20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
WILDWATER: METAFOOR VOOR HET LEVEN
1 februari 2016

WILDWATER: METAFOOR VOOR HET LEVEN

Robert Bouten is ex-topsporter, Olympisch finalist en zesvoudig Nederlands kampioen.

Een kolkende watermassa met daarboven een set poortjes: dat is het decor van mijn sport, kanoslalom. Gedurende een run van ca. 90 seconden gaat het om de essentie, namelijk de enorme energie van het water optimaal gebruiken om rakelings door de poortjes te schieten en als snelste over de finish te komen. Een kick.

Mijn topsportcarrière heeft mij veel belangrijke lessen geleerd. Een daarvan komt voort uit die krachtige watermassa. Wildwater is nooit hetzelfde. Ook al lijkt een golf een golf, hij is voortdurend anders. Een paar centimeter hoger of lager. De golf verplaatst zich wat naar links of naar rechts. Er komt een remmende witte schuimkop op, of hij vlakt af en werkt als een schans.

Het lezen van je omgeving

Als kanoër ‘las’ ik constant het water in de paar meter voor me en voelde ik hoe het onder me tegen mijn boot drukte. Elk kolkje en golfje in het water was voor mij een mogelijkheid die me snelheid kon geven. Afhankelijk van wat ik zag en voelde, paste ik de positie van mijn kano, peddel en lichaam aan om die mogelijkheden van het water te gebruiken en naar het volgende poortje te snellen.

Toolbox

Mijn kano, peddel, lichaam en techniek waren in de sport mijn tools die ik gebruikte om de mogelijkheden die het water gaf, om te zetten in snelheid en om dan als eerste over de finish te komen. Net zoals in de kano heb je ook in het bedrijfsleven te maken met een omgeving vol mogelijkheden. Om die mogelijkheden jouw weg naar je doel te laten versnellen, is het essentieel omgevingsbewust te zijn. Dat omgevingsbewustzijn gaat daarbij hand in hand met een goed gevulde toolbox om die mogelijkheden uit je omgeving ook daadwerkelijk om te zetten in concrete versnellers.

Bedrijfsleven

Waar op het water mijn kano, peddel, lichaam en techniek mijn toolbox waren, zo ziet op het droge die toolbox er heel anders uit. Hij is echter veel minder concreet dan in de kano en varieert van persoon tot persoon. Mijn kano of peddel kan voor de een juist een telefoon, of computer zijn, en voor de ander een 3D-printer, scalpel, auto, naald en draad en ga zo maar verder. De techniek kan daarbij dan weer bestaan uit interpersoonlijke vaardigheden, praktische skills, proactiviteit, analytisch vermogen, marktkennis, ervaring, uw netwerk enzovoort.

Iedereen heeft vele mogelijkheden in zijn of haar omgeving, maar maakt er vaak nauwelijks gebruik van. Net zoals in de kano, gaat dat ook niet vanaf dag één. Het vraagt training, begeleiding, en toewijding om tot prestaties te komen. Het principe is in beide omgevingen echter hetzelfde. Ben je bewust van de mogelijkheden in je omgeving door scherpe analyse en zet de juiste tools in om die mogelijkheden in versnellers om te zetten.