20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Tips voor professionele presentaties
24 april 2017

Tips voor professionele presentaties

Als u een goede spreker aan het werk ziet, denkt u het zeker te weten; presenteren, zo moeilijk kan dat toch niet zijn. Totdat u zelf op dat podium staat. Dan blijkt het boeien van een zaal vol toehoorders toch echt een vak apart. Wie dat als geen ander weten, zijn de ervaren sprekers en presentatoren van Quality Bookings. Wij informeerden naar hun beste presentatietips, met als resultaat het onderstaande lijstje.

Overwin uw angst en kweek vertrouwen

Een van de grootste obstakels voor het geven van een goede presentatie is angst. Ook wel bekend als plankenkoorts of podiumvrees. Niet alleen u heeft er last van, maar ook die toppresentator die ogenschijnlijk zo ontspannen lijkt. Het overwinnen van deze angst is volgens onze sprekers de sleutel tot een succesvolle presentatie.

Geloof daarom in uw eigen verhaal en de boodschap die u wilt uitdragen. En nog belangrijker: geloof in uw eigen capaciteiten om die boodschap op een leuke manier over te brengen. Presenteren is namelijk te leren. En die spanning? Die heeft iedereen. Gebruik de spanning om u optimaal voor te bereiden en het maximale uit uzelf te halen.

Breng uw enthousiasme over op het publiek

Tijdens een bijeenkomst of evenement bent u vaak niet de enige spreker. Vaak zijn er meerdere mensen die een verhaal houden en dit maakt het voor de toehoorders lastig om de aandacht er continu bij te houden. Het is dus zaak om op te vallen, te boeien en te enthousiasmeren. Dat werkt alleen door zelf met een enthousiaste insteek aan de presentatie te beginnen.

Een enthousiaste spreker heeft de kracht om zijn publiek zelfs met saaie materie te fascineren. Naast een goede non-verbale communicatie, zijn daar ook andere trucjes voor. Begin bijvoorbeeld met een pakkende inleiding en maak daarin direct duidelijk waarom de presentatie zo interessant is. Kijk daarnaast goed naar topsprekers en imiteer hun slimme gebruik van aspecten als tempo en intonatie.

Zorg voor een gedegen voorbereiding

Zelfs als u van nature een begaafd spreker bent, komt u voor een kritisch publiek niet weg met een inhoudelijk zwakke lezing. Toehoorders hebben namelijk snel door als u de materie niet goed heeft voorbereid. Begin daarom ruim vooraf aan het voorbereiden van de presentatie en besteed aandacht aan zowel de inhoud als presentatiestijl. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Hoe professioneler de setting en hoe hoger de verwachtingen, hoe grondiger u de voorbereiding kunt uitvoeren. Voorkom bijvoorbeeld technische mankementen door de apparatuur op locatie ruim voor de lezing te testen en hou rekening met verstorende elementen waar u zelf controle over hebt. Denk hierbij onder meer aan piepende krukjes op het podium of kletterende armbanden op de lessenaar.

De beste professionals in het vakgebied inhuren

Met behulp van bovenstaande tips kunt u uw presentatietechniek in korte tijd naar een hoger niveau tillen. Maar of u daarmee kunt tippen aan de grote sprekers in het vakgebied? Dat zal de tijd moeten uitwijzen. Want als er één ding duidelijk werd bij onze rondgang langs de echte professionals, dan is het wel dat bovenstaande presentatietips nog slechts een tipje van de sluier vormen.

Voor een gegarandeerd goede presentatie blijft het dan ook verstandig om een gerenommeerde specialist in te huren. En dat doet u natuurlijk via Quality Bookings! Wij bieden u de keuze uit een breed aanbod sprekers, presentatoren en dagvoorzitters met uiteenlopende specialismen. Kijk direct op onze website om uw favoriete spreker te boeken.