Kapitein Marco Kroon is de eerste militair sinds 1955 die is opgenomen in de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland. In 2009 ontving hij de versierselen uit handen van Koningin Beatrix.

Officier
Marco Kroon begint zijn militaire loopbaan in 1989 bij het Korps Mariniers en wordt onder meer uitgezonden naar Irak en Cambodja. In 1994 stapt Kroon van de mariniers (Koninklijke Marine) over naar de Koninklijke Landmacht. Na een onderofficiersopleiding wordt hij in 1995 groepscommandant bij het 17e Pantserinfanteriebataljon in Oirschot. Met deze eenheid verblijft hij in 1996 zes maanden in Bosnië. Na zijn overstap in 1998 naar het Korps Commandotroepen gaat hij in 2000 opnieuw naar Bosnië. Vervolgens volgt hij aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda een officiersopleiding, waarna hij pelotonscommandant wordt bij het 17e Pantserinfanteriebataljon. In 2003 wordt hij met deze eenheid als pelotonscommandant in de Stabilization Force (SFOR) missie andermaal uitgezonden naar Bosnië. Vanaf 2004 vervult hij diverse leidinggevende functies bij het Korps Commandotroepen in Roosendaal. Hij neemt deel aan de Stabilization Force Iraq en wordt driemaal uitgezonden naar Afghanistan.

Militaire Willemsorde
De tweede missie naar Afghanistan beleeft Kroon in 2006 als commandant van een contra-terrorisme peloton in Uruzgan. Onder zijn leiding worden vele gevaarlijke meerdaagse patrouilles uitgevoerd in vijandelijk gebied. Daarbij onderscheidt luitenant Marco Kroon zich herhaaldelijk door buitengewoon moedig gedrag. Collega’s en meerderen zien daarin aanleiding hem voor te dragen voor de Militaire Willemsorde, die hem na een langdurig onderzoek inderdaad wordt toegekend, in 2008/2009. Kroon wordt benoemd tot ridder der Militaire Willemsorde.

Kapitein Marco Kroon is van juli 2012 tot november 2013 compagniescommandant bij het 17e pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene in Oirschot en sinds november 2013 is hij weer werkzaam bij het Korps Commandotroepen in Roosendaal. Hij heeft enkele publicaties over leiderschap op zijn naam en is te boeken als spreker.

Biografie © Quality Bookings – Almere

Marco Kroon spreekt graag over:

Marco Kroon boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Marco Kroon. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21