20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
De beste dagvoorzitters
2 maart 2016

De beste dagvoorzitters

Een congres kan maandenlang tot in de puntjes voorbereid zijn, maar zonder goede dagvoorzitter kan zo’n dag ook zomaar de mist in gaan. Gelukkig erkent het bedrijfsleven steeds nadrukkelijker dat het aan elkaar praten van een seminar of congres echt een vak apart is dat niet iedereen zomaar in de vingers heeft. Je kan het niet ‘even’ overlaten aan de communicatiemanager die toevallig een aardige spreker is. Maar wat maakt een dagvoorzitter eigenlijk goed in zijn of haar vak? Welke kwaliteiten moet je hebben om te excelleren als dagvoorzitter?

Empatisch vermogen
Als professioneel dagvoorzitter is het belangrijk om je oprecht in te leven in de gasten die het congres bezoeken. Er komen mensen die dagelijks bezig zijn met het onderwerp en dat geeft hen een voorspong op de leider van de dag. Er is een genre interviewers dat vaak keihard inhakt op hun gasten, maar dat levert niet altijd de sterkste interviews op. Natuurlijk is zo’n harde opstelling wel eens nodig; als een Minister iets vreemds heeft gezegd of er een omstreden fractieleider te gast is. In dat geval is zo’n vragenvuur zelfs noodzakelijk, maar als je iets persoonlijks uit mensen wilt halen werkt het niet. Je zag aan Twan Huys in College Tour met kunstenaar Daan Roosegaarde dat zo’n kritische aanpak heel pijnlijk kan zijn. Als dagvoorzitter werkt een stevige confronterende aanpak ook bijna nooit. Natuurlijk kan je wel eens kritisch zijn als mensen onhandige dingen vertellen op het podium of als ze slecht nieuws moeten ‘verkopen’, maar je staat er nu eenmaal niet namens een onafhankelijk nieuwsmedium. Iemand als Humberto Tan kan heel goed de balans bewaken tussen goede sfeer en een harde journalistieke insteek. Zowel in zijn programma als op het podium stelt hij mensen op hun gemak en ja, dan vertellen ze net effe wat meer.

Humor
Een congres gaat vaak over zware onderwerpen en als ‘de host van de dag’ die thematiek een beetje kan verlichten dan is dat altijd mooi meegenomen. Mijn favoriete vorm van humor is dat je ook om jezelf kunt lachen en iemand die dat heel goed beheerst is Anita Witzier. Zij kan pittige onderwerpen met een lach brengen, presenteert zo ook haar tv-programma’s en dat werkt goed in het bedrijfsleven. Als je alle interviews met Witzier leest dan weet je dat zij kan lachen om wat er misgaat in haar leven. Natuurlijk is het boeiend als op een congres over innovaties mensen een dag lang serieus vertellen over hun geslaagde uitvindingen, maar het werkt bevrijdend als een dagvoorzitter dan even – op zijn of haar manier – kan vertellen over zijn eigen mislukte uitvindingen. Gewoon omdat het leven geen Facebook is.

Kennis van het onderwerp
Als dagvoorzitter is het niet nodig om gepromoveerd te zijn in het onderwerp van de dag, maar het helpt wel als je ‘iets’ met het thema hebt. Goede dagvoorzitters hebben veel radio- en tv-programma’s in hun achterzak waardoor ze zich snel kunnen vastbijten. Lars Sørensen is misschien wat minder bekend bij het grote publiek, maar als interviewer heeft hij veel gedaan voor 7 Ditches, een online interviewkanaal met veel gasten uit het bedrijfsleven. Door zoveel mensen te interviewen bouwt hij een database aan kennis op. Wat trouwens altijd handig is voor een dagvoorzitter is dat je iets extra’s hebt wat je echt uniek maakt; hij spreekt toevallig perfect Engels.

Interviewen
Als dagvoorzitter loop je een groot gedeelte van de dag met een microfoon rond om mensen vragen te stellen, maar interviewen is een vak apart. Het begint met iets wat veel mensen van nature niet hebben; nieuwsgierigheid. Of je geschikt bent als interviewer is vrij gemakkelijk te onderzoeken. Ga in een trein of wachtruimte zitten en luister een willekeurig gesprek af tussen twee mensen. Als er honderden vragen door je heen schieten die je graag wilt stellen dan ben je van nature een echte vraagjessteller. Als je echter meer neigt naar het geven van een klein, bemoeizuchtig meninkje dan ben je een prater. En praters zijn meestal niet zo goed in vraagjes stellen. Ikzelf ben erg gecharmeerd van de interviewstijl van Diana Matroos, puur omdat ze geen enkel oordeel legt in haar vragen; het is altijd pure belangstelling. Er blijft geen agenda over, geen ijdelheid, maar alleen interesse.

Conclusie: humor, inlevingsvermogen en interviewkwaliteiten
Conclusie, een goede dagvoorzitter combineert humor, onversneden interesse en inhoud met inlevingsvermogen. Het lijken misschien simpele eigenschappen, maar hark ze maar eens bij elkaar op een doordeweekse middag. Het helpt als je veel verschillende dingen hebt gedaan in je leven; radioshows, tv-programma’s, presentatieklussen in het land. Wie de beste zijn? Ik zou zeggen in willekeurige volgorde: Annemarie van Gaal, Humberto Tan, Diana Matroos, Onno Hoes, Anita Witzier, Art Rooijakkers, Astrid Joosten, Ellie Lust, Hella Hueck en Lars Sørensen.