20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Jan Wolter Wabeke

Jan Wolter Wabeke als spreker boeken

Jan Wolter Wabeke(Breda, 11 november 1948) is een ervaren, veelzijdige topjurist. Na een carrière als leidinggevend lid van het Openbaar Ministerie was hij onder meer van 2001 tot 2010 Ombudsman Verzekeringen, de Nederlandse Ombudsman Financiële Dienstverlening en lid van het EU orgaan FIN-NET.

Jan Wolter Wabeke

Jan Wolter Wabeke(Breda, 11 november 1948) is een ervaren, veelzijdige topjurist. Na een carrière als leidinggevend lid van het Openbaar Ministerie was hij onder meer van 2001 tot 2010 Ombudsman Verzekeringen, de Nederlandse Ombudsman Financiële Dienstverlening en lid van het EU orgaan FIN-NET.

Wabeke studeerde rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Utrecht, gevolgd door de PAO voor de Rechterlijke Macht en volgde diverse management- en vakopleidingen op terreinen van Justitie en de financiële markten.

Na enkele functies binnen de universiteit Utrecht begon zijn loopbaan in 1976 met diverse juridische posities in Politie, OM, advocatuur en rechtbank. In 1982 werd hij arrondissementsofficier van justitie Breda en in 1986 werd Wabeke de eerste landelijk officier van justitie.

Van 1987 tot 1994 was Wabeke actief als kantonrechter in Dordrecht en vanaf 1993 in Eindhoven. In deze periode was hij ook officier van justitie eerste klas en unithoofd OM Rotterdam. Hij vervolgde zijn loopbaan vanaf 1992 in de positie van advocaat-generaal aan het Gerechtshof in Den Haag en voorzitter van de stuurgroep functioneel OM.

In 1994, werd Wabeke hoofdofficier van het arrondissement Breda en de politieregio Midden en West Brabant, een functie die hij tot 2001 bekleedde. In deze periode was hij tevens coördinerend hoofdofficier (internationale samenwerking, financiën (fraude) en milieu/economie).

Als hoofdofficier van het arrondissement Breda regisseerde hij een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van politie en justitie in Frankrijk en de Benelux. Hiermee leverde hij een bijdrage aan het herstel van de justitiëel-diplomatieke betrekkingen tussen Frankrijk en Nederland. Ook leidde hij diverse grote onderzoeken, zoals de zogenaamde “bonnetjes affaire” van oud burgemeester en voormalig minister Bram Peper.

Jan Wolter Wabeke ontving onder meer voor zijn loopbaan de hoge onderscheidingen Chevalier de la Légion d’honneur en Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Ombudsman
In 2001 werd Wabeke Ombudsman Verzekeringen en later ook voor intermediaire diensten, waarbij tenslotte ook de banken aansloten. In 2007 vervolgde hij deze rol als Ombudsman Financiële Dienstverlening en directeur van het financiële geschilleninstituut. Mede dankzij zijn inspanningen is er nu één loket voor de beslechting van consumentengeschillen met financiële dienstverleners, het KiFiD.

In dezelfde periode was hij onder meer deelnemer aan de denktank voor de minister van Financiën (2003-2006) en lid van FIN-NET bij de Europese Commissie te Brussel (2001-2010). Zijn werk in dat verband bracht hem naar onder meer Engeland, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Armenië.

In deze periode was Wabeke tevens raadsheer plaatsvervanger in de gerechtshoven Amsterdam en Den Haag.

Nevenactiviteiten
Jan Wolter Wabeke bekleedde in de loop der jaren vele onbezoldigde nevenfuncties. Zo was hij onder meer voorzitter van Colombine (stichting van Herman van Veen), Tijd en Ruimte (stichting van Titus Tiel Groenestege en Han Römer), herdenkingscomité De Vloeiweide ( ’40-’45 in Brabant) en het Schönberg Kwartet en was hij bestuurslid voor het Wereld Natuurfonds.

Ook maakte hij in de loop der jaren deel uit van talloze commissies, bestuursorganen en adviesraden voor dierenbescherming, voetbal (NAC), sociale werk voorziening (De Sluis), justitie, defensie, gemeenten en voor uitvoerend kunstenaars (Sena).

Jan Wolter Wabeke behoort tot de meest invloedrijke en belangrijke mannen in Eindhoven, aldus de Eindhovense stadsglossy Frits.

Vervolg functies
Jan Wolter Wabeke is tegenwoordig als raadsheer lid van het Gerechtshof te Den Haag. Ook bekleedde Wabeke in recente jaren verschillende functies als toezichthouder van onder meer de Design Academy Eindhoven, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Stichting Het Blauwe Fonds.

Wilt u Jan Wolter Wabeke boeken als spreker voor een lezing? Neem voor meer informatie contact met ons op.

Onderwerpen
Te boeken als
Spreker
Talen
Nederlands
Prijsindicatie
Prijs op aanvraag

Reviews over Jan Wolter Wabeke

Schrijf een review

Meer informatie & boekingen

Jan Wolter Wabeke inhuren als spreker voor uw congres of seminar doet u snel en gemakkelijk via Quality Bookings. Neem contact met ons op voor aanvullende informatie over de voorwaarden. We helpen je graag!

Celine
  • Snel contact met Jan Wolter Wabeke
  • Binnen 24 uur een vrijblijvende offerte
  • Scherpe marktconforme prijzen
  • Meer dan 20 jaar ervaring
  • Begeleiding tot na het evenement
  • Boekingsgarantie via CLC-VECTA
Bekijk alle sprekers