20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
22 januari 2016

De natuur is bikkelhard, het is verhongeren of opgegeten worden

De meeste mensen vinden de natuur prachtig en een voorbeeld van harmonie en rust. Maar meestal is de natuur bikkelhard, de meeste vrij levende dieren en planten balanceren tussen verhongeren en opgegeten worden. Elke soort heeft wel zijn predatoren en parasieten, en voedselbronnen zijn zelden continue of in overvloed aanwezig.

Hierin zijn veel parallellen in het bedrijfsleven te trekken; vijandige overnames, oplichting en opdrachten of grondstoffen zijn zelden continue of in overvloed aanwezig.

Er is wel evenwicht in de natuur, want de machtsverhoudingen en wapenwedlopen houden elkaar in balans. Als er een natte zomer is met veel zon, zullen er meer konijnen overleven, waardoor meer vossen hun eerste levensjaar overleven, om vervolgens de konijnenstand weer terug te brengen. En als het de vossen niet lukt om de konijnenstand terug te brengen, dan duikt er wel een konijnenvirus op om zo het gras ook weer kans te geven te overleven.

Deze strijd om (schaarse) middelen en het ontwijken parasitisme en predatie hebben wij ons ons dagelijks leven hier in het Westen gewonnen. In het bedrijfsleven en ook binnen bedrijven ziet men vaak een vergelijkbare strijd. Hoe ga je hier het beste mee om, en wat is een lange termijn strategie om overleving te waarborgen?

Puur inzetten op groei werkt slechts op korte termijn, de bronnen of opdrachten raken uitgeput en expansie zonder balans zal vroeger of later vastlopen. In de natuur zie je dat na introductie van een uitheemse soort bijvoorbeeld de balans verstoord kan worden, en er tijdelijk groei zonder balans is, vaak met verlies van inheemse soorten. Uiteindelijk vormt zich weer een nieuw evenwicht, helaas vaak wel met verlies van inheemse soorten en massale sterfte.

Evenwicht is in het belang van alle organismen in een eco-systeem, om de afhankelijke relaties en individuele ontwikkeling te waarborgen. Predatie en parasitisme is hierbij één van de belangrijkste factoren, dit houdt een populatie gezond en zorgt dat de volgende generatie sterker en beter aangepast is. Relaties tussen bedrijven en binnen bedrijven kunnen in veel opzichten een voorbeeld nemen aan hoe het er aan toe gaat in de natuur, balans is belangrijker dan groei, voor alle betrokken partijen.

Bekijk hier het profiel van Piet Hellemans