20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Wat zijn de grootste valkuilen bij een presentatie?
27 augustus 2018

Wat zijn de grootste valkuilen bij een presentatie?

Niet iedereen wordt geboren als begenadigd spreker. Sterker nog: veel mensen hebben moeite met het spreken voor een groot publiek. Toch is het geven van een presentatie vandaag de dag in veel beroepsgroepen vereist. De valkuilen voor beginnende sprekers zijn hierbij in veel gevallen hetzelfde. Dit zijn de meest voorkomende fouten waar jij tijdens je presentatie voor moet waken:

Slechte balans tussen improvisatie en voorbereiding

Wie kent het spreekwoord niet: Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is ook zeker waar, maar sommige sprekers schieten hier in door. Het simpelweg oplezen van lange lappen tekst is een bekende blunder die een lezing minder prettig maakt om bij te wonen. Ook een continue en overdreven ondersteuning door PowerPoint-sheets zorgt voor een onnatuurlijke presentatiestijl.

Een gezonde hoeveelheid improvisatie tijdens een lezing is dan ook het credo. Pas echter op met teveel improviseren – het kan leiden tot feitelijke onjuistheden of uitspraken waar je achteraf spijt van hebt. Een goede voorbereiding van de kernboodschappen is cruciaal voor een inhoudelijk sterke lezing. Improvisatie daaromheen zorgt voor een natuurlijker stijl van spreken.

Slecht inspelen op de doelgroep

Een goede spreker weet altijd wie hij voor zich heeft. Hij stemt de inhoud van zijn presentatie af op zijn publiek. Dit maakt de lezing voor de doelgroep veel interessanter dan een algemeen verhaal. Niet voor niets bieden professionele sprekers van Quality Bookings vaak de mogelijkheid op een maatwerk presentatie. Dit verhoogt de kansen op succes enorm.

Ook op andere vlakken is het zaak om het publiek goed aan te voelen. Een grap aan het begin van je presentatie is normaal bijvoorbeeld een goede manier om het ijs te breken. Maar is de grap niet leuk of ronduit misplaatst? Dan wordt het een flink karwei om de sympathie van de aanwezigen terug te winnen. Ook het maken van te weinig contact met het publiek is een veelvoorkomende valkuil.

Slechte presentatie in woord en gebaar

Je lezing is inhoudelijk sterk, toegespitst op de doelgroep en kent een goede balans tussen voorbereiding en improvisatie. Slaat hij toch niet aan bij het publiek? Dan is de kans groot dat dit ligt aan jouw presentatievaardigheden. Hoe jij op anderen overkomt is namelijk bepalend voor jouw succes. Dit begint met een gevoelsmatige connectie.

Mensen zijn vergevingsgezind en beoordelen je niet op een presentatieblunder meer of minder. Maar draai je om lastige vragen heen of verstop jij je continu achter je laptop? Kijk je mensen niet aan en bedank je na afloop niet je publiek? Dan kunnen mensen zich niet met je identificeren en mis je de gunfactor. En die is cruciaal om mensen naar je boodschap te laten luisteren. Durf je daarom kwetsbaar op te stellen en blijf vooral jezelf. Alleen zo maak een oprechte connectie met je publiek.