Martin Šimek wordt op 7 november 1948 in Praag, de hoofdstad van Tsjecho-Slowakije, geboren, negen maanden nadat de Sovjet-Unie de communisten in het land in het zadel hielp. Op negentienjarige leeftijd ontvluchtte Šimek Tsjecho-Slowakije, toen de Praagse Lente bloedig door Sovjettroepen werd neergeslagen. Hij had twee jaar rechten gestudeerd aan de Karlova Universiteit in Praag, maar wat hij vooral naar het Westen meenam was zijn tennisracket. Een carrière als proftennisser zat er echter niet in. Volgens Šimek had dat te maken met zijn ‘lichamelijke schizofrenie’. “Mijn bovenlichaam hoort bij een dwerg, mijn benen horen bij een reus.”

Hij begon aan een studie Economie aan de VU in Amsterdam, maar maakte die niet af. Hij begon aan de Toneelschool van Amsterdam, maar maakte die ook niet af; hij wilde zijn emoties niet inzetten om kunstjes te doen voor publiek. Hij begon met cartoons te tekenen onder de naam AnoNe, Tsjechisch voor ja-nee. Met succes. NRC Handelsblad, de Volkskrant, de Groene Amsterdammer en Het Parool publiceerden zijn tekeningen.

Ondertussen trainde hij tennissers. Ook met succes. Zo werd Michiel Schapers zijn protegé, Šimek bracht hem van nummer duizend-zoveel van de wereldranglijst naar positie 25. In 1994 begon hij bij de RVU met het radioprogramma Šimek ’s nachts, en alweer met succes. Šimek ontpopte zich als een buitengewoon getalenteerd interviewer, met een bijzondere aanpak. Een jaar later maakte hij zijn tv-debuut en maakte hij programma’s als Šimek ontmoet en Winnen van jezelf!Šimek ontmoet Kampioenen. Hij wordt geroemd om zijn directe, intuïtieve en confronterende manier van interviewen.

Martin Šimek leeft in twee werelden. Hij wisselt Amsterdam af met een prachtig dorpje in Calabrië. Op de ene plek wordt gewerkt op de andere nagedacht en geleefd. Martin Šimek schreef de volgende boeken: De vuurvliegjes achterna, Bloedsinaasappels en Waarom ga je niet aan de drank. Meesterverteller Šimek tourde met diverse voorstellingen (Vrijheid, De Cartoonist, Enkelspel) door het land langs de Nederlandse theaters.

De zoektocht naar vrijheid is de leidraad in Šimeks leven en heeft de stijl van alles wat hij doet en deed bepaald, als tennisser, tenniscoach, programmamaker, regisseur, acteur, cartoonist, columnist, schrijver en misschien wel de beste interviewer van Nederland. In 2012 ontving hij de hoogste radio-onderscheiding, de Zilveren Reissmicrofoon, voor zijn interviewprogramma Šimek ’s nachts. Martin Šimek is een unieke presentator, interviewer, coach en dagvoorzitter. Altijd invoelend, meegaand en met begrip leert hij zijn publiek wat vrijheid in jezelf is en door jezelf te leren coachen het beste uit jezelf te halen. Een onvergetelijke combinatie!

Martin Šimek spreekt graag over:

Martin Šimek boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Martin Šimek. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21