20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
De zes V’s voor het nieuwe jaar
21 december 2015

De zes V’s voor het nieuwe jaar

Zo’n decembermaand is ideaal om het hoofd een beetje leeg te maken. Je bedenkt wat er allemaal goed ging in het afgelopen jaar, wat er minder was en hoe de toekomst eruit kan zien. Omdat ik natuurlijk nogal wat sprekers zie, laat ik mij graag door hen inspireren. Hoe denken zij dat 2016 eruit zal zien? Kortom: de 6 V’s.

Jorritsma wil meer vrouwen aan de top
De oud-burgemeester van ‘mijn’ Almere, Annemarie Jorritsma, zal zich in 2016 inzetten voor meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Een prima idee. Nog maar 11,2 procent van alle leden van de Raad van Bestuur bij grote bedrijven is vrouw en dat percentage moet snel omhoog. Jorritsma gaat met het bedrijfsleven in gesprek op basis van een database met 1000 topvrouwen die zo kunnen beginnen. Niet langer kunnen werkgevers zich verschuilen achter excuses dat er geen goede vrouwen voorhanden zijn om die topfunctie te vervullen. En ja, natuurlijk gaan bedrijven beter functioneren als er meer vrouwen rondlopen; niet alleen wordt (toegegeven, behalve bij Playboy) de helft van de doelgroep genegeerd, maar bovendien voegen vrouwen een essentiële elementen toe die wij mannen in beperkte mate bezitten; mededogen en empathie.

De vrijheid van Joseph Oubelkas
Als iemand perfect kan vertellen over het grenzeloze belang van vrijheid dan is het Joseph Oubelkas wel. Jarenlang zat hij onterecht vast in een Marokkaanse gevangenis en hij schreef hierover het boek ‘Brieven van mijn moeder’ dat in 2011 verscheen . In 2015 kwam het vervolg, Gezondheid, liefde en vrijheid waarin hij het begrip ‘vrijheid’ verder uitdiept. Het is een begrip wat we soms onderschatten, maar Oubelkas zal dat nooit doen. Hij beschrijft zijn eerste nacht thuis na jaren in de gevangenis: ‘Mijn eerste nacht in vrijheid is voorbij. Het was niet gemakkelijk in slaap te komen door alle indrukken van de dag, de stilte in de nacht en de zachtheid van de matras. Ik heb nog overwogen om mijn dekens op de vloer te leggen en daarop te slapen, maar ik vertikte het. Dít is mijn leven, zó hoor ik te slapen. Op een normaal matras. Zonder klikklak-geluiden van zware ijzeren sloten, zonder appèls gepaard met geschreeuw waarbij ik meermaals uit mijn dromen werd gerukt. Ik deed mijn oordopjes in zodat ik op den duur door het geluid van mijn eigen ademhaling in slaap viel.’

Jos Burgers: verhoog de prijzen in 2016
Ondernemen heeft natuurlijk alles met vrijheid te maken. De visie van veelgevraagd spreker Jos Burgers is: verhoog de prijzen. Visionair Burgers vertelt altijd dat bedrijven niet moeten meegaan in het opbieden tegen elkaar, maar dat ze veel klantgerichter moeten zijn en op dat vlak het verschil maken. Want wat is het signaal als bedrijven hun prijzen omlaag doen? ‘Als je niet oppast in crisistijd is het gevaar dat je het druk hebt en niks verdient. Als je toch niks verdient, kan je het beter maar rustig hebben’. Lijkt me een prima advies voor 2016.

Gaan we Vechten of vrijen?
Burgers is iemand die succes heeft met een hele inhoudelijk aanpak; hij denkt goed na over automatismen en kan het bijzonder goed vertellen. Maar soms kan een iets minder genuanceerde werkwijze ook heel effectief en succesvol zijn. De Helmondse kickbokser Nieky Holzken pakt de ene na de andere prijs in zijn sport en in de real life serie over zijn familie zien we  dat zijn schoonvader Sjef Weber hierin een belangrijke rol speelt. Laatstgenoemde verwierf wereldfaam door helemaal los te gaan tegen zijn pupillen toen er wat vrouwen in de kleedkamer waren gesignaleerd. Zijn vraag toen hij die vrouwen in de kleedkamer ontdekte, was misschien wel een aardige voor 2016: ‘Gaan we vechten of vrijen?’ Hij was alleen even vergeten dat het een moeder was van een van de jongens die hij traint.

Veilig op internet met Maria Genova
Ook Maria Genova kan meepraten over hoe kwetsbaar onze vrijheid is; bijvoorbeeld op internet. In 2014 waren 100.000 mensen slachtoffers van identiteitsfraude. en Genova schreef er het boek ‘Komt een vrouw bij de hacker’ over. Ook haar verhaal gaat over onderschatting van vrijheid, we denken immers dat we op internet alle vrijheid hebben, maar voor je weet ben je de regie volledig kwijt. Genova vertelt in haar lezingen gepassioneerd over de manier waarop we ons online wel in vrijheid kunnen bewegen en wat er kan gebeuren als je hierin de regie kwijtraakt.

Ramon Beuk: verrukkelijke gerechten
Om deze vooruitblik op 2016 vooral positief (en lekker) te besluiten wil ik eindigen door de V van Verrukkelijk aan te halen. Dat zijn namelijk precies de gerechten die Ramon Beuk weet te bereiden. Net zoals hij in zijn gerechten allerlei bijzondere ingrediënten stopt om tot iets moois te komen, moeten ondernemers ook nadenken welke mix ze inzetten om succes te hebben in 2016. Ramon legt uit hoe ondernemers die creatief zijn – die altijd nadenken over vernieuwing –  succesvol blijken te zijn.

Conclusie: het gaat allemaal om vrijheid
De aanslagen in Parijs leren ons dat we vrijheid nooit mogen onderschatten. Die vrijheid immers geeft ons de creativiteit om te ondernemen, om plannen te maken en vooral om van het leven te genieten. Iemand als Oubelkas leert mij de vrijheid weer waarderen, de vrijheid die Maria Genova ook zo hartstochtelijk propageert. Laten we in 2016 nog meer leren van anderen zodat we het belang van vrijheid nooit meer zullen onderschatten.