20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Wat ik leerde van Richard Branson?
22 mei 2017

Wat ik leerde van Richard Branson?

Op 4 oktober 2016 vond in de Ziggo Dome te Amsterdam Inspiration360 plaats. Tijdens dit grootschalige evenement inspireerden drie internationale topsprekers een publiek van duizenden gasten. Als een van de initiatiefnemers achter dit event, zijn mij met name de lessen van vermaard spreker en ondernemer Richard Branson bijgebleven. Hieronder volgt een korte samenvatting van zijn beste tips.

Denk groot, handel klein

Acht miljardenbedrijven in acht verschillende branches: het is het resultaat van een grootse denkwijze waarin niets onmogelijk is. Richard Branson stelt zichzelf het liefst schijnbaar onrealistische doelen, om die vervolgens te behalen en zelfs te overstijgen. Een mindset die elke ondernemer volgens hem zou moeten hebben.

Groot denken betekent echter niet dat een onderneming een enorme bedrijfsstructuur moet hebben. Het zijn juist de kleine en middelgrote bedrijven met een relatief platte organisatiestructuur die snel kunnen inspelen op verandering. Deel de organisatie daarom op in meerdere kleine units van gespecialiseerde werknemers en geef hen de verantwoordelijkheid om als ondernemer te denken.

Zwem tegen de stroom in

Soms komen er kansen voorbij die niemand pakt. Omdat ze controversieel zijn of schadelijk voor je reputatie. Richard Branson gelooft dat het zonde is om dergelijke mogelijkheden onbenut te laten. Hij beschrijft dit onder meer in zijn boek Screw it, let’s do it, waarin hij vertelt hoe hij stopt met studeren, een platenlabel start en de omstreden punkband Sex Pistols een contract aanbiedt.

Ondernemers die hetzelfde doen als ieder ander, zullen namelijk nooit de beste worden. Durf daarom je hoofd boven het maaiveld uit te steken en wees onbevreesd voor alle negatieve aandacht die dit oplevert. Het is deze levenshouding die Richard Branson zo ver heeft gebracht en die kenmerkend is voor tal van topondernemers over de hele wereld.

Blijf ambitieus en geef nooit op

Ondernemen is een spel dat je leuk moet vinden om te spelen. Jouw ondernemersidee is belangrijker dan geld verdienen, want geld volgt automatisch als je met veel plezier hard werkt aan jouw idee. Het is daarom belangrijk om bij tegenslag niet op te geven en ook onder moeilijke omstandigheden door te zetten. Alleen op deze manier kun je een ambitieuze visie verwezenlijken.

Dat tijdens dit proces fouten worden gemaakt, is een gegeven. De beste ideeën ontstaan volgens Richard Branson echter uit mislukkingen. Als ondernemer leer je van je fouten en gebruik je deze ervaringen om van je volgende project wél een succes te maken. Veerkracht, durf en karakter zijn dan ook eigenschappen waar elke serieuze ondernemer over moet beschikken.