20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
3 kenmerken van goede sprekers
20 november 2017

3 kenmerken van goede sprekers

Als hoogopgeleid professional of bevlogen ondernemer weet jij je ideeën gepassioneerd over te brengen op anderen. Je hebt geen moeite om je gedachten om te zetten in woorden en wisselt serieuze momenten geregeld af met een ontspannen grap. Totdat je op het podium staat…

Voor een groot publiek blijkt het lastiger je persoonlijkheid goed naar voren te brengen. Dat is een kwestie van ervaring, maar ook van vaardigheden die je jezelf kunt aanleren. Dat begint door goed te kijken naar goede sprekers. Wat doen zij precies? Hieronder lichten wij alvast een tipje van de sluier op.

Ze openen sterk

Goede sprekers hebben het vermogen de aandacht van hun publiek vanaf het begin te vatten en vervolgens niet meer los te laten. Een sterke opening is simpelweg een voorwaarde voor een succesvolle presentatie. Het is dan ook helemaal niet raar om een kwart van je totale voorbereidingstijd te besteden aan de opening.

Sterke openingen zijn er in vele soorten en maten. Veel sprekers voegen bijvoorbeeld een interactief element toe door te beginnen met een of meerdere vragen aan het publiek. Door dit in een soort leuke quizvorm te gieten, ontstaat er direct een ontspannen sfeer én interesse voor je onderwerp. Ook aftrappen met een persoonlijke anekdote werkt vaak goed om een presentatie te openen.

Ze maken hun boodschap concreet

Goede sprekers verliezen zichzelf niet in eindeloze opsommingen van statistieken en andere theoretische kost. Als spreker wil je jouw boodschap zo behapbaar mogelijk maken voor toehoorders en dat betekent automatisch zo concreet mogelijk. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig: geef duidelijke en aansprekende voorbeelden bij de punten die je wilt maken.

Voorbeelden en in het bijzonder anekdotes met een persoonlijk karakter werken uitstekend om de aandacht van je publiek te behouden. Werk je bijvoorbeeld met een PowerPoint-presentatie? Zet het punt dat je wilt maken dan kort maar krachtig op het scherm en geef hier vervolgens zonder visuele ondersteuning twee voorbeelden bij. Vooraf wel goed oefenen natuurlijk…

Ze stralen passie uit

Goede sprekers staan niet op het podium alsof hun laatste uur geslagen heeft. Ze zijn enthousiast, positief en bovenal zeer gepassioneerd over hun onderwerp. Dat stralen ze op verschillende manieren uit: zowel verbaal als non-verbaal. Een combinatie van beide elementen is noodzakelijk om het publiek mee te nemen in de gewenste emotie.

Een goed stemgebruik mist bijvoorbeeld zijn uitwerking wanneer je op het podium staat met een gesloten lichaamshouding en elk oogcontact met het publiek vermijdt. Net zoals sterke non-verbale communicatie minder krachtig is wanneer je monotoon spreekt en je woordgebruik niet is afgestemd op de doelgroep. Kortom; zorg ervoor dat jij je als spreker allround ontwikkelt voor de beste presentaties.