Kasper Bormans is een jonge doctoraatsonderzoeker die verschillende onderzoeksdomeinen met elkaar verbindt. Hij doctoreert aan de Leuven School for Mass Communication Research. Hij heeft een Master in Management en een Master in Communicatiewetenschappen (Magna Cum Laude); Bachelor Filosofie optie Psychologie (KULeuven). Hij volgde diverse opleidingen rond communicatie, reclametechnieken, geheugentraining bij ouderen, dementie en Alzheimer in binnen- en buitenland. Een van zijn specialisaties is de studie van onbewuste beïnvloeding, persuasieve communicatie en de toepassing ervan in nieuwe domeinen. Hij is een gewaardeerd keynote speaker voor een zeer verscheiden publiek: Ted X, Werelddag Dementie, hogescholen, internationale congressen, lezingen in culturele centra, workshops en gespecialiseerde trainingen. Hij is auteur van het succesvolle boek ‘Wat Alz?’ Over de kern van communicatie, de kracht van dromen en het wonder van relaties. Hij reisde voor zijn onderzoek naar geheugenlaboratoria in Canada en levenskwaliteitscongressen in o.a. Berlijn, Boedapest en Kopenhagen. Hij ontwikkelde de innoverende app ‘MemoryHome’ met geheugenpaleizen voor mensen met dementie en het verrassende ‘Spel van de Verbeelding’. Daarvoor gebruikt hij o.a. ervaringen van zijn vrijwilligerswerk als ‘dromenvanger bij mensen met dementie’. Voor specifieke locaties (woonzorgcentra, musea enz.) ontwikkelt hij originele invalshoeken, zoals ‘De Wereld van Herinnering’ in Museum M in Leuven (‘Wat Alz? Achteruitgang ook verwonderlijk kan zijn?’).

Kasper is uitgegroeid tot een autoriteit op gebied van communicatie en dementie. Hij vertrekt vanuit de leefwereld van dementie en confronteert ons met een nieuwe vorm van communicatie die we als samenleving verloren zijn. Deze inzichten zijn een meerwaarde binnen zeer uiteenlopende omgevingen: scholen, bedrijven en organisaties. En zinvol voor een waaier aan doelgroepen; studenten, senioren, verpleegkundigen, ouders, leraars, bedrijfsleiders, directeurs van zorginstellingen en iedereen die optimaler wilt communiceren.

Lezingen

  • Wat Alz? Over de kern van communicatie, de kracht van dromen en het wonder van relaties

De lezing rond ‘Wat Alz?’ is een interactieve beleving waarin een nieuwe vorm van communicatie centraal staat die gericht is op emotie, het zintuiglijke en het onbewuste. Op dat vlak kunnen we heel veel leren van zowel reclametechnieken als het omgaan met mensen met dementie. Hoe krijg je mensen in beweging? Ook als je moeilijk toegang tot hen krijgt?

Deze lezing is bedoeld voor een breed publiek. Toch zullen mensen die te maken krijgen met dementie in hun omgeving, er nog extra inzichten uithalen. Dementie is trouwens het probleem van de toekomst. Op dit ogenblik heeft elk kind gemiddeld één oma of opa met dementie.

  • Het Spel van de Verbeelding: Van Spel naar Levenshouding

Deze lezing is een interactieve beleving waarin we vertrekken vanuit de leefwereld van mensen met dementie en zo een nieuwe vorm van communicatie ontdekken die we als samenleving verloren zijn.

We leren onze eigen verbeelding en die van anderen te openen en te vergroten. Verbeelding is onuitputtelijk, we kunnen het nooit verliezen en we kunnen er zelfs beter in worden. Het ligt aan de basis van empathie, in beweging komen en het vormen van toekomstplannen. In deze voorstelling leren we in twaalf stappen om van Het Spel van de Verbeelding een levenshouding te maken.

Doelpubliek

De voorstellingen vertrekken vanuit de leefwereld van mensen met dementie en confronteren ons met een speelse, nieuwe vorm van communicatie die we als samenleving verloren zijn. Centraal staat het verhogen van levenskwaliteit door communicatieve dialoog. Deelnemers krijgen praktische handvaten om hun dagelijkse manier van omgang te optimaliseren. De inzichten zijn toepasbaar in zeer uiteenlopende omgevingen: scholen, bedrijven, organisaties, iedere medemens.

 

Reacties van experten

“Dit Spel van Kasper Bormans nodigt uit tot spelenderwijs verbeelden, tot lering en vermaak, in samenzijn en medeleven: iets mooier kan ik mij niet inbeelden”

(Professor Dr. Dirk De Wachter – psychiater, psychotherapeut en copromotor doctoraatsproject geheugenpaleizen, KULeuven)

“Ik ben ervan overtuigd dat Het Spel van de Verbeelding via de kracht van verwondering poorten opent naar amusement, onthaasting, relativering maar bovenal leidt tot veel levenslust!”
(Hilde Lamers – Directeur Alzheimer Liga Vlaanderen)

“Op speelse wijze mensen die connectie verliezen weer dichter bij mekaar brengen, zelfs over generaties heen. Ik ben er zeker van dat dit spel, naast de specifieke impact op dementie, ook helend zal zijn voor vele anderen”
(Arnoud Raskin, internationale bezieler van MobileSchools en StreetwiZe)

Kasper Bormans spreekt graag over:

Kasper Bormans boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Kasper Bormans. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21