20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Geert Jan Jansen

Geert Jan Jansen als spreker boeken

Geert Jan Jansen is een kunstenaar en meester-vervalser die in Frankrijk werd veroordeeld voor het vervalsen van duizenden schilderijen. Tegenwoordig schildert hij onder eigen naam. U kunt Geert Jan Jansen inhuren als spreker en luisteren naar zijn avonturen als vervalser én hem horen vertellen over zijn passie voor kunst.

Geert Jan Jansen

Geert Jan Jansen is een kunstenaar en meester-vervalser die in Frankrijk werd veroordeeld voor het vervalsen van duizenden schilderijen. Tegenwoordig schildert hij onder eigen naam. U kunt Geert Jan Jansen inhuren als spreker en luisteren naar zijn avonturen als vervalser én hem horen vertellen over zijn passie voor kunst.

Kunstgeschiedenis
Jansen studeerde kunstgeschiedenis en raakte zodoende bevriend met de Amerikaanse kunsthandelaar Michel Podulke. Jansen ging exposities organiseren voor Podulke in diens galerie Mokum en organiseerde later ook zijn eigen galerieën.

Toen zijn bedrijf in geldnood raakte, besloot hij posters van lithografieën van Karel Appel te ondertekenen en ze als originelen te verkopen, Niet veel later ging hij ook vervalsingen van Appel produceren.

Toen hij hiermee geld begon te verdienen besloot hij een vervalsing naar een veiling in Londen te sturen. Toen de veiling een foto naar Karel Appel stuurde om te verifiëren of het om een echt exemplaar ging, beaamde de beroemde kunstenaar dit. De vervalsing werd voor een recordbedrag verkocht.

vervalsingen
In 1981 werd de Nederlandse politie getipt over een vervalst schilderij van Bart van der Leck. Onderzoek leidde naar het huis van Jansen in Edam, waar agenten geen vervalsing van Van Leck vonden. Wel werden in een pakhuis maar liefst 76 Appel-namaken aangetroffen. Er was echter te weinig bewijs om Jansen te veroordelen en justitie en Jansen sloten de overeenkomst dat hij drie jaar lang geen vervalsingen meer zou maken.

Een aantal jaar later, in 1988, bracht Jansen een partij Appel-schilderijen op de markt. Toen de werken vervalsingen bleken te zijn gingen de galerie-eigenaren elkaar beschuldigen. Er volgde een onderzoek van de politie en de arrestatie van een galeriehouder. Jansen nam daarop de benen naar Frankrijk.

In 1994 dook ene ‘Jan van den Bergen’ op, die bij grote veilinghuizen in Europa werken van Chagall, Jorg en Appel probeerde te veilen. Toen veilinghuis Karl & Faber in München erachter kwam dat er bij een van deze schilderijen een vals certificaat van echtheid was geleverd, werd de politie ingeschakeld. Ook werd contact opgenomen met Appel, maar die verklaarde opnieuw dat het werk van hem was.

De politie kwam er desondanks achter dat er door heel Europa vergelijkbare werken waren aangeboden en dat er op het adres van ‘Van den Berg’ helemaal geen galerie was gevestigd, zoals hij had beweerd.

Arrestatie
Een spoor van valse adressen leidde uiteindelijk naar een boerderij in het dorpje La Chaux, waar Jansen en zijn vriendin werden gearresteerd.

Het bleek voor justitie lastig om aangiftes tegen Jansen te krijgen, maar desondanks eiste het Openbaar Ministerie een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar. Tegen alle verwachtingen in veroordeelde de rechter Jansen zelfs tot een onvoorwaardelijke celstraf van vijf jaar.

Na zijn straf uitgezeten te hebben organiseert Jansen tegenwoordig tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten. Zijn schilderijen worden ondertekend met zijn eigen naam. Wel vertelt hij daarbij in welke stijl hij het heeft gemaakt, bijvoorbeeld Appel, Matisse of Picasso.

Wilt u meer weten over het spannende levensverhaal van Geert Jan Jansen en hem boeken als spreker? Neem dan contact met ons op.

Te boeken als
Spreker
Talen
Nederlands
Prijsindicatie
Prijs op aanvraag

Reviews over Geert Jan Jansen

Schrijf een review

Meer informatie & boekingen

Geert Jan Jansen inhuren als spreker voor uw congres of seminar doet u snel en gemakkelijk via Quality Bookings. Neem contact met ons op voor aanvullende informatie over de voorwaarden. We helpen je graag!

Celine
  • Snel contact met Geert Jan Jansen
  • Binnen 24 uur een vrijblijvende offerte
  • Scherpe marktconforme prijzen
  • Meer dan 20 jaar ervaring
  • Begeleiding tot na het evenement
  • Boekingsgarantie via CLC-VECTA
Bekijk alle sprekers