Teammeetings zijn de kloppende hartslag van samenwerking binnen elk bedrijf. Echter, de dynamiek kan soms worden verstoord door de aanwezigheid van negativiteit. In plaats van de confrontatie aan te gaan, kan een benadering van waardering, intentie-onderzoek en gedragswijziging, de zogenaamde ‘WIG-klap’, een positieve verandering teweegbrengen.
Waardeer kritische inbreng en stuur richting constructiviteit
Negativiteit is niet altijd een teken van weerstand; het kan ook wijzen op diepe betrokkenheid. Het herkennen en waarderen van de moeite die collega’s doen om kritisch na te denken, kan een eerste stap zijn. Vraag je collega hoe deze inspanning een positieve bijdrage kan leveren aan het team. Dit toont niet alleen waardering maar nodigt ook uit tot een meer constructieve deelname.
Onderzoek de intentie achter de feedback
Veel negatieve feedback komt voort uit een onbewust proces. Door direct naar de intentie achter de feedback te vragen, activeer je het zelfbewustzijn van je collega. Het doel is om samen te ontdekken hoe de sterke punten van de collega kunnen worden ingezet om de teamdynamiek te verbeteren, zonder de negatieve impact.
Adviseer een verandering in gedrag
Directe gedragsaanwijzingen kunnen effectief zijn voor degenen die openstaan voor snelle aanpassingen. Suggesties zoals het omzetten van stellige uitspraken naar adviserende vragen kunnen de manier waarop feedback wordt gegeven, veranderen. Dit zorgt voor een verschuiving in energie en bevordert een meer inclusieve en oplossingsgerichte discussie.
Door het gehele team uit te dagen om geen stellende meningen maar adviserende vragen te geven, creëer je een cultuur van openheid en mogelijkheden. Dit kan niet alleen de negatieve impact van één collega verminderen, maar ook de algehele samenwerking en creativiteit binnen het team versterken.
Het omgaan met een collega die een negatieve invloed heeft op vergaderingen vereist een combinatie van tact, empathie en strategie. Door de ‘WIG-klap’ methode toe te passen, kunnen teams leren van de kritische inbreng en deze omzetten in constructieve bijdragen die de samenwerking en innovatie bevorderen. Het resultaat is een werkomgeving waarin iedereen zich gehoord voelt en waar de bijdragen van alle teamleden worden gewaardeerd. Deze benadering helpt niet alleen de negatieve collega om zijn of haar gedrag te veranderen, maar versterkt ook het team als geheel.
Artikel van Jan van Setten