Dick Berlijn heeft een indrukwekkende carrière bij defensie achter de rug maar stilzitten is er zeker niet bij. Nog regelmatig wordt zijn kijk op actuele veiligheid stukken gevraagd en verzorgt hij lezingen voor de zakelijke markt, studenten en lobbyclubs. En dit alles met de bescheiden woorden:
“Ik ben dankbaar dat ik mijn mening mag geven als daar behoefte aan is.”
Hoewel een rol binnen defensie hem met de paplepel is ingegoten, heeft de generaal buiten dienst hierin zijn eigen pad én hart gevolgd. Net als zijn vader en broer heeft ook Dick zich met hart en ziel ingezet voor de veiligheid van ons land en vele andere. Maar ook op andere vlakken draagt hij graag zijn steentje bij.
Want daar waar 14 geleden een deur bij defensie dicht ging, ging er een paar jaar later een deur als Senior Board Advisor bij Deloitte voor hem open. Dick Berlijn heeft hier een belangrijke rol vervuld op het gebied van Cyber Security en hij wist vakjargon te vertalen naar begrijpbare taal voor de board en zakelijke markt.
Maar wat zijn de verantwoordelijkheden op het gebied van cyber security? Volgens Dick is dit op de eerste plaats het realiseren dat de data waarmee bedrijven en organisaties werken, voor andere partijen heel veel waard is. “Data is het nieuwe goud”, aldus Dick. En met goud kun je prachtige dingen doen, maar je moet het ook goed beschermen. Je dient ervoor te zorgen dat andere partijen er niet met jouw data vandoor kunnen gaan, of dat je enkel nog bij jouw eigen data terecht kunt zonder daar een exorbitant bedrag aan losgeld voor te moeten betalen.
Volgens Dick is er dan ook niet één meest gemaakte fout op het gebied van cyber security, maar betreft het een heel scala aan kwetsbaarheden wanneer e.e.a. niet goed georganiseerd is. Dit begint vaak al bij de software, welke zo geschreven wordt dat het makkelijk is in gebruik, zonder de juiste beveiliging daarbij in acht te nemen. Dit is enerzijds een kwestie van naïviteit, ‘want wie heeft het nou op ons als kleine organisatie gemunt’, en anderzijds een kwestie van laksheid. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak stel jij een software update uit tot een moment dat het beter uit komt? En geldt er binnen jouw organisatie een policy waarbij wachtwoorden maandelijks een reset krijgen?
Bewustzijn is hierin stap één en Dick Berlijn neemt je tijdens zijn lezingen graag aan de hand mee. Een interessant onderwerp waarover Dick graag meer kennis deelt. Altijd op maat aan de hand van een voorbespreking en met relevante en actuele voorbeelden en ervaringen. Daarnaast staat Dick tijdens zijn lezingen altijd open voor een gesprek, een discussie of misschien zelfs een debat.
“Ik wil een belangrijke boodschap overbrengen, zelfvertrouwen geven en zorgen dat mijn toehoorders begrijpen wat ik zeg. Een klik met het publiek is hierin essentieel, of het nu gaat om corporate organisaties of een club studenten. Een actieve lezingen waarbij vragen worden gesteld en men oplettend is, is ook voor mij als spreker erg waardevol.’
Tot slot verzorgt Dick ook met enige regelmaat lezingen over leiderschap. En als iemand zijn voetsporen heeft verdiend op dit gebied, is het Dick wel. Goed leiderschap is de sturing van een organisatie en in de eerste plaats moeten we ons realiseren dat het succes van een organisatie hiermee valt of staat. Als leider heb je de taak om je team de goede richting in te sturen, weg van de kwetsbaarheden. Op de vraag of iedereen een goede leider kan worden, maakt Dick graag de vergelijking met piano spelen. “Met de juiste instelling, voldoende energie en genoeg kennis kan iedereen piano spelen. Maar we worden niet allemaal de nieuwe Mozart of Wibi Soerjadi.’
Wil jij graag een uitmuntend leider worden? Dick Berlijn geeft als tip om terug te gaan naar het moment waarop je nog geen leider was. Werd jij voorheen goed geïnformeerd door jouw leider? Werd je serieus genomen of kreeg je voldoende waardering? Wat verwacht jij van jouw eigen leidinggevende? Iedereen weet namelijk intuïtief wat goed leiderschap is, maar als mensen in die positie zitten vergeten ze soms wat belangrijk is 😉