand van audio, video, dossiers die langskomen en binnenkomende interventies ervaart de deelnemer de ketenproblematiek. De oefening is gemaakt in samenwerking met het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming.

*** *** *** ***

 

U kunt Brenno de Winter boeken als spreker. In heldere bewoording kan hij ingewikkelde zaken die te maken hebben met ICT uitleggen. Neem voor meer informatie over Brenno de Winter contact met ons op.

 

Biografie © Quality Bookings – Almere

Brenno de Winter spreekt graag over:

Brenno de Winter boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Brenno de Winter. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21