20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Presentatietraining door Niels Houtepen
18 oktober 2018

Presentatietraining door Niels Houtepen

Afgelopen week heb ik een presentatietraining mogen geven. Aan een groep cyber security professionals van ESET Nederland – een indrukwekkend bedrijf.

Presenteren is een vak apart, net als het uitleggen ervan aan anderen. Want wat ik op het podium doe, werkt. Maar waarom dat zo is, ben ik pas door de jaren heen beter gaan begrijpen. Toch is het niet makkelijk om deze kennis te vatten in een soort hapklare instructie.

Maar daar ligt juist de uitdaging.

Al veel te lang zie ik mensen namelijk worstelen met het geven van een presentatie. Of zelfs alleen al met zichtbaar zijn voor een groep.

Twee jaar geleden heb ik daarom een korte en intensieve opleiding gevolgd aan de School voor Presentatiecoaching. Het doorlopen van dit bijzondere traject en het werken met Arold Langeveld en Roeland Kooijmans was zeer inspirerend. De opleiding tot Presentatiecoach gaf me inzicht in het opbouwen van een presentatietraining en het hierin centraal zetten van de trainees. Dat laatste doe ik ook met mijn publiek in voorstellingen en presentaties. Ik bied mensen graag een unieke belevenis.

Al te vaak heb ik namelijk trainers aan het werk gezien die anderen napapegaaien of simpelweg geen praktijkervaring hebben. In het ergste geval geven ze de trainees een figuurlijke goodiebag mee naar huis; vol met trucjes die uiteindelijk niet werken…

“Kijk maar lekker over de hoofden van het publiek heen. Dan hoef je niet echt contact te maken, maar doe je gewoon alsof je de mensen aankijkt.”

“Begin je presentatie direct met een vraag aan het publiek. Zo maak je de presentatie lekker interactief.”

“Een quote van een groot denker uit het verleden doet het altijd goed…”

Ben je als trainee in het verleden vertrouwd geraakt met dit soort adviezen? Dan begin je mogelijk licht verward aan een training gegeven door mij.

Al aan de start van de dag komen we tot dit inzicht: de kracht van een authentieke presentatie is kwetsbaarheid. En wat moet je doen om jezelf kwetsbaar op te stellen? Niets!

Ook de presentatietraining bij ESET Nederland mondde na dit gedeelde inzicht uit in een magische dag. Een dag waarin ik mensen letterlijk uit de schaduw in het licht zag stappen. En waar ik anderen die al in het licht stonden, er nu ook echt van zag genieten.

Een voorstelling spelen en de verbinding aangaan met het publiek geeft keer op keer voldoening. Maar ik moet zeggen: een dag intensief werken met een groep waanzinnig gemotiveerde en leergierige mensen doet dat ook. Zeker als je elke spreker na een paar uur training voor de groep ziet transformeren naar… zichzelf.

Van deze ervaring krijg ik nooit genoeg. Daarom ga ik in 2019 tien dagen in mijn agenda blokken voor het geven van tien exclusieve presentatietrainingen. Hopelijk aan net zo’n gave groep als die van afgelopen week bij ESET Nederland. Ben jij er ook bij?