20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Jarno Duursma: Toekomst van kunstmatige intelligentie
29 juni 2024

Jarno Duursma: Toekomst van kunstmatige intelligentie

Jarno Duursma, een vooraanstaande Nederlandse tech-expert en trendwatcher, deelt regelmatig zijn inzichten over de impact van kunstmatige intelligentie (AI) op onze samenleving. In een recent interview en blogpost besprak hij de verschillende risico’s en mogelijkheden die AI met zich meebrengt, evenals de ethische en sociale implicaties van deze snel ontwikkelende technologie.

De Risico’s van kunstmatige intelligentie

Duursma wijst op diverse risico’s die gepaard gaan met de opkomst van AI. Een van de grootste zorgen is de potentiële invloed van grote techbedrijven zoals Facebook, Google en Amazon. Deze bedrijven hebben de middelen en data om AI-technologie aanzienlijk te verbeteren, wat kan leiden tot een monopoliepositie en oneerlijke voordelen in de markt. De concentratie van AI-macht bij een klein aantal bedrijven kan de markt verstoren en de technologische vooruitgang in de handen van enkelen leggen​.

Een ander belangrijk risico is de creatie en verspreiding van deepfake-content. AI-systemen kunnen nu zeer realistische video’s en afbeeldingen maken van mensen die dingen doen of zeggen die ze nooit hebben gedaan. Dit kan leiden tot ernstige vormen van misleiding en manipulatie, met verstrekkende gevolgen voor zowel individuen als de samenleving als geheel​.

Jarno Duursma: Toekomst van AI en arbeidsmarkt

Duursma bespreekt ook de impact van AI op de arbeidsmarkt. Terwijl sommige banen door AI zullen worden overgenomen, zullen er ook nieuwe banen ontstaan. Hij benadrukt het belang voor professionals om zich aan te passen aan de snel veranderende technologie en nieuwe vaardigheden te leren om relevant te blijven in hun vakgebied. De opkomst van AI kan sociale ongelijkheid vergroten, wat betekent dat de samenleving manieren moet vinden om de minderbedeelden te ondersteunen en te zorgen voor eerlijke kansen voor iedereen​​.

Ethiek en superintelligentie

Een veelbesproken onderwerp is de ethiek van AI en de mogelijkheid van superintelligentie. Duursma gelooft dat we serieus moeten nadenken over de ethische aspecten van AI en ervoor moeten zorgen dat deze systemen worden ontwikkeld met menselijke waarden en morele overwegingen in gedachten. Hij benadrukt dat het belangrijk is om AI-systemen te voorzien van een soort ‘geweten’ om te voorkomen dat ze antisociale persoonlijkheden worden die schadelijk kunnen zijn voor de mensheid​​.

Jarno Duursma als spreker boeken

Het boeken van Jarno Duursma als spreker biedt een unieke kans om geïnspireerd te worden door zijn diepgaande kennis van kunstmatige intelligentie en technologie. Zijn presentaties zijn zowel informatief als inspirerend en bieden waardevolle inzichten die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven en werk. Van het eerste contact tot de realisatie van uw evenement, streeft hij naar een efficiënt en klantgericht proces. Boek vandaag nog Jarno voor uw evenement en verrijk uw programma met zijn unieke inzichten en inspirerende verhalen!