20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,0
Vrijblijvende offerte
Interview met Gijs Nillessen
18 februari 2020

Interview met Gijs Nillessen

Dagvoorzitter en interviewer Gijs Nillessen: ‘Waar verbinding ontstaat, gaan mensen schitteren’

Een combinatie van journalistieke vaardigheden, improvisatie-skills en een verleden als stand-up comedian maken Gijs Nillessen een veelgevraagde dagvoorzitter en interviewer. Met zijn scherpe observaties, empathie en humor laat hij zien dat het inhuren van een professional tijdens een bedrijfsevent hét verschil kan maken. “Na een geslaagd evenement is er iets veranderd”, zegt hij.

Geen stijve aangelegenheden, maar dynamische events met ruimte voor improvisatie

“Een van mijn krachten is dat ik goed kan voorzitten zonder perfect script. Sterker: ik vind het mooi om dingen op het podium te laten ontstaan. Dat leidt vaak tot de mooiste, grappigste of meest memorabele momenten van een event. Want dat is wat je met improviseren doet: onder druk de beste afslag nemen, voorbij vaste vormen kijken en zorgen voor het beste eindproduct.”

17 jaar podiumervaring, maar lang niet altijd als dagvoorzitter

“Ik ben ooit het podium opgegaan als comedian. Zo werkte ik als student mee aan het Leids Cabaret Festival. Later werd ik manager en toerde ik zeven jaar lang met twee voorstellingen door theaters. Daarnaast deed ik veel stand-up comedy in nachtclubs en soortgelijke venues. In die tijd ontstonden mijn improvisatie-skills en flexibiliteit. De comedy leert je uitstekend omgaan met ongeplande gebeurtenissen en acute wendingen.”

Schrijf je je eigen scripts?

“Dat hangt van de opdrachtgever af. Word ik vandaag gebeld met de vraag of ik volgende week een awardshow wil hosten, dan is mijn rol in het voortraject minimaal. In zulke gevallen houd ik me aan het plan – al wijzigt dat plan eigenlijk altijd zodra de microfoon aangaat. Word ik daarentegen eerder benaderd en bij het eventontwerp betrokken, dan vind ik het leuk om mijn eigen script te schrijven. Uiteraard moet ik daar dan wel de ruimte voor krijgen.”

Naast je ervaring als comedian heb je ook een zeer waardevolle achtergrond in de journalistiek

“Aan mijn journalistieke ervaring heb ik mijn interviewvaardigheden te danken. Ik kan goed naar meerdere mensen tegelijkertijd luisteren en ben ook niet zo van het snel moeten scoren op het podium. Veel liever observeer en registreer ik alles. Wat ik in de eerste minuut hoor, kan ik bijvoorbeeld na een uur pas terug laten komen. Zodra de lampen aangaan ben ik scherper dan scherp. Dat geeft me de nodige voorsprong op mijn publiek, dat meestal gewoon lekker wil zitten en consumeren.”

Waar ontbreekt het volgens jou vaak aan bij bedrijfsevents?

“Of we het nu over artsen, salesmedewerkers of onderwijzers hebben: de meeste mensen werken met liefde en plezier aan wat ze doen. Die passie komt tijdens bedrijfsevents dikwijls niet over. Vaak vind ik events dan ook een wat stijve presentatie van een best tof sociaal en bewegend bedrijf. Daarom probeer ik op het podium juist de vrolijke, levendige kant van het bedrijf naar boven te halen en mensen te verbinden.”

Hoe doe je dat zoal?

“Onder andere door mensen op hun gemak te stellen. Wie zich relaxt voelt, gaat namelijk mooie dingen zeggen. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar een gemeenschappelijke noot tussen mijzelf en mijn publiek en tussen de mensen in de zaal onderling. Want er zijn altijd dingen die je met elkaar gemeen hebt. Door die overeenkomsten naar boven te halen creëer je verbinding, waardoor een event écht verandering teweeg kan brengen.”

En dan voorzie jij de events die je host ook nog van de nodige scherpe noot

“Als buitenstaander houd ik goed zicht op de kaders en heb ik een frisse en verhelderende blik op zaken. Ik kan scherp zijn, zeker. Maar omdat ik wat afstand heb en graag met humor werk, kan ik de boel ook goed ontluchten. Daardoor bereiken we vaak mooie dingen, zoals het onbesprokene bespreekbaar maken of het opstellen van een volledig nieuw onderwijs- of bedrijfsplan.”

Waarom vind jij communicatie tijdens events bij uitstek zo fascinerend?

“Omdat events je het utopische gevoel geven dat je even een heel klein wereldje hebt waarin je met een paar mensen stevig van gedachten kunt wisselen om het daarna eens of oneens te zijn. Wat de uitkomst ook is: wanneer iedereen weer naar huis gaat, is alles uitgesproken en helder. Dat is in de echte wereld – waarin mensen vaak discussiëren zonder dat ze hun eigen vertrekpunt überhaupt nog weten – helaas heel anders.”

Was je altijd al een goede prater?


“Als de overleveringen uit mijn familie kloppen, kon ik met twee jaar al lekker praten ja. En in rap tempo nog ook! Dus het zat er van kleins af aan al wel in. Op iets latere leeftijd werd mijn passie voor communicatie verder aangewakkerd doordat ik op zowel de lage als middelbare school altijd de kleinste jongen was. Als je dan ruzie hebt met jongens of bij vrouwen onder de aandacht wil komen, moet je je praatje echt wel paraat hebben.”

Wat vind je zelf het mooiste aan jouw werk?

“Dat ik bijna elke dag met mensen werk die het allerspannendste van hun jaar gaan doen. Met hart en ziel werken ze naar een event toe en op het moment suprême geven ze míj de verantwoordelijkheid. Dat vind ik schitterend, en voelt als een eer. Bovendien brengen zulk soort events een boel emotie met zich mee. Ik tref mensen altijd op het snijvlak van hieperdepiep hoera en huilen: ze willen eigenlijk al juichen omdat het bijna gelukt is, maar het moet allemaal nog wél gebeuren. Het is fantastisch om op zo’n moment een rustpunt te zijn en te kunnen zeggen: ‘Luister, jongens, het komt allemaal goed. Wat er ook gebeurt, we gaan het gewoon regelen.’ En dat we dat dan vervolgens ook echt dóen.”