Angst geeft je vleugels, lijkt het motto van Cedric Dumont. Risico’s durven nemen, het gevaar in de ogen kijken en daar energie uit putten. Hij begon als skater en surfer. Nu is hij een van de beste en bekendste basejumpers ter wereld. Zijn hele leven staat in het teken van risicosporten en avontuur. Onze huidige samenleving is verkrampt en verlamd door angst. Cedric is een toonvoorbeeld van hoe je die angst kan overwinnen. Zijn leven leest als een handboek om passie en motivatie tot de drijfveren van je persoonlijke en professionele leven te maken. Een begeesterende man met een beklijvend verhaal voor managers en teamleaders. Hij spreekt vlot vijf talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans).

De oudste droom van de mens

Vliegen – de oudste droom van de mens. Leonardo da Vinci tekende ooit als eerste een parachute. Vijf eeuwen later maakt Cedric Dumont die droom waar. ‘In feite gaat dit vooral over vrijheid, betrokkenheid en grenzen verleggen. Mijn job brengt me naar wonderlijke plaatsen, leert me respect voor het milieu en voor anderen. In mijn professioneel bestaan als basejumper vind ik de motivatie om steeds beter te worden, om mijn eigen grenzen af te tasten en te verleggen.’

Als lid van het Red Bull Air Team reist hij de wereld rond op zoek naar nieuwe avonturen en uitdagingen. In Egypte maakte hij vanuit een helikopter een glijvlucht boven de piramides van Gizeh en landde aan de voet van het wereldwonder. In Shanghai sprong hij van de Jin Mao Tower (421 m). Zijn palmares is eindeloos. Voorlopige stand: 11.000 skydives, 2500 basejumps en meer dan 1000 wingsuit flights. In zo’n wingsuit flight suist hij tegen 180 à 200 km per uur door de lucht, zonder motor, alleen met een vleermuizenpak, een perfecte techniek en veel lef. Batman, zonder truken van de foor

Focus en angst

Aan elke sprong gaat hetzelfde ritueel vooraf. De weersomstandigheden checken, zien of het materiaal in orde is. Hij springt alleen als alles goed zit. Veiligheid komt altijd eerst. De angst houdt hem met de twee voeten op de grond, want pas als je niet meer bang bent, wordt het gevaarlijk, zegt hij. Het laatste ritueel is het sluiten van de helm. De ultieme klik.

‘Na die klik zit ik in het nu. Het lijkt een wonder, maar wie helemaal opgaat in het moment kan zich optimaal focussen. Volle concentratie, maar toch alles loslaten. The state of hyper awareness, dat leerde ik aan de Universiteit van New York. Ik ben sportpsycholoog. Die hyper awareness is geen meditatieve staat. Het is denken zonder te denken. Nu is er geen plaats voor emotie. Maar toch ben ik dan bang. Ik ben altijd bang als ik in de diepte kijk. Voor een risicosprong heb je veel negatieve emoties. Het is gevaarlijk, dat weet ik. Ik kan sterven, dat besef ik. Dus weer die vraag: waarom doe ik dit? De negatieve emotie wordt omgebogen in positieve energie. Ik moet de angst begrijpen en accepteren.’ (De Morgen, 18 februari 2012)

Sportpsycholoog

In New York studeerde Cedric sport- en prestatiepsychologie. Die studie gaf een academische basis aan wat hij al jaren instinctief aanvoelde. Bijvoorbeeld over het idee van hyper awareness. Hij houdt ervan om zijn kennis en ervaring met anderen te delen. Niet alleen met sportmensen, maar ook met bedrijven en organisaties. Zijn professionalisme werkt inspirerend, zijn mentale kracht geeft vertrouwen. Hoe leer je te focussen? Hoe leer je bijzaak en hoofdzaak te onderscheiden?

In het nu durven leven, dat is zijn boodschap. Stel een doel en ga ervoor. Die boodschap is niet nieuw, maar als Cedric ze vertelt gaat ze meteen onder je vel zitten. Niemand die beter weet hoe je je grenzen moet aftekenen en verleggen.

 

Cedric Dumont spreekt graag over:

Cedric Dumont boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Cedric Dumont. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21