20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Interview met Mirella van Markus
23 mei 2017

Interview met Mirella van Markus

Ze presenteerde televisieprogramma’s als Goedemorgen Nederland, Over leven met… en is inmiddels een van de vaste gezichten van Hart van Nederland bij SBS6. Allround journaliste en presentatrice Mirella van Markus is van alle markten thuis en zet haar brede expertise daarnaast in als dagvoorzitter en spreker tijdens congressen. Ze vertelt over haar brede belangstelling voor de zorg en hoe zij ingewikkelde materie voor elk publiek toegankelijk maakt.

Hoelang ben je al actief als spreker en presentatrice op evenementen?

Inmiddels is dat alweer een klein decennium. Rond 2006 presenteerde ik Goedemorgen Nederland, een actualiteitenprogramma en talkshow waarvoor ik zeer uiteenlopende gasten interviewde. Van artiesten tot sporters en van politici tot deskundigen in tal van disciplines. Deze veelzijdigheid als journaliste en presentatrice zorgde ervoor dat ik steeds vaker werd gevraagd voor zaken zoals dagvoorzitterschappen tijdens congressen.

Inmiddels verzorg je ook regelmatig lezingen.

Dat klopt. Ik heb een brede achtergrond en interesse, waardoor ik over veel thema’s een lezing kan geven. Zo heb ik het nodige te vertellen over niet-traditionele gezinsvormen, omdat mijn vrouw en ik hier persoonlijk mee te maken kregen toen wij onze kinderwens wilden realiseren. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in de medische sector, na het maken van televisieprogramma’s zoals Over leven met… (o.a. kanker, diabetes, hersenaandoeningen en Alzheimer, red.). Ook heb ik enige tijd meegelopen bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en ben ik ambassadeur voor KWF Kankerbestrijding.

Dus je bent persoonlijk betrokken bij de thema’s waar je over spreekt?

Niet altijd, maar vaak inderdaad wel. Ik denk eerlijk gezegd ook dat dit de kracht is van een goede lezing. Onlangs was ik bijvoorbeeld spreker op een congres voor notarissen. Deze doelgroep zit zelf erg in de theoretische materie en heeft daardoor de behoefte aan een vertaalslag naar de praktijk. Mijn persoonlijke verhaal over gezinsvormen werd dan ook met veel enthousiasme ontvangen. Ook tijdens andere congressen en bijeenkomsten zie ik dat een persoonlijke touch belangrijk is. Zeker bij zware, zorggerelateerde onderwerpen. Dat zijn juist de thema’s die mij fascineren.

Zorg in de brede zin van het woord is jouw specialisme?

Zo kun je het noemen ja. Maar opdrachtgevers boeken mij ook als spreker voor evenementen met andere thema’s. Dat is het leuke aan dit vak. Ik word gedwongen mezelf breed te ontwikkelen en kom bij tal van interessante organisaties over de vloer. Levensbeschouwing is een voorbeeld van een ander onderwerp waar ik sterke interesse in heb. Zo was ik enige tijd columniste voor een filosofiemagazine, waarin ik filosofische dilemma’s heel concreet vertaalde naar het dagelijks leven.

Is die praktische insteek kenmerkend voor jouw werkwijze?

Of ik nu als spreker, dagvoorzitter of presentatrice actief ben; een van mijn voornaamste doelstellingen is het vertalen van ingewikkelde materie naar toegankelijkheid. Door een thema bijvoorbeeld duidelijker te maken, of juist persoonlijker. Veel bedrijven waarderen die benadering. Ik merk sowieso dat steeds meer organisaties out of the box willen denken. Die zijn niet langer bang voor verandering. Want juist bij het treden buiten de gebaande paden, kom je de zaken tegen die je als mens of organisatie verrijken. En daar geef ik als spreker graag een lezing over.