20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Het nieuwe tijdperk: een tijd van verandering
17 oktober 2023

Het nieuwe tijdperk: een tijd van verandering

Als we terugkijken op de historie van de mensheid, zien we dat we altijd in fasen van groei en verandering hebben geleefd. Maar wat we nu meemaken is meer dan een fase; het is een nieuw tijdperk. Hoe moeten we ons hierop voorbereiden? En hoe kunnen we deze verandering begrijpen en omarmen?

Een kantelmoment in onze geschiedenis

Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, zegt het helder: “Het huidige gevoel van chaos en onbehagen heeft alles te maken met de overgang naar een nieuw tijdperk.” We bevinden ons niet in een periode van verandering, maar in een verandering van een tijdperk.

De beroemde woorden van Charles Dickens uit ‘A tale of two cities’ weerspiegelen het huidige sentiment: een mengeling van hoop en wanhoop, licht en duisternis. Maar voor Rotmans is het meer dan literatuur. Het is de realiteit.

Systemen falen, maar bieden kansen

Een belangrijk kenmerk van dit nieuwe tijdperk is dat onze bestaande systemen niet meer voldoen. Ze zijn verouderd en kunnen de hedendaagse uitdagingen niet meer aan. Denk aan crises zoals de coronacrisis, klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Onze maatschappij, zoals we die kennen, is niet robuust genoeg.

Maar er is hoop. Want in deze periode van chaos en onzekerheid kunnen we nieuwe waarden vaststellen. We kunnen een nieuwe weg inslaan en onze samenleving anders inrichten. De keuze is aan ons.

De strijd met onszelf

Het herontwerpen van onze systemen en waarden is geen gemakkelijke taak. We moeten onze diepgewortelde overtuigingen en angsten onder ogen zien. Zoals Rotmans opmerkt, ligt het echte gevecht binnenin ons. Zonder persoonlijke transitie is er geen systeemtransitie.

Angst is een natuurlijk gevoel als we worden geconfronteerd met het onbekende. Maar in plaats van deze angst te vermijden, moeten we het gebruiken als brandstof voor groei. Het vereist zelfreflectie en moed om onszelf echt te veranderen.

Praktische stappen naar verandering

Voor degenen die bereid zijn om deze innerlijke reis te maken, adviseert Rotmans om het simpel en praktisch te houden. Stel jezelf realistische doelen en werk stap voor stap naar je visie toe. Als je successen behaalt, vier ze dan.

Wrap-up van het nieuwe tijdperk

We bevinden ons op een cruciaal moment in de menselijke geschiedenis. Een moment waarop we de kans krijgen om onze samenleving te herdefiniëren en betere systemen te creëren. Maar deze uitdaging begint bij onszelf. Door onszelf te veranderen, veranderen we de wereld om ons heen. Het nieuwe tijdperk wacht op ons, laten we het met open armen ontvangen.