20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
14 augustus 2014

Bekende Nederlanders inzetten voor reclamecampagnes

Bekende Nederlanders inzetten voor reclamecampagnesJe ziet het natuurlijk erg vaak. Merken die bekende Nederlanders inzetten in hun reclamecampagnes. Logisch natuurlijk, want het inzetten van een bekende Nederlander schept een stuk herkenbaarheid en wekt vertrouwen bij de doelgroep. Tenslotte lopen wij allemaal achter onze idolen aan en consumeren we alles wat zij aanprijzen. Toch? Hoe dan ook, het inzetten van een bekend persoon wordt al vele jaren gedaan en werkt voor deze merken goed.

Bij Quality Bookings adviseren wij al jaren grote en kleine bedrijven bij het zoeken van de juiste persoon die past bij het merk en de doelgroep. Hier worden namelijk nog wel eens wat fouten in gemaakt. In deze blog zal ik uitvoerig ingaan op dit thema en diverse tips geven waar je als bedrijf rekening mee moet houden.

Waar moet ik op letten?
Allereerst is het voor een bedrijf van belang om goed in kaart te brengen wat de doelgroep is van de reclame. En hoewel dit klinkt als een open deur, wordt dit helaas nog te vaak vergeten. Of in ieder geval, niet compleet genoeg gedaan. Je doelgroep omschrijven als ‘mannen van tussen 20 en 30’ is te makkelijk en vermoedelijk alleen maar de keuze van de bekende Nederlander. Maak een heel duidelijk profiel. Wie wil je aanspreken? Wat doen die mannen dan in hun vrije tijd? Wat lezen ze? Welke muziek luisteren zij? Hoe duidelijker het profiel, des te gemakkelijker het is om een matching bekend persoon te vinden. En nog veel belangrijker: de juiste bekende Nederlander die het meeste rendement haalt uit de campagne. Zodra je goed in kaart hebt gebracht wie je wilt aanspreken, kan de zoektocht beginnen naar een bekend persoon die wil en kan, en ook nog binnen het budget valt.

Wie kan ik niet benaderen?
Niet elk persoon is te benaderen voor een reclamecampagne. Het is vrijwel nutteloos om een journalist of een nieuwslezer te vragen voor een reclame van bijvoorbeeld een bank. Deze personen moeten te allen tijde hun journalistieke vrijheid bewaren en zij zullen zich niet willen en mogen verbinden aan een merk. Niet zo gek ook. Het is vrij lastig om in het ontbijtnieuws te praten over de problematiek bij een bank en dan tijdens de reclameblokjes diezelfde bank aan te prijzen. Deze doelgroep valt dus in de meeste gevallen direct al af.

Daarnaast is het raadzaam om, als je een bepaald persoon op het oog hebt, te controleren of die op dat moment niet al verbonden is aan een merk. Dat hoeft niet altijd alleen op tv, zij kunnen ook in print of op billboards verbonden zijn aan een merk. Ook deze groep benaderen heeft in de praktijk weinig nut. Eigenlijk moet je deze mensen ook niet willen. Het is van absoluut belang dat een bekend persoon op dat moment uitsluitend gelinkt wordt aan jouw bedrijf en niet ook nog aan een ander bedrijf. Een bekend persoon neemt namelijk zelf ook altijd een risico van imagoschade door zich aan een merk te verbinden. Je wilt niet de dupe worden van de schade die een BN’er oploopt door toedoen van een ander bedrijf.

Hoe benader ik een bekende Nederlander?
Natuurlijk via Quality Bookings! Maar als je ons echt niet mag, dan kun je ook naar een ander bureau bellen of rechtstreeks contact proberen te zoeken met de persoon in kwestie. Dit laatste adviseer ik overigens niet. Bekende personen vinden het prettiger om aanvragen binnen te krijgen via vertrouwde kanalen. Wij bureaus weten ook vaak de juiste toon te raken en deze mensen te enthousiasmeren voor een bepaald merk of verhaal.

Let op dat je, alvorens een bureau of bekend persoon te benaderen, al in kaart hebt gebracht hoe de campagne eruit komt te zien en wat de omvang is van de campagne. Je moet je voorstellen dat de meeste BN’ers zeer regelmatig gevraagd worden door merken. Geld is niet de enige doorslaggevende factor. Vaak wordt er eerst gekeken of het concept past bij hun imago en of zij het script leuk vinden. Als je met een vaag plan komt en nog wat ideeën slechts op klad, dan vertraag je het proces enorm. Als de eerste indruk niet positief is, maak je weinig kans om de deal rond te krijgen. Verplaats je bij het maken van het script en plan in je doelgroep, maar ook in het imago van de desbetreffende bekende persoon. Kom je namelijk met een script dat helemaal niet aansluit bij deze persoon, ook dan zal er niet direct het vertrouwen zijn bij het management of de BN’er dat jij als bedrijf wel aansluit bij het imago of merk van de bekende Nederlander. Maak dit plan zo uitgebreid mogelijk. Managers en artiesten hebben het vaak erg druk en hebben geen tijd om 20 A4tjes te lezen. Maak het daarom beeldend met foto’s of nog beter, met filmpjes!

Wat zijn de kosten?
Wij krijgen bij Quality Bookings vaak korte mailtjes van bedrijven met de vraag: “Wij willen een reclamecampagne doen met meneer X. Wat zijn daar de kosten van?” Dit is natuurlijk een vraag waar niet zomaar op geantwoord kan worden. Hier zijn geen vastgesteld gages voor. De prijs voor een reclamecampagne is voornamelijk afhankelijk van de bekendheid van een persoon en de omvang van de campagne. Je kunt je voorstellen dat het inzetten van Marco Borsato vele malen duurder is dan het inzetten van een plaatselijke zanger. De commerciële waarde van een bekendheid bepaalt grotendeels de prijs van een campagne. Daarnaast is de omvang van absoluut belang. Wees ook hierin erg duidelijk. Een vaag plan met weinig cijfers vertraagt het proces ook enorm. Breng duidelijk in kaart hoeveel mensen je gaat bereiken en hoe. Print, dagbladen, tv, radio, sociale media, Google, billboards, etc. Breng het gehele plan in kaart. Op deze manier is het veel gemakkelijker om snel tot een deal te komen en de bekende Nederlander en zijn of haar management snel te overtuigen en te enthousiasmeren. Je kunt natuurlijk ook altijd naar Quality Bookings bellen. Dat scheelt een hoop gedoe!