Filosoof en ontregelaar Ben Kuiken gelooft heilig in de menselijke creativiteit en vindingrijkheid. Wij zijn tot grootse dingen in staat, mits we de ruimte krijgen en samen werken. Dit laatste wordt echter ernstig gehinderd door regels en protocollen, hebzucht en ego’s, bestaande organisatiestructuren en kantoorpolitiek. Tijdens prikkelende lezingen en workshops laat Ben zijn publiek weer even nadenken over hun eigen rol en waar het eigenlijk allemaal echt om gaat: de bedoeling.

In 2010 schreef Ben Kuiken zijn boek De laatste manager. Mede geïnspireerd door de prachtige verhalen van Buurtzorg, Semco en vele andere ‘nieuwe’ organisaties ging hij op zoek naar de rol en functie van de manager. Zijn stelling: we hebben de manager niet meer nodig. Medewerkers zijn prima in staat om zichzelf te managen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de mensen die nu de functie van manager vervullen niet meer nodig zijn in organisaties. Tijdens de vele lezingen die hij hield voor groepen managers houdt Ben hen steeds voor dat zij geen manager zíjn, maar dat het slechts een rol is.

Welke rol wil jij spelen?

In die zin zijn het interessante tijden. Niets is nog vanzelfsprekend, en we zullen moeten leren omgaan met de nieuwe uitdagingen van deze tijd. In 2011 startte Ben daarom het platform nieuworganiseren.NU, een informatie- en inspiratieplatform over innovatieve vormen van organiseren. Dat begint altijd bij de waarom-vraag, de why of de bedoeling: wat wil je bereiken en voor wie doe je het? Meestal gaat dat dan over goede zorg, goed onderwijs voor onze kinderen, of een gaaf product of dienst. Hoe organiseren we dat? Door de bestaande organisatie even weg te denken, ontstaan er nieuwe mogelijkheden en kansen. De uitdaging van deze tijd is volgens Ben om een omgeving te creëren waarin iedereen zich geroepen voelt om een bijdrage te leveren.

Voor zijn boek De PRET-factor ging Ben op zoek naar de factoren die maken dat mensen goed in hun vel zitten, dat ze zich prettig voelen. PRET staat namelijk niet alleen voor plezier (heel belangrijk), maar ook voor Positief, Respect, Enthousiasme en Team. Je doet het samen, voor het grotere doel, met respect voor ieders inbreng en persoon, en op een positieve manier. Besproei de planten, niet het onkruid. De organisaties die dit doen, en Ben heeft er tientallen van in zijn koffertje zitten, die maken meer winst, hebben minder verzuim, hoeven zelden een personeelsadvertentie te plaatsen en weten ook de concurrentie uit lagelonenlanden fluitend voor te blijven.

Als je wil weten hoe je zo’n omgeving creëert, of als je de managers of medewerkers in je organisatie wilt doordringen van het feit dat werk en hun rol de komende jaren drastisch gaat veranderen: huur dan Ben in voor een inspiratiesessie. Wil je ook echt met ze aan de slag gaan en wil je misschien wel een zoektocht naar jouw nieuw organisatie starten: ook dan kan Ben je helpen. Samen met Marijne Vos biedt hij ook Eerste (en tweede) Hulp bij Nieuw Organiseren.

Over Ben Kuiken 

Na een studie wijsbegeerte aan de Universiteit van Utrecht werd Ben Kuiken (1965) freelance journalist. Hij werkte onder meer voor Trouw, NRC Handelsblad, Intermediair en Filosofie Magazine. In 1999 werd Kuiken redacteur bij het tijdschrift Management Team, waar hij vijf jaar later hoofdredacteur van werd. In 2006 begon hij weer voor zichzelf en zette hij onder meer het platform www.nieuworganiseren.NU op. Kuiken schreef diverse managementboeken, waaronder De laatste manager (2010), Fuck de regels (2012), De PRET-factor (2014) en Eerste Hulp bij Nieuw Organiseren (2015).

Ben is getrouwd, vader van twee dochters en in zijn vrije tijd actief als sporter (triatlon, schaatsen) en muzikant (elektrische bas).

Persoonlijke missie Ben Kuiken: ‘Ik ben een idealist, dus ik wil de wereld een beetje mooier maken.’

Wilt u Ben Kuiken boeken als dagvoorzitter, gastspreker of debatleider? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn

Ben Kuiken spreekt graag over:

Ben Kuiken boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Ben Kuiken. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21