Tijdens zijn carrière als wielrenner heeft Peter Winnen onder meer deelgenomen aan de Olympische Spelen in Moskou en verschillende keren aan de Ronde van Frankrijk. Hij geldt als een van de beste Nederlandse tourrenners van de jaren tachtig. Peter Winnen is te boeken als spreker.

Alpe d’Huez
De in 1957 in het Noord-Limburgse IJsselsteyn geboren Peter Winnen wordt opgeleid tot onderwijzer maar valt al snel op als wielrenner. In 1980 eindigt hij op de tweede plaats in de Tour van het Oostblok. Na de Olympische Spelen van Moskou wordt Winnen profwielrenner bij de ploeg IJsboerke. In 1981 debuteert hij op spectaculaire wijze in de Tour de France, door de etappe op Alpe d’Huez te winnen. Ook in volgende edities van de Ronde van Frankrijk behaalt hij aanvankelijk goede resultaten, totdat rugklachten een negatieve uitwerking hebben op zijn prestaties. Zeven seizoenen lang rijdt Winnen bij de ploeg van Peter Post, maar in 1990 stapt hij over naar de ploeg van Jan Raas. Door een aanrijding met een wagen van de NOS raakt Winnen echter geblesseerd en komt er in 1991 een voortijdig einde aan zijn wielercarrière.

Wielerwereld
Na zijn actieve wielerloopbaan bezoekt Peter Winnen de Kunstacademie. Hij schrijft columns voor tijdschriften en kranten, waaronder NRC Handelsblad. Verder publiceert Winnen enkele boeken over de wielerwereld, onder andere: Van Santander naar Santander (2000). In 2005 gaat de door hem geschreven muziektheaterproductie Fiets in première, een voorstelling over de verhouding tussen wielersport, media en commercie. Sinds 2012 worden naar ontwerpen van Peter en David Winnen racefietsen gefabriceerd onder de naam Peter Winnen Cycles.

 

Biografie © Quality Bookings – Almere

Peter Winnen spreekt graag over:

Peter Winnen boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Peter Winnen. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21