20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Interview met René Mioch
6 juli 2017

Interview met René Mioch

Al op jonge leeftijd interviewde hij grote internationale beroemdheden en maakte hij furore op radio en televisie. Tegenwoordig is René Mioch gevierd ondernemer en timmert hij aan de weg als spreker, dagvoorzitter en presentator. Hij doet dat bovendien met het nodige succes. De reden daarvoor is simpel, zo zegt hij. “Het medium film is naar vrijwel elke branche te vertalen.”

Ondernemerschap en netwerken

René is al meer dan 30 jaar actief in een wereld waar dat bepaald geen vanzelfsprekendheid is. Hard werken, creativiteit en een gezonde portie ondernemerschap liggen aan de basis van zijn lange carrière. Als ondernemer is het niet het bedrijfsmatige aspect dat hem drijft, maar zijn nimmer aflatende passie voor film. “Iets meer dan 10 jaar geleden ben ik mijn eigen productiebedrijf FCCE gestart samen met mijn zakenpartner Justus Verkerk. Zo weet ik zeker dat ik me met mijn passie bezig kan blijven houden. Maar bij ondernemen hoort ook het bouwen van een netwerk. Zorgen dat je standhoudt in een grillige wereld als die van Hollywood. Een goede communicatie met zowel beroemdheden als hun managers is daarbij essentieel.”

Communicatie en omgaan met weerstand

Communicatie is een terugkerend thema in het leven van René. Want alle ervaringen die hij opdeed in de filmwereld, deelt hij graag met anderen tijdens inspirerende lezingen. Die geeft hij in alle soorten en maten, en altijd toegespitst op het bedrijf waarvoor hij spreekt. “Aan de hand van film bespreek ik de uitdagingen waarmee werknemers in een bepaalde sector te maken krijgen. Bij een lezing voor de klachtenafdeling van een creditcardmaatschappij, gebruik ik bijvoorbeeld filmfragmenten om mijn boodschap over communicatie en omgaan met weerstand te ondersteunen. Dat werkt geweldig, want mensen vinden het leuk om naar film te kijken. Maar ik geef ook lezingen over communicatie, zonder daarbij filmmateriaal te gebruiken. Ik merk dat ik nog altijd veel profijt heb van mijn lerarenopleiding Omgangskunde, bijvoorbeeld bij het bespreken van bepaalde methodieken.” Opdrachtgevers die meer willen weten over zijn rijke carrière als sterreninterviewer, kunnen hem inhuren voor een lezing over filmsterren. Wat zij kunnen verwachten? “Praten over en kijken naar interviews die ik in de afgelopen 30 jaar heb gemaakt. Denk hierbij aan aansprekende namen als Brad Pitt, Robert de Niro, Julia Roberts en Jennifer Lawrence. Maar ook aan sterren als Steven Spielberg, Bette Davis, Beyoncé en Robin Williams.”

Oscarshow voor bedrijven

René is niet alleen actief als spreker, maar ook als presentator en dagvoorzitter. “Een dagvoorzitterschap is vergelijkbaar met het in goede banen leiden van een interview. Het draait om het scheiden van hoofdzaken en bijzaken. Daarnaast moet je voor een groep mensen kunnen staan en het proces wat zich die dag afspeelt goed begeleiden. Ik schep daar erg veel plezier in. Veel bedrijven boeken mij daarnaast als presentator. Met name prijsuitreikingen zijn een doorslaand succes. Ik verzorg dan een soort Oscarshow, waarbij verschillende werknemers worden beloond met een prijs in een bepaalde categorie. Dat kan op een serieuze manier, maar ook met een kwinkslag. Ook formele events krijgen op deze manier een feestelijk karakter. De reacties hierop zijn dan ook erg positief.”