Veel aandacht tijdens events gaat uit naar de sprekers. Zeker als het om grote namen gaat. Minstens zo belangrijk voor het slagen van het evenement is echter een goede dagvoorzitter. Aan hem immers de taakom de dag op harmonieuze wijze aan elkaar te praten en discussies tussen sterke persoonlijkheden in goede banen te leiden. Een goede dagvoorzitter beschikt dan ook over de volgende eigenschappen:
Hij voelt de sfeer naadloos aan
De sfeer op een evenement is een dynamische factor. Komen gasten na de middaglunch met een klein energiedipje de zaal binnen? Dan speelt de dagvoorzitter hierop in met een energieke aankondiging van de eerstvolgende spreker. Is er enige tijd achtereen droge materie behandeld? Dan zorgt de dagvoorzitter voor variatie met een droge grap of scherpe opmerking. Kortom: een goede dagvoorzitter voelt aan wat het publiek nodig heeft en weet hiernaar te handelen.
Hij bewaakt de rode draad
Elk evenement is terug te voeren tot een overkoepelend thema of een kernboodschap. Alle lezingen, workshops en discussies moeten hier direct of indirect mee te maken hebben. Het af en toe inslaan van een zijweg is natuurlijk niet erg en zorgt juist voor aangename afwisseling. Maar de dagvoorzitter is er om de rode draad tijdens het event te bewaken en ervoor te zorgen dat discussies niet te ver afdwalen. Zo weet je als organisator zeker dat jouw boodschap overeind blijft.
Hij bepaalt het tempo
Zit een groot deel van het publiek op zijn telefoon te kijken? Dat is een veeg teken. Net als mensen die vragend hun hand opsteken maar niet de gelegenheid krijgen om hun vraag te stellen. De kans is groot dat het programmaonderdeel dan respectievelijk te langzaam of te snel gaat. Het tempo tijdens een event luistert namelijk zeer nauw, maar moet precies goed zijn om de aandacht van deelnemers vast te houden. Een goede dagvoorzitter wint of verliest bewust tijd op strategische momenten om het publiek te geven wat het wil.
Hij is een goede interviewer
Interviews op events zijn er in vele soorten en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld podiuminterviews met sprekers, paneldiscussies geleid door een gespreksleider of interviews met eventbezoekers voor de eventvideo. Een dagvoorzitter moet al deze disciplines beheersen en comfortabel zijn in een rol als presentator en discussieleider. Hoewel het ene event zich er beter voor leent dan het andere, moet hij ook in staat zijn om geïnterviewden het vuur aan de schenen te leggen met scherpe vragen.
Hij is flexibel en ad rem
Een dagvoorzitter kan alle bovengenoemde vaardigheden bezitten, maar de doorslaggevende factor is zijn improvisatievermogen. Een event verloopt namelijk nooit helemaal zoals gepland. Programmaonderdelen lopen uit, sprekers staan in de file en beamers geven de geest. Aan de dagvoorzitter de schone taak om deze onverwachte wendingen een positieve draai te geven. Een goede improvisatie met humor biedt in dat kader toegevoegde waarde en valt in de smaak bij het publiek. Juist omdat zoiets nietis voor te bereiden. Dat vermogen om te improviseren kenmerkt een goede dagvoorzitter. En dat is precies waarom je event er eentje nodig heeft – naast goede sprekers natuurlijk!