20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
3 stemtips voor ambitieuze sprekers
27 augustus 2018

3 stemtips voor ambitieuze sprekers

Ben jij wel eens weggedommeld bij een presentatie? Dan ben je zeker niet de enige. Soms heeft dit te maken met het stemgebruik van de spreker. Dat kan bijvoorbeeld monotoon, zacht of onduidelijk zijn – allemaal eigenschappen die het moeilijk maken om langdurig naar iemand te luisteren. Wil jij dit scenario zelf vermijden? Pas dan de volgende stemtips toe tijdens je eerstvolgende presentatie:

Verander in tempo en intonatie

De beste sprekers blinken uit door hun variatie in stemgebruik. Denk alleen al aan een speech van Obama. De voormalig president weet zijn publiek als geen ander te boeien door op de juiste momenten zijn intonatie aan te passen of een kortstondige spreekpauze in te lassen. Ook jij kunt zulke methodes gebruiken om je presentatie meer impact te geven.

Spreek daarom niet continu op dezelfde toonhoogte, maar pas deze telkens weer aan op basis van de boodschap die je op dat moment wilt overbrengen. Dit helpt je luisteraars om de betekenis ervan makkelijker te begrijpen. Laat soms ook op slim gekozen momenten een korte stilte vallen. Dit helpt het publiek om overgebrachte informatie te verwerken en voorkomt dat je speech eentonig wordt.

Hanteer een wisselend volume

Minstens zo belangrijk als tempo en intonatie is het volume waarmee je spreekt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de voice-overs van films, documentaires en reclamespots. De oplettende luisteraar zal merken dat de commentaarstem grote volumewisselingen toepast in zijn spraak. Dit is exact wat een voice-over prettig maakt om naar te luisteren en betekent het verschil tussen een amateur en een professional.

Probeer deze truc ook in je eigen presentaties toe te passen en varieer regelmatig in stemvolume. Je ontwijkt daarmee ook een andere traditionele valkuil van onervaren sprekers, die vanuit onzekerheid of podiumvrees continu te zacht praten en daarmee maar lastig verstaanbaar zijn. Een vollere stem maakt een zekerder indruk en is bovendien aangenaam om naar te luisteren.

Articuleer duidelijk maar niet overdreven

Een goede articulatie zorgt voor een heldere en nauwkeurige manier van spreken. Dit komt logischerwijs de verstaanbaarheid van je presentatie ten goede en voorkomt luistermoeheid bij de toehoorders. Een eerste vereiste voor een geslaagde articulatie is een lage buikademhaling en een spraakklankvorming voor in de mond.

Wil je voorbeelden van sprekers met een goede articulatie? Luister dan aandachtig naar de nieuwslezers van het televisiejournaal. Of boek natuurlijk een gelouterd spreker van Quality Bookings. Onze sprekers zijn experts in de edele presentatiekunst en helpen jou graag om je presentatievaardigheid naar een hoger niveau te tillen.