20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Interview Najib Amhali: ‘Met humor kun je veel verschil maken’
25 november 2019

Interview Najib Amhali: ‘Met humor kun je veel verschil maken’

Cabaret op maat door Najib Amhali: ‘Met humor kun je veel verschil maken’

Even was hij van het podium verdwenen, Najib Amhali. Zijn drank- en drugsverslaving werden hem te veel en noodgedwongen cancelde de cabaretier in 2016 al zijn optredens. “But I’m still standing”, citeert hij Elton John met een vet lachje. Inmiddels is Najib hersteld en brengt hij weer volle zalen aan het schateren. Niet in alleen in het theater, maar ook bij bedrijven, die hem kunnen inhuren voor cabaret op maat.

Terug van weggeweest en weer volop te boeken. Hoe voelt dat?
“Optreden is voor mij het mooiste wat er is. Dat is het al vijfentwintig jaar, en dat zal het nog vijfentwintig jaar blijven. De aandacht die volledig op jou is gericht, de emoties die door de zaal gaan, het applaus dat volgt: dit is mijn roeping. Dat wist ik al tijdens mijn eerste optreden, nog op de toneelschool. Sinds die tijd heb ik veel hoogtepunten gehad. Ik ging van kleine zaaltjes met zestien mensen naar een uitverkocht Carré. Fantastisch, maar het was de weg naar die hoogtepunten toe die het zo leuk en leerzaam maakte. Natuurlijk was niet alles mooi, en ik heb een roerige periode achter de rug. Maar mijn zelfverzekerdheid is nu terug en ik zit er weer lekker in.”

 

“Ik treed net zo lief op voor een verzorgingshuis als voor een groot bedrijf”

 

Naast je eigen theatershow ben je ook in te huren door bedrijven.
“De laatste tijd is er steeds meer vraag naar zakelijke optredens. Bedrijfscongressen, seminars, motiverende events, personeelsfeesten, dat soort dingen. Ontzettend leuk om te doen ook, want met humor kun je veel verschil maken. Het breekt het ijs en maakt onderwerpen bespreekbaar waar normaal voorzichtigheid bij geboden is, zoals leeftijdsdiscriminatie of diversiteit. Daarnaast bindt humor natuurlijk ook gewoon. Samen lachen om herkenbare dingen, alle ellende even vergeten en vooral ook heel veel hoop voelen. Daar gaat zo’n avond om.”

Geen kant-en-klaarvoorstellingen, maar maatwerk. Hoe geef je zo’n show vorm?
“Soms wordt me gevraagd een bepaald thema als insteek te gebruiken. Maar meestal willen bedrijven iets algemeners. Dan lees ik me goed in zodat ik weet wat er bij een bedrijf speelt, voel ik aan wat er in de zaal zit en maak ik er iets leuks en persoonlijks van. Vaak gebruik ik dan ook dingen uit mijn eigen leven. Volgende week sta ik bijvoorbeeld voor vijfhonderd werknemers en ondernemers die geld doneren aan een goed doel. Dan pak ik mijn eigen ervaring erbij, want over liefdadigheid heb ik ook wel wat te zeggen. Zo heb ik in het verleden een reis gemaakt voor Plan Nederland, steun ik veel goede doelen en ben ik ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation. Dat neem ik dan mee in mijn show.”

 

“Mimiek, accenten, typetjes: alles komt terug.”

 

Typisch Najib dus, maar dan net wat persoonlijker.
“Mimiek, accenten, typetjes: alles komt terug. Die dingen mix ik dan met grappige, herkenbare dingen voor dat bedrijf. Dat kan best wel ver gaan in de zin dat ik tijdens zo’n optreden bijvoorbeeld de hele directie op de hak neem. Of ik haak in op de receptioniste die altijd te laat is of de chauffeur die vaak de weg kwijt is. Bedrijven kunnen in voorgesprekken of per mail wat van die leuke dingen doorspelen waar ik mee kan werken. Al kan ik met een beetje basisinfo en eigen zoekwerk ook al heel veel.”

Waarom sta je graag voor bedrijven?
“Omdat dat persoonlijke het heel leuk maakt. Ik ga kriskras het land door en kom op heel veel plekken door dit soort boekingen. Daardoor is het heel divers. Maar het is ook leuk omdat het gewoon anders is dan het theater; daar ken ik de regels inmiddels wel van. Mensen komen om acht uur, gaan netjes zitten en luisteren aandachtig. Maar bij een bedrijfsfeest waar – ik zeg maar even wat – medewerkers samenkomen wegens een wedstrijd over wie het best heeft verkocht, is meer opwinding in de zaal. Dat is ook weleens leuk.”

Is er een bedrijf waardoor je ontzettend graag een keer ingehuurd zou worden?
“Misschien Porsche, omdat ik dat zelf rijd. Lijkt me leuk, met al die gladde verkopers in aanraking komen. Al moet ik eerlijk zeggen dat het me eigenlijk niet uitmaakt voor wie ik sta. Ik treed net zo lief op voor een verzorgingshuis als voor een groot bedrijf. Ik vind het gewoon leuk om op een zaal in te spelen, te improviseren en mensen te laten lachen of te inspireren. Dat kan overal en voor ieder publiek zijn.”

Waar ben je trots op?
“Dat ik zoveel verschillende dingen mag en kan doen. Ik sta op het podium, ben als acteur bezig en ga allemaal nieuwe uitdagingen aan. Ik doe ook veel dingen achter de schermen, ben in gesprek met twee zenders over een oudejaarsconference en ben momenteel zelfs een kinderfilm aan het ontwikkelen. Heerlijk vind ik dat, dingen maken.”