Peter van Uhm is een Nederlandse generaal buiten dienst die tussen 2008 en 2012 Commandant der Strijdkrachten was, de hoogste functie in het leger. U kunt Peter van Uhm inhuren als spreker. Hij kan het in zijn lezingen hebben over onderwerpen als leiderschap en motivatie.

Libanon
Bakkerszoon Van Uhm begon in 1972 zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, die hij vier jaar later afrondde. Vervolgens werd hij geplaatst bij het 48e Pantserinfanteriebataljon in ’s-Hertogenbosch. In 1983 werd hij als compagniescommandant uitgezonden naar Libanon.

Tussen 1984 en 1986 volgde hij vervolgens cursussen Stafdienst en Hogere Militaire Vorming aan de Hogere Krijgsschool in Den Haag. Hij promoveerde tot majoor en was tussen 1986 en 1991 plaatsvervangend G3 bij de Staf 1e Divisie. Daarnaast was hij hoofd bureau Opleidingsbeleid bij de Landmachtsstaf.

Na enkele ander functies kreeg hij in 1994 het commando over het 11e infanteriebataljon Luchtmobiel Grenadiers en Jagers. Een jaar later werd hij benoemd tot kolonel en chef-kabinet van het Kabinet van de Bevelhebber der Landstrijdkrachten. In 1996 werd hij hoofd Algemeen Beleid en hierna hoofd afdeling Militair Strategische Aangelegenheden van de Chef-Defensiestaf.

In 2000 was hij als brigadegeneraal van de Stabilization Forze in Sarajevo  actief als Assistant Chief of Staff Joint Military Affairs. Vervolgens werd hij plaatsvervangend directeur Beleid en Plannen bij de Landmachtstaf en hierna directeur Beleid en Plannen.

In 2005 volgde hij Leen Noordzij op als commandant Operationeel Commando en nog datzelfde jaar werd hij commandant Landstrijdkrachten en kreeg hij de rang van luitenant-generaal.

Commandant der Strijdkrachten
Als Commandant der Strijdkrachten werd Van Uhm in 2008 de hoogste baas van het Nederlandse leger. Hij werd gelijktijdig bevorderd tot generaal. Datzelfde jaar sloeg het noodlot voor Van Uhm toe, toen zijn zoon Dennis van Uhm in Afghanistan omkwam door een bermbom.

Na vier jaar als commandant der Strijdkrachten droeg hij deze functie in  2012 over aan Tom Middendorp. Bij zijn afscheid werd Van Uhm benoemd tot commandeur met de Zwaarden in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens werd hij benoemd tot adjudant in buitengewone dienst.

Tijdens de inauguratie van koning Willem-Alexander bekleedde hij het ambt van wapenkoning.

Wilt u Peter van Uhm inhuren als spreker? Neem voor meer informatie en boekingen contact met ons op.

 

Biografie © Quality Bookings – Almere

Peter van Uhm spreekt graag over:

Peter van Uhm boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Peter van Uhm. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21