Op vrijdag 13 november 2015 schieten terroristen in het Parijse Bataclan-theater 89 mensen dood. Op dezelfde avond bezoeken Ferry Zandvliet en zijn vrienden er een concert. Ze overleven de aanslag ternauwernood, maar de traumatische gebeurtenis zet Ferry’s leven compleet op zijn kop.
Na een moeilijke periode en een zware posttraumatische-stressstoornis, slaagt hij er toch in om de tegenslag om te buigen naar iets positiefs. Inmiddels geeft hij aangrijpende lezingen over zijn ervaring en houdt hij zijn publiek een belangrijke boodschap voor: jij creëert je eigen geluk.
Motiverende boodschap voor jongeren
Het creëren van je eigen geluk is iets dat je altijd kunt doen, zegt Ferry, ondanks je leeftijd of verleden. Toch heeft zijn boodschap extra lading voor jonge mensen – zij staan aan het begin van hun leven en hebben in dat opzicht nog alles te winnen.
Ferry spreekt daarom graag voor jonge doelgroepen en geeft steeds vaker lezingen op scholen. Ook werd hij onlangs gevraagd voor een presentatie in het televisieprogramma Dream School op de NPO. Hij stond er voor een groep jongeren met de nodige problemen, waarvan hij sommige zelf herkent:
“In mijn jeugd heb ik zelf ook vervelende dingen meegemaakt. Na de scheiding van mijn ouders zocht ik mijn toevlucht in drugsmisbruik. Later kwamen daar nog eens privéproblemen, een arbeidsconflict en de aanslag in Parijs bij. Ik denk daarom dat ik me goed kan inleven in jongeren die zich in een moeilijke situatie bevinden.”
Op zijn les in Dream School kreeg Ferry veel positieve reacties. “Niet alleen van leerlingen zelf, maar ook op straat van kinderen die zich herkennen in mijn verhaal. Dat is voor mij een belangrijke bron van motivatie om op het podium elke keer weer alles te geven.”
Nieuwe kansen door verandering
Toch zijn het niet alleen jonge doelgroepen waarbij Ferry’s lezingen goed aanslaan. Hij is al jarenlang een veelgevraagd spreker in de zakelijke markt en ook daar zijn de reacties enthousiast. “Wat dat betreft maakt het niet uit of ik voor een groep jongeren, politieagenten of letselschadespecialisten sta. Iedereen herkent wel iets in mijn verhaal en dat komt ook doordat het in essentie over verandering gaat. Dat is een concept dat enerzijds weerstand oproept, maar anderzijds vaak mooie kansen biedt.”
Van weerstand naar acceptatie
De instinctieve weerstand tegen verandering is volgens de keynote spreker eenvoudig te verklaren. “Het is een menselijke behoefte om je huidige situatie in stand te willen houden. Zelf had ik vroeger bijvoorbeeld veel problemen met veranderingen op mijn werk. Nieuwe protocollen of bedrijfsvoering; daar moest ik niets van hebben. Dezelfde angst had ik toen ik voor het eerst werd gevraagd om mijn persoonlijke verhaal te vertellen in een lezing. Ik had wel honderd redenen om het niet te doen! Maar als ik die grote verandering in mijn leven toen niet had omarmd, had ik nu niet als professioneel spreker op het podium gestaan.”
Uit iets negatiefs iets positiefs halen
Ferry’s ervaringen leerden hem dat niet elke verandering een bedreiging is. Want juist als je leven ineens anders wordt, dienen zich vaak nieuwe kansen aan. “Dat geldt voor een traumatische ervaring zoals de mijne in het Bataclan-theater, maar ook bij een reorganisatie op je werk. Bij mij was het juist de aanslag die me deed inzien dat ik in mijn leven niet langer in de slachtofferrol wilde kruipen. Als er nu om mij heen nare dingen gebeuren, dan kijk ik vooral hoe ik deze kan ombuigen naar iets positiefs. Als je die mindset eenmaal hebt, kan eigenlijk niks in het leven je meer van je pad brengen.”
Verandering in het bedrijfsleven
Ferry’s boodschap is toepasbaar in elke situatie waarin verandering op komst of gaande is. De relevantie voor het bedrijfsleven is daarmee hoog en al helemaal omdat hij zijn lezing afstemt op de opdrachtgever. “Voor een lezing ga ik altijd met de klant om tafel en zoeken we naar een link tussen mijn verhaal en de organisatie. Die is er bijna altijd, doordat mijn verhaal over veelomvattende thema’s gaat.”
In nagenoeg elke sector is tegenwoordig sprake van snelle veranderingen, weet ook Ferry. “Organisaties en hun medewerkers moeten regelmatig grote tegenslagen overwinnen en een positieve wending zien te geven aan moeilijke gebeurtenissen. Gelukkig hoor ik vaak dat mijn verhaal daarbij een grote bron van inspiratie vormt.”