20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Hoe breng ik meer energie in mijn congres?
28 augustus 2017

Hoe breng ik meer energie in mijn congres?

Een congres is vaak primair bedoeld voor het uitwisselen van informatie. Maar minstens zo belangrijk als kennisoverdracht, is de totale beleving voor bezoekers. Deze wordt gevormd door meer dan de inhoud van de presentaties alleen. Alles draait om de energie die er gedurende de dag heerst. Want zonder een goede energie, wordt de overgebrachte informatie slechts gedeeltelijk opgenomen.

Gelukkig is dat iets waar je als organisator, spreker, dagvoorzitter of presentator grote invloed op hebt. Volg de onderstaande adviezen om meer energie in je congres of seminar te brengen:

Trap af met de juiste opening

Als je streeft naar een bruisend congres met aandachtige en energieke bezoekers, is het belangrijk om vanaf de eerste seconde de juiste toon te zetten. Een saai openingspraatje van de directeur of een dagvoorzitter die nog half slapend het dagprogramma doorneemt, is dan ook echt not done. Kies bij voorkeur voor een prikkelende opening die direct de aandacht van de toehoorders trekt.

Dat kan op vele verschillende manieren. Een spectaculaire openingsact, een lezing vol humor of een leuke quiz zijn allemaal manieren om de dag voortvarend te beginnen. Zeer belangrijk is dat er een interactief element aan de opening zit. Zo pak je direct de aandacht van de bezoekers en neem je ze mee in een energieke flow die de rest van de dag voortduurt.

Creëer een afwisselend programma

Een dagprogramma waarin de ene informatieve lezing de andere opvolgt, dreigt al snel te vervallen in eentonigheid. Het menselijk brein is er niet op ingericht om gedurende lange tijd achtereen op dezelfde manier informatie op te nemen, waardoor de aandacht na verloop van tijd onvermijdelijk verslapt. Want wanneer je als toehoorder weet wat er gaat komen, let je logischerwijs minder goed op.

Het is daarom belangrijk om de nodige variatie aan te brengen in je programma. Wissel serieuze presentaties af met cabareteske voorstellingen en boek een dagvoorzitter die alles op energieke wijze aan elkaar praat. Onvoorspelbaarheid houdt je dagprogramma interessant en zorgt ervoor dat bezoekers constant op het puntje van hun stoel blijven.

Kies voor spontaniteit

Net zoals een bepaalde mate van onvoorspelbaarheid belangrijk is in je dagprogramma, geldt dat ook voor de afzonderlijke onderdelen ervan. Een interview doen op basis van een vaste volgorde van vragen kan bijvoorbeeld echt niet. Het is dodelijk voor de kwaliteit van het gesprek, want bij interessante antwoorden wordt niet verder gevraagd. De echte verdieping ontbreekt hierdoor.

Energie in het publiek ontstaat pas als er ook op het podium sprake is van een energieke dynamiek. Dat kan door te kiezen voor spontaniteit en bepaalde zaken open te houden. Ook plezier maken in de vorm van spelenderwijs leren is in dit opzicht een belangrijk streven. Alleen op deze manier ontstaan die zo gewenste onverwachte en bijzondere momenten.