20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Je doelen bereiken door Intelligent Bewegen
13 februari 2019

Je doelen bereiken door Intelligent Bewegen

Burn-outs, rugklachten, overgewicht en diabetes: het zijn slechts enkele van de vele gezondheidsproblemen die werknemers kunnen teisteren. Het natuurlijke medicijn is bekend: beweging.

Maar meer dan alleen een medicijn, kan beweging een katalysator vormen voor persoonlijke en professionele groei, zegt Fabio D’Agata. Met Intelligent Bewegen ontwikkelde hij een methode die persoonlijke ontwikkeling en lichaamsbeweging onlosmakelijk met elkaar verbindt.

Hij schreef er een gelijknamig boek over en geeft tegenwoordig als spreker succesvolle lezingen en workshops in de zorg en het bedrijfsleven. “Na een lezing maken mensen ineens hele andere keuzes op het gebied van beweging.”

De omgekeerde wereld

“Drie keer per week sporten is genoeg.”

“Een half uur per dag bewegen is voldoende.”

Het zijn voorbeelden van algemeen geaccepteerde vuistregels op het gebied van gezondheid en beweging die als absolute richtlijn in onze maatschappij verankerd zijn. Het is een beeld waar sportverenigingen, fitnesscentra en bootcampclubs met hun aanpak aan bijdragen.

Volgens Fabio is dat eigenlijk gek. “Deze visie ziet beweging los van het gewone leven. Maar in feite is dat de omgekeerde wereld. We hebben ons bewegende lichaam namelijk altijd bij ons. Waarom zouden we het dan niet integreren in dat wat we belangrijk vinden in ons leven – bijvoorbeeld in ons werk?”

Beweging inzetten voor een hoger doel

Er zijn steeds meer voorbeelden van succesvolle mensen die dat op dit moment al doen, weet Fabio. Voor zijn boek Intelligent Bewegen interviewde hij onder meer Toon Gerbrands, algemeen directeur van voetbalclub PSV. “Als Gerbrands een stevig probleem heeft, gaat hij standaard een rondje hardlopen. Komt hij eenmaal thuis, dan is het probleem in vrijwel alle gevallen opgelost.”

De reden hiervoor is simpel. Onderzoek laat zien dat bewegen creatieve hersennetwerken activeert, veel meer dan als je achter de computer zit. Hierdoor is het makkelijker om een oplossing voor problemen te bedenken of krijg je ineens die ene briljante ingeving.

Volgens Fabio zet Gerbrands beweging bewust in voor een hoger doel. “Hij profiteert hiervan in zijn professionele leven. Tijdens het lopen is hij niet bezig met de kilo’s die hij afvalt, de trendy schoenen die hij draagt of de persoonlijke records die hij verbreekt. Hij stelt beweging ten dienste van zijn grootste verlangens en weet deze zo beter te vervullen. Dat is Intelligent Bewegen in een notendop.”

Professionele doelen versus grote spierballen

Betekent bovengenoemde voorbeeld nu dat iedereen tijdens het werk een rondje zou moeten hardlopen? Nee, lacht Fabio. “Hardlopen is slechts een voorbeeld van een activiteit die het probleemoplossend vermogen stimuleert. Dat komt omdat het laagdrempelig is en motorisch niet al te complex. Ook wandelen en fietsen kun je bijvoorbeeld op de automatische piloot doen.”

Tot nu toe blijkt Intelligent Bewegen een krachtige sleutel tot succes voor werknemers en bedrijven. Zakelijk succes begint immers bij de persoonlijke groei van medewerkers en slim bewegen levert hieraan een belangrijke bijdrage. Het formuleren van een concreet verlangen of doel is volgens Fabio de noodzakelijke eerste stap.

“Als je eenmaal weet wat je doel is, weet je ook welke vaardigheden je moet ontwikkelen om dit doel te bereiken. Heb je bijvoorbeeld moeite met het aanvoelen en bewaken van je grenzen? Dan kun je er bewust voor kiezen om te gaan boksen. Belangrijk is dan wel dat de trainer jouw doelen kent en weet dat het je niet primair om een topconditie of grote spierballen gaat. Zo wordt het ontwikkelen van vaardigheden leidend in plaats van een mooier uiterlijk of lichamelijke klachten.”

Nieuwe denkwijze over beweging

Dat Fabio’s beweegfilosofie aanslaat in het bedrijfsleven en daarbuiten, blijkt uit de overweldigend positieve ontvangst van zijn boek Intelligent Bewegen. Bedrijven huren de directeur van SPAT verandert dan ook steeds vaker in voor lezingen en workshops. Wat kunnen zij verwachten? Een nieuwe manier van denken, een verrassende energizer en concrete handvatten om mee aan de slag te gaan.

Een lezing begint meestal met Fabio’s persoonlijke verhaal, waarin veel mensen zich zullen herkennen. “Ik stel me kwetsbaar op en deel belangrijke ontdekkingen over mijn eigen lichaam. Die gaan uiteindelijk ook over jouw lichaam. Aan de hand van inspirerende voorbeelden laat ik zien hoe je beweging op een laagdrempelige manier kunt inzetten om je levensdoelen te bereiken door de hiervoor benodigde vaardigheden te ontwikkelen.”

Intelligent Bewegen biedt een compleet omgekeerde benadering en levert even mooie als onverwachte resultaten op. “Want mensen blijken na een lezing of workshop ineens hele andere keuzes op het gebied van beweging te maken.”

Win-winsituatie voor medewerkers en bedrijven

Beweging als katalysator voor persoonlijke groei; het is een zeer effectief concept. Maar hoe zit het eigenlijk met het bestrijden van burn-outs, het terugdringen van ziekteverzuim, het verminderen van rugklachten en het verhogen van arbeidsproductiviteit – de traditioneel bekendere voordelen van beweging in een professionele context?

Natuurlijk biedt Intelligent Bewegen deze voordelen net zo goed, stelt Fabio gerust. “Maar wij zien dat vooral als bijvangst. Onze methode overstijgt deze problemen en de bijbehorende oplossingen. Wij streven naar een ideale situatie waarin de doelen van de medewerker in lijn zijn met de bedrijfs- of afdelingsdoelen. De vaardigheden die medewerkers in beweging ontwikkelen, passen dan bij de weg die het bedrijf is ingeslagen.”

Met de stijgende populariteit van zijn workshops en lezingen, merkt Fabio dat het verantwoordelijkheidsgevoel van bedrijven voor medewerkers toeneemt. “De moderne manager of directeur wil dat zijn team floreert en fit en scherp is. Hij begrijpt meteen dat persoonlijke vaardigheden die aansluiten op bedrijfsdoelen leiden tot een win-winsituatie voor zowel medewerker als bedrijf. Een lezing van mij geeft daartoe vaak de eerste aanzet.”