20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,0
Vrijblijvende offerte
Hoe geef ik een goede workshop?
20 september 2018

Hoe geef ik een goede workshop?

Hangt het publiek tijdens jouw lezingen altijd aan je lippen? Mooi. Praat jij ook andermans lezingen moeiteloos aan elkaar in een rol als dagvoorzitter of presentator? Nog beter. Maar hoe succesvol zijn eigenlijk de workshops die je geeft? Want een goede spreker of presentator maakt nog geen goede trainer. Wil jij de edele kunst van het coachen onder de knie krijgen, pas dan de tips hieronder toe:

Weet wie je traint

Net als bij een lezing is kennis van je doelgroep cruciaal. Je kunt nog zo’n goede workshop hebben ontwikkeld; als de inhoud niet aansluit op de kennis en het ervaringsniveau van de deelnemers, sla je de plank volledig mis. Beschikt jouw publiek over veel vakinhoudelijke kennis? Vervang de simpele oefeningen in je workshop dan voor extra lastige. Heb je juist te maken met beginners? Gebruik dan niet teveel vakjargon en blijf met je oefeningen bij de basis.

Weet wat je doelgroep wil

Deelnemers aan een workshop willen totaal iets anders dan toehoorders bij een lezing. Daar waar de laatste groep bijvoorbeeld geïnspireerd wil worden, wil de eerste groep door middel van oefenen ergens beter in worden. Het verschil tussen het bijwonen van een lezing en een workshop is dan ook: niet denken, maar doen. Bedenk je daarom vooraf wat deelnemers precies uit jouw workshop willen halen en bied ze vervolgens exact de oefeningen die helpen om dit doel te bereiken.

Maak oefenen belangrijker dan luisteren

Het woord zegt het al: het is een workshop. Het is daarom belangrijk om als trainer niet teveel tijd te verdoen met praten. Als de deelnemers je willen horen spreken, wonen ze immers wel een lezing van je bij. Mouwen opstropen en aan de slag dus! Onderzoek laat zien dat mensen al doende sneller leren dan met hun neus in een theorieboek. Zorg er daarom voor dat elke deelnemer actief deelneemt aan de oefeningen en na afloop met een rugzak vol nieuwe kennis en ervaring tevreden huiswaarts keert.

Stimuleer interactie

Een workshop is niet hetzelfde als een examen op de middelbare school. Afkijken is geen doodzonde, want tijdens een training is het goed om met anderen te overleggen. Samen sta je immers sterker – net als in het echte bedrijfsleven. Stimuleer daarom de interactie tussen deelnemers en bied hen de ruimte om ook jouw eigen verhaal te onderbreken met vragen. Een workshop is namelijk geen eenrichtingsverkeer, maar een unieke kans om in de praktijk met en van elkaar te leren.