20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Spreken is Zilver, Dagvoorzitter zijn is Goud
8 juni 2023

Spreken is Zilver, Dagvoorzitter zijn is Goud

We schrijven zomer 2022. Ik zit op kantoor bij Robert de Vries. En hij stelt me de vraag: “Wat ben je? Spreker of dagvoorzitter?” 

Nu kan ik best een goed verhaal houden. En ik heb ook echt wel ergens verstand van, ervaring in en een passie voor als oud-journalist en TV-presentator. Namelijk: Storytelling. 

Maar om mezelf nou te afficheren als spreker op het gebied van Storytelling? 

Dan moet je toch iets écht bijzonders op dat vlak gepresteerd hebben, toch? Denk aan: een bestseller schrijven, een prijswinnende film regisseren of een briljant TV-format bedenken.

Voor de zekerheid liep ik het even na, maar nee, achter geen van bovengenoemde prestaties kon ik een vinkje zetten. 

Dus antwoordde ik: “Presenteren en interviewen is mijn vak. Dus ik ben dagvoorzitter.” Spreker zijn líjkt dan te hoog gegrepen. Maar deze week is me gebleken: dat is een misvatting.

Spreken is zóveel makkelijker dan Dagvoorzitten! 

Ik moest er wel voor vreemdgaan om erachter te komen. Oftewel: me laten inhuren als spreker. En toegegeven: het is absoluut een klus om je gedachten vooraf om te zetten in een strak verhaal. 

Maar als het staat, dan staat het. 

Op de dag zelf is het simpelweg wachten tot je wordt aangekondigd. Het podium betreden. En vervolgens in 15 minuten in een grotendeels door jezelf gecontroleerde omgeving je verhaal houden. 

Natuurlijk speel je af en toe even in op een reactie uit het publiek. En doe je het uit je hoofd. Maar voor het grootste deel ‘doe je je ding’. 

Applaus in ontvangst nemen. En that’s it.  

Daags erna was ik dagvoorzitter van een intern event van één van ’s lands grootste banken. Het contrast had niet groter kunnen zijn!

Ook als dagvoorzitter dien je je natuurlijk goed voor te bereiden. Alleen: dat kan maar tot op zekere hoogte….

De inhoud wordt je nooit 100% eigen (in dit geval: de strategie/uitdagingen/successen van een organisatie waar je zelf niet werkt). 

En je hebt het nooit 100% onder controle (je weet bijvoorbeeld nooit precies welke dynamiek er ontstaat). 

Zowel mijn keynote als de paneldiscussie de dag erna speelde ik vooraf 100x af in mijn hoofd. De keynote verliep vrijwel precies zoals gevisualiseerd. De paneldiscussie allesbehalve.  

Zo werd nu bij mij bijvoorbeeld last-minute een deelnemer aan het panel toegevoegd. Liep de dry-run in het water omdat een ander er niet op tijd kon zijn. En uiteraard zijn de uitspraken van deelnemers in de praktijk nét iets anders dan vooraf geanticipeerd. 

Dan heb je als dagvoorzitter te schakelen. En moet je in staat zijn om ‘on the spot’ het verhaal te maken. En dan natuurlijk ook nog eens zodanig dat het voor het publiek een strakke, boeiende, vloeiende en inspirerende ervaring is. 

Oftewel: 

Spreken = maak een plan en hou dat vast

Dagvoorzitten = maak een plan en laat dat net zo makkelijk varen 

Zeg het maar: wat lijkt u het makkelijkst? 

Of ik overweeg te switchen van dagvoorzitter naar spreker? 

Mwoah, misschien wel. Piece of cake. 

Alleen nog ‘even’ een bestseller schrijven, een prijswinnende film regisseren of een briljant TV-format bedenken…..