20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Bart Kiers: vrolijke noot op zakelijke evenementen
7 mei 2019

Bart Kiers: vrolijke noot op zakelijke evenementen

De meest gevraagde Standup Musician in Nederland word je niet zomaar. Het is iets dat Bart Kiers voor zijn gevoel overkwam, maar misschien is dat zijn Achterhoekse nuchterheid die spreekt. De singer-songwriter improviseert op events ter plekke liedjes die de inhoud van het dagprogramma weerspiegelen en is hiermee een graag geziene gast op grote congressen en seminars.

Zijn rake songs dienen als humoristische spiegel voor opdrachtgevers en brengen aangename variatie in een vaak overwegend vakinhoudelijk programma. En die formule blijkt aan te slaan: “Inmiddels heb ik honderden optredens verzorgd op de meest uiteenlopende evenementen.”

Staande ovatie

Ga er maar aan staan: zonder voorkennis en onder tijdsdruk een pakkende song schrijven en die direct uitvoeren voor een publiek dat gespecialiseerd is in het onderwerp. Het is een gave die slechts weinigen is gegeven, maar waarvoor Bart eerder in zijn leven al de basis legde. Als voormalig muziekleraar op een basisschool verzon hij ter plekke liedjes om de aandacht van zijn leerlingen te vatten.

Een magische aanpak, zo bleek al snel. “Toen kreeg ik het idee om dit concept ook in de grotemensenwereld te testen. Op mijn eerste event, een onderwijscongres in 2008, kreeg ik meteen een staande ovatie van het publiek. Toen wist ik dat ik hier iets bijzonders te pakken had.”

Spiegel voor publiek en sprekers

Inmiddels heeft Bart honderden optredens verzorgd voor een variëteit van gerenommeerde opdrachtgevers. Van Philips tot het Ministerie van Binnenlandse Zaken en van Schiphol tot het UWV. Zelfs op Engelstalige congressen is hij regelmatig te vinden en steelt hij de show met songs die ook in een andere taal de juiste snaar blijken te raken. Erg zenuwachtig van al die volle zalen wordt de Standup Musician inmiddels niet meer, want eerder al deed hij de nodige podiumervaring op als muzikant in verschillende bands.

Ook toen waren zijn creativiteit en improvisatievermogen al zichtbaar. “Muziekles was niets voor mij, want ik improviseer liever dan dat ik werk volgens een vast format. Ik heb mezelf daarom piano leren spelen en liedjes leren schrijven.” Geheel voorbereid op een carrière als Standup Musician ben je echter nooit, zo lacht de muzikant. “In de begindagen van mijn zakelijke optredens had ik soms geen idee waar een lezing over ging. De sprekers verdronken af en toe in hun eigen vakjargon, maar inmiddels ben ik zo ervaren dat ik over vrijwel elk onderwerp iets weet.”

Zingen voor de koning

Toch doet Bart incidenteel nog steeds alsof hij een presentatie niet begrijpt. “Dat doe ik dan bewust om de boel een beetje op scherp te zetten. Opdrachtgevers huren mij immers in als muzikaal tegenwicht aan alle serieuze lezingen die soms best eens vaktechnisch kunnen worden. Zowel het publiek als de sprekers kunnen een beetje humor en zelfspot daarom wel waarderen.”

Daar waar het in vroeger tijden de nar was die komische en soms zelfs beledigende spotliederen voor de koning zong, is het nu de Standup Musician die dat met een dikke knipoog voor volle congreszalen doet. “Te scherp zal ik niet snel worden, want in tegenstelling tot de nar wil ik geen mensen beledigen. Ik bespreek daarom altijd vooraf of er bepaalde gevoeligheden zijn. Maar soms kan het heel verfrissend zijn om de koning te vertellen waar het op staat!”

Samenvatting van de dag

De hilarische songs van Bart blijken een prettige afwisseling te vormen tijdens congressen met veel en soms wat droge informatie. Vaak wordt de singer-songwriter geboekt om het evenement halverwege nieuw leven in te blazen of juist om aan het einde met een humoristische noot af te sluiten. “Dat werkt zó goed, dat ik het regelmatig allebei doe. Stof voor meerdere optredens heb ik genoeg, want tijdens een event schrijf ik met gemak 9 kantjes met songteksten vol! Hierin komt natuurlijk de inhoud van lezingen en workshops terug, zodat het optreden meteen een mooie samenvatting van de dag vormt.”

Tevreden opdrachtgevers

Toch is het vooral de lach die zijn optredens kleurt, zegt de Standup Musician. Zijn hilarische songs herhalen niet alleen de belangrijkste boodschappen van het event, maar maken deze door de humoristische lading ook een stuk toegankelijker. “Hierdoor gaan mensen met de hoogtepunten vers in het geheugen en met een goed gevoel weer naar huis.”

Over hoogtepunten gesproken: vaak krijgt Bart te horen dat zijn optreden daar een van was. “Dat is fijn om te horen, maar het is niet mijn doel om de show te stelen ten koste van andere programmaonderdelen. Ik ben er om een evenement van extra sfeer en humor te voorzien en de boodschap te versterken. En dat is waarom veel opdrachtgevers nog eens bij mij terugkomen!”