20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Interview met Sterrin Smalbrugge
14 maart 2023

Interview met Sterrin Smalbrugge

Wie ben je en wat is je achtergrond?

Hallo! Ik ben Sterrin Smalbrugge, ik ben 29 jaar oud en ben een ecoloog, herpetoloog, schrijfster en presentatrice. Ik heb mijn bachelor- en masterdiploma aan de Universiteit van Wageningen verdiend en ben momenteel bezig met mijn PhD.

Wat is jouw favoriete onderwerp om over te spreken?

Het is moeilijk om één specifiek onderwerp te kiezen omdat ik op veel verschillende gebieden geïnteresseerd ben. Maar ik vind het heel leuk om te spreken over het fascinerende leven van reptielen, over ecologie, over wat we van dieren kunnen leren, human-wildlife conflict en oplossingen, en over het werk met ondergewaardeerde dieren.

Waarom ben je een expert op dit gebied?

Ik heb twee universitaire opleidingen afgerond en ben bezig met een derde (PhD). Ik heb ook al drie boeken geschreven over dit onderwerp en heb veel ervaring opgedaan wereldwijd.

Hoe bereid je je voor op een presentatie of lezing?

Ik begin altijd op papier met het uitwerken van mijn verhaal en de volgorde van mijn presentatie. Ik bepaal wat de mensen écht moeten weten of begrijpen aan het einde van mijn presentatie en welke verhaallijn het beste past. Daarna maak ik een powerpoint-presentatie en herhaal ik die meerdere keren om ervoor te zorgen dat ik op tijd uitkom.

Hoe probeer je het publiek te betrekken tijdens je presentaties?

Ik houd me altijd aan één regel: ik begin elk nieuw onderwerp met een vraag. Ik geloof niet in alleen maar zenden. Een presentatie doe je eigenlijk samen met het publiek. Door hen constant vragen te stellen en hen aan het denken te zetten, zorg je ervoor dat de stof sneller wordt opgenomen en beter wordt onthouden. Door rekening te houden met je publiek laat je zien dat je hun input waardeert en benieuwd bent naar hun denkproces.

Wat is de grootste uitdaging waar je mee te maken hebt gehad tijdens een presentatie en hoe heb je die aangepakt?

Dank je wel voor de vraag. Doordat mijn lezingen zo interactief zijn, kan het gebeuren dat mensen te lang over hun eigen situatie willen praten, iets wat voor de rest van het publiek misschien niet relevant is. Ik los dit meestal op door aan te geven dat ik de input/het antwoord waardeer en dat we er later eventueel nog verder over kunnen praten in de vragenronde, óf dat het vanwege de planning helaas tijd is om door te gaan.

Dat klinkt als een uitdaging waar veel sprekers mee te maken hebben. Hoe hou je het publiek geïnteresseerd en aandachtig tijdens een langere presentatie?

Ik begin elk nieuw onderwerp met een vraag en waar mogelijk vraag ik naar ervaringen uit het publiek. Dit houdt hen geïnteresseerd en aandachtig.

Dat klinkt als een goede techniek. Wat is je favoriete presentatietechniek of truc?

Mijn favoriete techniek is humor! Niets is beter dan af en toe een grapje. Hierdoor ontstaat er verbintenis in de zaal en wordt het brein even opgefrist.

Dat klinkt als een goede manier om de zaal te betrekken. Wat is het belangrijkste advies dat je aan iemand kunt geven die voor het eerst gaat spreken in het openbaar?

Het belangrijkste advies dat ik iemand kan geven is om zichzelf de ruimte te geven. Het gaat er niet om dat je elk woord wat je in gedachten had precies zo vertelt als je gepland had, het gaat erom dat je grotere boodschap door het publiek mee naar huis genomen wordt. Als je weet waar je over praat, kan er niets mis gaan.