Voormalig staatssecretaris en minister van Volkshuisvesting, Kamerlid, ombudsman, VARA-voorzitter en programmamaker Marcel van Dam is een man die het debat nooit heeft geschuwd. Hij is beschikbaar als betrokken en rechtvaardige dagvoorzitter of discussieleider.

Ombudsman
Marcel van Dam studeert sociologie aan de Universiteit Utrecht en studeert af met een scriptie over kiezersgedrag. In 1966 stapt hij van de Katholieke Volkspartij over naar de Partij van de Arbeid. Hij behoort tot de stroming die zich Nieuw Links noemt en werkt enkele jaren voor de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. In 1969 gaat hij bij de VARA aan de slag als ‘Ombudsman’, in een televisieprogramma waarin hij het opneemt voor mensen die slachtoffer zijn geworden van ongewenste praktijken van bedrijfsleven of overheid. In 1973 stopt Van Dam als ombudsman, om zich op zijn politieke carrière te richten.

‘Belubberen’
In het kabinet-Den Uyl (1973–1977) wordt Marcel van Dam staatssecretaris van Volkshuisvesting. Na de val van dat kabinet is hij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA (1977–1981). In september 1981 wordt hij benoemd tot minister van Volkshuisvesting in het tweede kabinet-Van Agt, dat al in mei 1982 ten val komt. Daarna neemt Van Dam weer zitting in de Tweede Kamer en voert daar oppositie tegen het kabinet-Lubbers. Hij vindt onder andere het woord ‘belubberen’ uit. Tussen 1983 en 1985 treedt Van Dam op als ondervoorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de RSV-affaire en speelt een belangrijke rol bij de verhoren.

Het Lagerhuis
Het lidmaatschap van de Tweede Kamer combineert Marcel van Dam met het presenteren van programma’s bij de VARA. In de jaren 80 presenteert hij De Achterkant van het Gelijk, een programma waarin hij op ‘Socratische wijze’ politici en geleerden bevraagt. In 1985 stelt hij zich kandidaat voor het voorzitterschap van de VARA. In november 1985 wordt hij benoemd als opvolger van Albert van den Heuvel; Van Dam blijft voorzitter van die omroep tot 1995. Daarna werkt hij mee aan het door hem bedachte debatprogramma Het Lagerhuis. In mei 2006 wordt bekend dat Van Dam zijn lidmaatschap van de PvdA heeft opgezegd, uit ontevredenheid over de koers van die partij. In 2009 publiceert hij het boek Niemands land, waarin hij betoogt dat er in Nederland groepen mensen ontstaan, door hem ‘onrendabelen’ genoemd, die niet kunnen voldoen aan de eisen die de neoliberale maatschappij stelt.

Marcel van Dam spreekt graag over:

Marcel van Dam boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Marcel van Dam. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21