20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Zorg ervoor dat je weet wat je als persoon écht wilt, niet enkel als ondernemer
10 juni 2022

Zorg ervoor dat je weet wat je als persoon écht wilt, niet enkel als ondernemer

Ruben van Pelt is een succesvol ondernemer en spreker bij wie mindset en intrinsieke motivatie belangrijke pijlers zijn. Hij ziet zijn levenspad als een prachtige boekenreeks, waarbij tegenslagen de mooiste hoofdstukken zijn en er soms een boek op de plank belandt. 

Waar zijn carrière begon als muzikant en nu in volle gang is als succesvol ondernemer, bleef één ding hetzelfde: Ruben luistert naar zijn intuïtie en maakt bewuste keuzes. Hij gaat hierbij altijd uit van zijn dromen en doelen en is ervan overtuigd dat alles wat je doet in het leven, dienend moet zijn om jouw hogere doel te behalen. En daarmee geeft hij ook een mooie les aan (jonge) ondernemers:

“Zorg ervoor dat je weet wat je als persoon écht wilt, niet enkel als ondernemer. Zet je zakelijke doel in dienst van je persoonlijke doel en niet andersom.”

Waarom is dit zo belangrijk? Het leven draait om jou als persoon en is het de kunst om te achterhalen waar jij als persoon oprecht gelukkig van wordt en wat jij wilt bereiken in het leven. Voor de één betekent dit reizen en de wereld ontdekken, voor de ander rust en regelmaat. Maar wat je doel ook is, alles wat jij in het dagelijks leven doet moet dienend zijn om dit te behalen. Wanneer dit niet het geval is, mag je jezelf afvragen waar je mee bezig bent. 

En dit heeft Ruben gebracht tot waar hij nu staat: als oprichter van een succesvolle en disruptieve start-up is hij dagelijks bezig met het behouden van de balans tussen werk en privé. Het resultaat? Een exponentiële groei op beide vlakken! Dit is zeker niet altijd makkelijk, maar door regelmatig in te checken bij zichzelf en hardop af te vragen of hij nog steeds het juiste boek schrijft, is deze balans absoluut mogelijk.

Vaart Ruben als ondernemer dan enkel op gevoel en intuïtie? Nee. Ruben heeft de transitie doorgemaakt van muzikant tot vestigingsmanager en van leidinggevende tot ondernemer, en heeft zichzelf gaandeweg verdiept in zaken als procesoptimalisatie, diverse managementstijlen en persoonlijke ontwikkeling. Terugkijkend op deze prachtige, leerzame en soms overweldigende periode weet Ruben één ding zeker: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Zorg voor goede adviseurs om je heen, durf om hulp te vragen en neem zoveel mogelijk kennis van anderen tot je. 

Daarnaast is het volgens hem essentieel om jouw plan eerst kleinschalig tot een succes te brengen, alvorens je dit uitrolt tot landelijk of zelfs internationaal niveau. Is groots denken dan een zonde? Absoluut niet. Maar wanneer jij potentiële investeerders kunt laten zien dat zij niet enkel in een idee investeren, maar dat jouw product of dienst al op kleine schaal uitvoerbaar is, kom je samen verder.

Gedurende dit proces maakt iedereen dezelfde emoties mee. Iedere ondernemer voelt zich bij tijd en wijle gestresst of maakt zich zorgen. Maar de manier waarop je met deze emoties omgaat, maakt volgens Ruben het verschil. (H)erken de emotie en bepaal hoe je daarmee om wilt gaan. Werk je te hard, schieten je rustmomenten er bij in en voel je een zekere onrust? Dan is het aan jou om te bepalen wat je vervolgstap is. Ga je door, of neem je pauze? Volgens Ruben is succesvol ondernemen heel bewust bezig zijn met wat er gebeurt en daarop handelen. Ga de confrontatie met je intuïtie niet uit de weg en accepteer dat je niet alles weet. Zorg als ondernemer voor een mening en valideer deze. Maar accepteer de tegenslagen onderweg en blijf zoeken naar hoe het wel werkt. 

Focus behouden is dus een belangrijke pijler voor succesvol ondernemerschap. Weet waar jij als ondernemer, alleen of met een team, naartoe beweegt en bepaal hoe ver je hierin wilt gaan. Ook Ruben heeft werkweken van minstens 60 uur gedraaid, maar is ervan overtuigd dat dit niet de succesformule is voor een gelukkig leven. “Geen enkele topsporter is ooit wereldkampioen geworden door 24/7 te trainen. Als ondernemer is jouw brein je asset en deze moet in goede conditie zijn. Wanneer je brein continue aanstaat, werkt het niet 100% meer en haal je de efficiëntie eruit. Balans is hierin essentieel.” 

Tot slot deelt Ruben (mogen we hem expert op het gebied van mindset noemen? 😉 ) de tip om tegenslagen als succesfactor te zien. Zie jouw reis als ondernemer als een prachtig boek, een avontuurlijk verhaal. Zie tegenslagen als de meest boeiende hoofdstukken en besef je dat positiviteit je altijd verder brengt dan angst, paniek en twijfel.