20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
“Ik wil verhalen vertellen die ertoe doen”
4 april 2019

“Ik wil verhalen vertellen die ertoe doen”

Voor een 21-jarige heeft Jesse Bleekemolen reeds een indrukwekkende carrière. Hij regisseert, schrijft, produceert en heeft met Fataal een internationale speelfilm op zijn naam. Ook als ondernemer gaat het hem voor de wind. Met zijn eigen mediabedrijf JSB Productions maakt hij succesvolle film-, televisie- en theaterproducties en inmiddels heeft het grote Amerikaanse productiebedrijf MTM hem gevraagd om in Nederland een dramatak op te zetten.

Het zijn zaken waarover Jesse graag spreekt tijdens zijn lezingen voor organisaties. Want inderdaad; in zijn drukke schema vindt hij de tijd om ook nog actief te zijn als spreker. Maar als je iets vanuit je intrinsieke drijfveren doet, kost het volgens hem nauwelijks moeite. “Niets geeft meer energie dan anderen te helpen en tegelijkertijd je eigen dromen waar te maken.”

Van film naar scholingsproject

Fataal gaat over zinloos geweld. Het is een thema dat als een rode draad door Jesse’s artistieke leven loopt. Als jonge en maatschappelijk betrokken filmmaker wil hij een positieve impact maken op zijn leeftijdsgenoten – de groep waar zinloos geweld nog altijd het meest voorkomt. Binnenkort komt hij met een nieuwe productie over het onderwerp.

RTL4 gaat de korte documentaire getiteld Levenslang uitzenden. Centraal staat een ontmoeting tussen Yiannis Zafiris en Jan Kloppenburg. Van laatstgenoemde sprak zoon Joes in 1996 een paar mannen aan op hun gewelddadige gedrag – met dodelijke afloop. Hij redde hiermee het leven van de door dezelfde daders bewusteloos geslagen Yiannis.

Opmerkelijk genoeg ontmoetten Jan en Yiannis elkaar nog nooit, totdat Jesse hier verandering in bracht. In de toekomst gaan de mannen samen scholen af om hun ervaringen te delen. Het is onderdeel van een bijzonder scholingsproject dat Jesse jaren eerder al opzette met JSB Productions. In de workshops wordt Fataal getoond en doen betrokkenen bij zinloos geweld hun verhaal.

Talent ontmoet talent

Naast dit scholingsproject en Levenslang is Jesse bezig met een eigen theatervoorstelling, zo laat hij weten. “Dit wordt een soort talkshowprogramma in de grote steden van het land. Op het podium nodig ik elke keer een andere succesvolle persoon uit, die op jonge leeftijd is begonnen en komt uit de regio. Denk bijvoorbeeld aan Lil’ Kleine in Amsterdam of Ilse de Lange in Almelo.”

Welke onderwerpen aan bod komen? “In een diepgaand gesprek met getalenteerde mensen probeer ik er vooral achter te komen wat hun talent nu precies betekent. Maar ook wat de keerzijde ervan is en wat er achter de krantenkoppen verborgen zit. Want ook de huidige prestatiegeneratie stelt hoge eisen aan zichzelf. Het is echter de vraag in hoeverre het gezond is om daar altijd aan te voldoen.”

Gevoelige vragen stellen

Als er iemand is die weet hoe het is om op jonge leeftijd opgeslokt te worden door zijn eigen talenten, dan is het Jesse zelf. Als 19-jarige breekt hij door met Fataal en in de jaren ervoor combineert hij zijn school met een rol als schrijver, regisseur én producent. “Hierdoor weet ik als geen ander hoe het is om jezelf voorbij te hollen. En stel ik de BN’ers in mijn voorstellingen vragen waarvan ik weet dat ze gevoelig liggen, maar waarop het antwoord juist daardoor interessant is.”

Na Fataal heeft Jesse in eerste instantie een stapje terug gedaan. Want, zo zegt hij, voor een privéleven was nauwelijks nog ruimte. Inmiddels heeft de ondernemer de balans in zijn leven beter op orde en richt hij zich op zijn activiteiten met JSB Productions en optredens als spreker. Want zoals hij benieuwd is naar de verhalen van andere talenten, is ook hijzelf een graag geziene gast tijdens seminars en congressen.

Belangrijke verhalen vertellen

De meeste organisaties huren Jesse in voor een lezing over zijn ondernemersverhaal of achtergrond met zinloos geweld. Vaak is het een combinatie van beide. “Wat veel mensen aanspreekt, is dat ik jong ben begonnen met het najagen van mijn dromen. Iedereen weet dat ik op mijn 16e begon met het maken van Fataal, maar op mijn 12e liep ik al stage bij productiebedrijf Eyeworks.”

Het succesverhaal van Jesse is dan ook een combinatie van talent, hard werken en intrinsieke drijfveren. “Ik had al op jonge leeftijd sterk het gevoel dat ik iets moest doen voor de maatschappij. Verhalen vertellen die ertoe doen, zoals bijvoorbeeld over zinloos geweld. Ik geloof nog altijd dat dit nodig is. Misschien nu wel meer dan ooit. Daarom drijft het mij nog elke dag.”

‘Levenslang’ wordt op 7 mei (de dag waarop Joes 50 jaar zou zijn geworden) om 21:30 op RTL8 uitgezonden en krijgt een premiere release op Videoland.