20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Een overprikkeld brein op de werkvloer
25 maart 2022

Een overprikkeld brein op de werkvloer

Wat zijn de gevolgen voor de werkgever?

Na een aantal minuten snoozen starten we de dag met een kop koffie, het lezen van een aantal nieuwsartikelen en het bekijken van andermans social media pagina’s. Om vervolgens, na meerdere keren vloeken in de file, gehaast op kantoor een tweede (of derde) kop koffie te pakken. Bij het zien van een overvolle agenda en ellenlange takenlijst zakt de moed ons in de schoenen. En de dag is pas net begonnen…

Veel werknemers hebben het gevoel altijd maar ‘aan’ te moeten staan en voelen zich regelmatig gestrest, onrustig, vergeetachtig en moe. De werkdag eindigt voor velen niet om 17.00 uur, en het aantal binnenkomende prikkels evenmin. We haasten ons naar de supermarkt, brengen de kinderen naar bed of voldoen aan wat sociale verplichtingen, en ploffen vervolgens uitgeput met een Netflix serie op de bank – eindelijk ontspanning! Maar niet voor het brein… Logisch, eigenlijk. Want het kijken en begrijpen van een film of serie vraagt, vaak zonder dat je het zelf doorhebt, om een inspanning van je hersenen. En inspanning is het tegenovergestelde van ontspanning, pretendeert spreker, auteur en Brain Balance expert Charlotte Labee. In de huidige maatschappij verandert alles om ons heen voortdurend én in hoog tempo. Ons brein is echter nog evolutionair afgesteld op een omgeving met minder stress en prikkels en kan al deze verandering niet bijbenen. Het is dus zaak je hersenen de kans te geven om weer op te laden, met meer focus, creativiteit, probleemoplossend vermogen en concentratie tot gevolg! Precies wat je nodig hebt voor een goed functionerend team.

Moeten we dan allemaal mediterend de dag beginnen en deze afsluiten met een yoga nidra sessie? Of iedere kop koffie vervangen door een matcha-latte? Nee. Maar om overdag fit en productief op de werkvloer te verschijnen, is enige verandering toch wel gewenst. 

Steeds meer mensen op de werkvloer kampen namelijk met een disbalans in hun brein, welke niet alleen door werkgerelateerde stress wordt veroorzaakt. De gevolgen zijn echter schrikbarend en variëren van overgewicht en dementie tot burn-outs en depressies. Wil jij samen met jouw team zakelijke successen behalen en het werkplezier behouden, zorg dan dat jouw team de kans krijgt om in balans te komen én te blijven. 

Onze spreker Charlotte Labee deelt graag een aantal makkelijk toepasbare tips met je:

  • Stel 3x per dag één minuut lummelen in. Laat je team zich even intens vervelen, zodat ze daarna dubbel zo productief zijn;
  • Motiveer je medewerkers om af en toe een rondje te wandelen of 2 minuten te squaten. Want wist je dat maar liefst 75% van je hersencellen betrokken is bij beweging? Bewegen is dan ook een geweldige stimulans voor je brein en dat geldt al helemaal voor wandelen in de natuur. Dit activeert namelijk het defaultnetwerk in het brein, waardoor een wandeling je creativiteit volgens onderzoekers met wel 60% kan vergroten. Kunnen ze daarna weer lekker aan de slag;
  • Zorg voor een gezonde kantine. Het eten van veel suikers en bewerkte voeding kost het lichaam enorm veel energie om te verwerken. Energie wat dus verloren gaat en beter besteedt kan worden aan het uitwerken van dat ene geweldige idee of het voeren van dat lastige gesprek met een leverancier.

“In mijn nieuwste boek en lezingen spreek ik veelvuldig over het overprikkelde brein, omdat dit fenomeen helaas in schrikbarend tempo toeneemt. Want ben jij je bewust van de stortvloed van prikkels die tegenwoordig over het brein wordt uitgestort, de dikte van jouw breinfilter, de invloed van mobiele telefoons en social media en de breinverslavingen die ieder van ons heeft? In mijn lezingen neem ik bedrijven mee in de wereld van het brein en vertel ik hoe het brein in hun voordeel kan werken om zo meer doelen te behalen en de organisatie naar een hoger plan te tillen, zonder dat medewerkers omvallen.”