20 jaar ervaring
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Persoonlijk contact
⭐ 9.2 klantbeoordeling
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Weerstand tijdens mijn presentatie: wat nu?
27 augustus 2018

Weerstand tijdens mijn presentatie: wat nu?

Vaak hebben lezingen een feestelijk of informatief karakter. Soms krijg je als spreker echter te maken met meer weerstand. Dan doelen we niet alleen op de presentatie van een directeur die een ontslagronde aankondigt, maar ook op een een lezing over een gevoelig onderwerp als politiek. Wij geven je 4 tips over wat te doen als de weerstand en emoties toenemen:

Ga van het positieve uit

Belangrijk is om zo lang mogelijk van het positieve uit te gaan. Mensen in het publiek hebben meestal goede bedoelingen; zelfs als ze emotioneel of agressief overkomen. Hoewel ze zich niet altijd op de juiste manier uiten, tonen ze met hun reactie wel hun betrokkenheid bij jouw onderwerp. En dat is nog altijd beter dan een publiek dat zich verveelt tijdens je lezing!

Neem daarom geen defensieve houding aan en wees critici dankbaar voor hun vragen of kritiek. Misschien zijn er meer mensen in het publiek die de kritische opvattingen delen. In dat geval is het goed dat jij jouw standpunt op een korte en bondige manier nogmaals toelicht. Zo ontstaat er meer wederzijds begrip en kun je verbinding zoeken met moeilijke doelgroepen.

Luister goed naar de kritiek

Naast het beter toelichten van je eigen standpunt, is het bij weerstand noodzakelijk om goed te luisteren naar de kritiek. Luister daarom geduldig naar kritische opmerkingen en reageer niet overhaast. Zo voelen mensen in het publiek zich beter gehoord.

Kom je er met één iemand in het publiek simpelweg niet uit? Schakel dan over op een van zijn medestanders om te kijken of de discussie via die weg makkelijker verloopt. Blijf echter niet te lang hangen in tegenstellingen en zoek ook naar gedeelde opvattingen. Maak gebruik van metaforen en anekdotes om je verhaal kracht bij te zetten en het publiek te overtuigen.

Laat je niet meeslepen in de emotie

De weerstand kan bij een presentatie hoog oplopen. Factoren die hierbij meespelen zijn de gevoeligheid van het onderwerp en het opleidingsniveau van het publiek. Reageren mensen opvallend emotioneel en agressief? Laat je hierin niet meeslepen. Bewaar de kalmte en blijf op een redelijke toon discussiëren. Spreek desnoods wat rustiger, zachter en vriendelijker om de gemoederen te bedaren. Laat je niet zomaar van je standpunt brengen.

Maak de discussie niet persoonlijk

Soms komt de weerstand tijdens je presentatie voornamelijk van één persoon in het publiek. Hoewel je zijn kritiek aanvankelijk natuurlijk serieus moet nemen, mag je lezing niet ontaarden in een constante discussie tussen jou en deze persoon. Hebben jullie beiden jullie standpunt kenbaar gemaakt maar komen jullie er niet uit? Ga dan gewoon verder met je lezing.

Bedenk je ook: het doel van je presentatie is niet altijd om het publiek te overtuigen. Alleen het aan het denken zetten van mensen is soms al voldoende. Laat persoonlijke discussies daarom nooit de overhand voeren tijdens je presentatie en zorg ervoor dat jij vooral je boodschap overbrengt. Grote weerstand is er tijdens presentaties niet vaak. En gebeurt het toch een keer? Dan maakt het je als spreker alleen maar sterker.