In de afgelopen jaren is de dreiging van cybercrime sterk toegenomen. De opkomst van ransomware en het aantal hackgerelateerde incidenten zorgt voor veel vraagtekens bij zowel consumenten als bedrijven. Dave Maasland, managing director bij IT-Security bedrijf ESET Nederland, informeert hen over de risico’s én kansen die de digitale wereld biedt. Want ondanks alle angst, kunnen we ons wel degelijk wapenen tegen digitale aanvallen, zo stelt hij.
Unieke lezing op basis van de laatste inzichten
In zijn hoedanigheid als spreker en IT-beveiligingsexpert komt Maasland bij een breed scala aan bedrijven over de vloer. Of het nu in de boardroom van een technologiebedrijf is tussen andere specialisten of op het congres van een verzekeraar tussen leken in de materie; hij weet altijd een op zijn publiek afgestemde boodschap te formuleren die het bedrijf in kwestie daadwerkelijk verder helpt. Dat is ook zijn voornaamste doelstelling, zo zegt hij zelf: “De klant krijgt altijd een verhaal waar hij zelf wat aan heeft, wat hij intern met zijn personeel kan delen en waar hij tot in lengte van jaren profijt van heeft. De ontwikkelingen in de sector voltrekken zich razendsnel en er gebeurt elke dag weer iets nieuws. Ik verwerk de laatste inzichten in mijn lezingen en verzorg voor de klant een uniek verhaal op maat.”
Hackers zijn niet alleen mensen met zwarte capuchons
Naast lezingen op maat, is Maasland ook te boeken voor vastomlijnde sessies met een centraal thema. Word Hacker in een half uur is daar een goed voorbeeld van. Geen geestdodende lezing met een overvloed aan theoretische informatie, maar een dynamische sessie waarin de specialist zijn toehoorders concrete handvatten aanreikt. “Vooraf kan ik bijvoorbeeld analyseren of het wachtwoord van de directeur is te achterhalen uit datalekken die er in het verleden zijn geweest. Dat geeft direct een heel concreet karakter aan zo’n lezing en trekt gegarandeerd de aandacht van het publiek. Hierdoor ontstaat een ander soort interactie en wordt het onderwerp voor iedereen tastbaar en interessant. Soms neem ik ook een hacker mee naar sessies, om zo de magie rondom het onderwerp een beetje weg te halen. Want hackers zijn niet alleen mensen met zwarte capuchons die een bedreiging vormen voor onze veiligheid. Er zijn ook talloze goede hackers en door die mee te nemen naar een lezing krijgt de klant uit de eerste hand tips om IT-zaken zowel privé als zakelijk anders aan te pakken.”
Technologie: reden voor angst of optimisme?
De populaire spreker ziet zijn werkzaamheden dan ook als veel meer dan een leuke bijverdienste alleen. In een tijd waarin cybercrime een van de grootste uitdagingen van de mensheid wordt, ziet hij het als een uitdaging om bij te dragen aan een positieve oplossing. Maasland: “Het onderwerp lijkt zo complex dat mensen niet weten waar ze moeten beginnen, dus beginnen ze maar helemaal niet. Dat is de gevaarlijkste strategie die je als bedrijf, maar ook als particulier kunt hebben. Je moet ergens beginnen, al is het maar heel concreet met betere wachtwoorden. Ik probeer dit soort zaken tijdens mijn lezingen zo behapbaar mogelijk te maken en probeer het publiek hiervoor echt te enthousiasmeren. Want hoewel het heersende beeld is dat we met beveiligingsmaatregelen altijd achter de feiten aanlopen, is het tegendeel waar. Technologie is fantastisch en tegen de negatieve kanten kunnen we wel degelijk iets doen. Dat ik dat mag overbrengen aan zoveel bedrijven, is wat mij betreft het mooiste van mijn werk.”