20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
24 oktober 2017

Nederland krijgt een minister van blockchain

Tijdens de presentatie van het regeerakkoord meende ik het echt even te horen; De Blockchain krijgt zijn eigen ministerie. Wat een fantastisch idee van Mark: de ambtelijke processen die vaak maanden in beslag nemen worden in de blockchain snel en foutloos geregeld. De grote en open digitale database waarin eerlijkheid gegarandeerd wordt en die door alle gebruikers tegelijk beheerd wordt gaan we collectief van profiteren.

Nooit meer paardenvlees in de nassi, kipsate of gehaktbal. Asielzoekers hoeven niet jaren in onzekerheid te bivakkeren in kleine kamertjes waar ze met meerdere gezinnen een huiskamertje delen omdat onze procedures nu eenmaal zoveel tijd in beslag nemen. En dan ook nog eens het uitrollen van de Blockchain in de BV Nederland centraal regelen zodat niet ieder ministerie het wiel zelf gaat uitvinden. Mark snapt het helemaal. Nederland omarmt de Blockchain en neemt zo een leidende rol in Europa als het gaat om vertrouwen. Vertrouwen door de Blockchain toegevoegd op alle plekken waar menselijke fouten,
verspilling en vertraging op de loer liggen.

Nederland laat zien aan de wereld dat het het lef en de kennis heeft deze vernieuwende technologie te omarmen. Nederland laat zien dat het vooruitstrevend is. Open staat voor verandering en daarmee ook nog eens enorme kosten aan bureaucratie weet te besparen. Toen ik zag dat het motto van Rutte III “Vertrouwen in de Toekomst” luidt wist ik het zeker; Ze gaan de komende jaren veel geld overhouden in Den Haag als ze de blockchaintechnologie gaan toepassen.

Daarom heb ik snel het pdf gedownload van het complete regeerakkoord. Gretig toetste ik “⌘-F Blockchain” in want ik was zo benieuwd hoe men in Den Haag dit ecosysteem dacht te gaan invlechten in onze economie, ons onderwijs, of in onze gezondheidszorg.

Ik kon mijn ogen niet geloven; de zoekopdracht leverde totaal geen resultaten op. Laat Mark deze kans dan echt liggen? Kansen op enorme kostenbesparingen. Toevoegen van transparantie en het uitsluiten van menselijke fouten in ambtelijke processen?

Teleurgesteld klap ik mijn Macbook dicht. Er komt dus geen minister van Blockchain. Misschien toch nog iets te vroeg voor politiek Den Haag, denk ik bij mezelf. Het heeft immers ook lang geduurd voor internet serieus genomen werd in Den Haag. Ik klap mijn laptop open en zoek in mijn prullenbak nog even het regeerakkoord op. Rustig toets ik “⌘-F Internet”. Toch drie “hits” in het 68 pagina’s tellende stuk. Gelukkig, zucht ik, er is nog hoop.

Column gemaakt door Raymond ter Horst
Trendwatcher Blockchain